Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında 2016 yılında pilot seçilen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, bölgesinin kalkınmasına imkân sağlayan pilot üniversite projelerini ulusal ve uluslararası alanda tanıtmaya devam ediyor. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kırşehir Şube Başkanı Ömer Ali Öz ve yönetimine, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin pilot projelerini anlattı. 14 Kasım 2022 tarihinde Senato Salonunda MÜSİAD Yönetimi ile bir araya gelen Rektör Karakaya, üniversitemizin pilot üniversite projeleri ile bölgesinin değerlerini ortaya çıkararak hem Kırşehir halkının hem de şehrin kalkınmasına fayda sağladığını söyledi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak ilimizin kalkınması için ürettikleri projelerin iş insanları sayesinde yatırımlarla hayata geçecek olmasının kendileri için oldukça önemli olduğunu anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, MÜSİAD ile iş birliği içinde olmaktan mutlu olduklarını belirtti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2016 yılında Tarım ve Jeotermal alanda pilot üniversite seçilerek Kırşehir’in ve bölgenin kalkınmasını sağlayacak projeler geliştirdiklerini dile getiren Rektör Karakaya, “Biz bilgi üretmekle sorumluyuz, yatırımcı şirketler de ürettiğimiz bilgileri kazanca dönüştürerek hem bölgenin hem de ilimizin kalkınmasını sağlayacak.” dedi. Bölgenin potansiyeline uygun projeler ürettiklerini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, özellikle Termal Seralarda Kümelenme Projesi ve Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesini MÜSİAD üyelerine anlattı. Kırşehir’in en önemli enerji kaynağının jeotermal olduğunu ve bu kaynağı tarımla birleştirerek seracılıkta kullandıklarını kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, jeotermal sayesinde bölgenin seracılıkta oldukça elverişli bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.

Termal Seralarda Kümelenme Projesinin yanı sıra Kırşehir’in bir diğer önemli potansiyeli Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesine de değinen Rektör Karakaya, Kırşehir’de ceviz yetiştiriciliğinin oldukça fazla olmasından dolayı üretimin artırılmasının gerekli olduğunu vurguladı. Üniversitemiz tarafından Coğrafi Bilgi Sistemi kullanılarak toprak analizi ile ceviz yetiştiriciliğinde önemli bir aşama kaydettiklerini söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, Coğrafi Bilgi Sistemi ile haritalama yöntemi yapılarak hangi toprakta hangi ceviz çeşidinin yetiştirileceğinin belirlenebileceğini ve daha verimli ürünler elde edileceğini sözlerine ekledi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya üniversitemizin diğer pilot projelerinden olan Termal Kaynağın Temini, Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM), Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT), Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) ile Kaba Yem Üretim Projelerine de değinerek pilot üniversite projelerinin yatırımcı eli ile gelişeceğini ve hem il, hem bölge, hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunacağını kaydetti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından MÜSİAD Kırşehir Şube Başkanı Ömer Ali Öz söz alarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin hayata geçirdiği projelerin oldukça önemli projeler olduğunu belirtti. Başarılı proje ve çalışmalara imza atan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile ikili iş birliği içinde olmaktan memnun olacaklarını dile getiren Başkan Öz, ilimizin ve bölgemizin kalkınmasını sağlayacak projelerin hazırlanmasında ve hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

MÜSİAD Kırşehir Şube Başkanı Ömer Ali Öz’ün konuşmasının ardından Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, “Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi”, Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Halil Günek “Kırşehir'de Ceviz Yetiştirme Alanlarını Belirlenmesi için Yapılan Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışması ve Sonuçları” ile Ziraat Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Başak “Termal Seralarda Kümelenme Projesi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Senato Salonunda gerçekleşen görüşmenin ardından MÜSİAD Kırşehir Şube Başkanı Ömer Ali Öz, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya hediye verdi.