TUYEP Projesi kapsamında İstanbul’da düzenlenen Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Uluslararası Konferansına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmacı olarak katıldı. 26-27 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen konferans; yeterliliklerin çerçevelere yerleştirilmesi, önceki öğrenmelerin tanınması, kredi ve paydaşlar arası iletişim mekanizmaları gibi TYÇ ve Ulusal Yeterlilik Çerçevesi (UYÇ) uygulamaları konusunda iyi tecrübelerin paylaşılması ile TYÇ’ye yönelik farkındalığın artırılması amacıyla yapılıyor.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Uluslararası Konferansında açılış konuşması yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin; ilk, orta ve yükseköğretim dâhil genel, mesleki ve akademik eğitim ve öğretim programları ve diğer öğrenme yolları ile kazanılan tüm yeterlilik esaslarını gösteren ulusal yeterlilikler çerçevesi olduğunu vurguladı. Üniversitelerin bireylerin yeterliliklerini kazanması anlamında önemli kurumlar olduğunu kaydeden Rektör Karakaya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından bu yeterliliklerin kazandırılması amacıyla çalışmalar yapıldığını anlattı. Kalite çalışmalarının bu sürecin bir parçası olduğunu ve üniversitemizin bu anlamda çok önemli işler başardığını vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yerli ve milli yazılımı olan “Ahi Evran Üniversitesi Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS)” yazılımını geliştirdiklerini kaydetti. BKYS’nin yanı sıra kalitede önemli bir aşama ve gençlerin yeterlilik kazanma anlamında önemli bir konuma sahip olan Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Portalını (AYDEP) oluşturduklarını dile getiren Rektör Karakaya, AYDEP ile eğitim öğretimde neyin öğretileceğinin taahhüt edildiğini, keyfiliklerden, subjektif olgulardan arındırılarak tamamen öğrencinin başarısına odaklanan, sınavıyla öğrendiğini eşleyen, öğrencinin ne öğrenmesi gerektiğini materyallerle destekleyen öğrenci dostu bir sistem olduğunu sözlerine ekledi. AYDEP ile gençlerin hem üniversite okuduklarını hem de alanlarında yeterlilik kazanarak hayata atıldıklarını anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu kapsamda yapılan tüm çalışmaların ülkemiz adına çok değerli olduğunu kaydetti.

Üniversitelerin kalite süreçleri ile artık yeni bir çerçeve oluşturduklarını,  bu çerçeve kapsamında kurumsal akreditasyon alarak yeterliliklerini kanıtladıklarını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemizin bu çalışmalar ışığında 5 Yıllık Tam Akreditasyon belgesini aldığını söyledi. Konuşmasında akreditasyonun akademik kalite, saydamlık ve hesap verme sorumluluğunun bir aracı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitelerin kalite güvence sistemi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemlerini içinde barındırdığını vurguladı. Konuşmasının sonunda uluslararası yeterlilik çalışmalarının hayat boyu öğrenme olanağı sunduğunu da vurgulayan Rektör Karakaya, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Uluslararası Konferansının verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından konferans, oturumlarla devam etti.

Konferans; yerel 160 katılımcı ve Avrupa Eğitim Vakfı (ETF), Avrupa Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Merkezi (CEDEFOP), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), AYÇ Danışma Grubu gibi uluslararası kurum/kuruluşların yanı sıra diğer ülkelerin ulusal yeterlilik çerçevelerinden uzman düzeyde kişilerden davet edilecek 40 uluslararası katılımcıyla iki gün sürecek şekilde gerçekleşecek.