Üniversitemiz Prof. Dr. Vatan Karakaya üniversitemize rektör olarak atanmasından sonra kalite çalışmalarını başlattı. Üniversitemizde sürekli gelişimin sağlanması, öğrenci ve çalışan memnuniyeti ile performans sürekliliğinin artırılması için düzenlenen Kalite Yönetim Sistemi eğitimleri, 11 Ocak 2016 tarihinde başladı. Rektör Karakaya, akademik ve idari birimlerimizden kalite temsilcisi olarak belirlenen personelimizin bulunduğu Kalite Yönetim Sistemi eğitimine katılarak yapılan ilk eğitim çalışmaları yerinde inceledi ve  Karakaya’nın süreci başlatırken ilk sözleri şu oldu: ‘’Sizler burada olduğunuz sürece üniversitenin kalite anlayışını ve kalite altyapısını kuracaksınız. Üniversitenin bütün birimlerinde burada anlatılanları uygulayacaksınız. Artık siz bu üniversitenin kalite ordususunuz. Onun için bu eğitimleri önemsemenizi, kişiselleştirmenizi temenni ediyorum.” 


Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Tarafından Kalite Yönetim Belgesini Aldık

Kalite süreci hızla ve dopdolu eğitimlerle ilerliyordu. Kalite ile ilgili çalışmalardaki heyecanın kaliteyi üstlenen ekibin ruhunda başladığını anlatan Rektör Karakaya, içselleşmemiş hiçbir çalışmanın sonuç doğurmayacağını söylüyordu. İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulu kurulmuştu. Karakaya, kuruldan isteğini üniversitenin geleceğine dönük yapılan bu çalışmaya inanmaları ve bu çalışmayı sahiplenmeleri olarak açıklıyordu. Üniversitemiz sonraki süreçte de ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Standardı kapsamında Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılacak olan dış tetkikte başarılı bulunmuştu. Kalite çalışmalarına ISO 9001:2015 versiyonu ile hazırlık yaptıklarını ve aşama aşama ilerlediklerini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu kapsamda stratejik plan çalışmaları yaptıklarını ve planda yenilikler gerçekleştirdiklerini dile getiriyordu. Öncelikle bölgede sonrasında ulusalda adından söz ettiren bir üniversite olma hedefiyle ilerleyen üniversitemiz hem kalite çalışmalarıyla hem pilot projeleriyle öne çıkmayı başarabilmişti.


Ahi Evran-ı Veli’nin Kalite Öğretilerine Sahip Çıkacağız

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Standardı Dış Tetkik Sürecini başarıyla tamamlayarak ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesini almaya hak kazanan üniversitemizde Rektör Karakaya, kaliteli insan yetiştirmenin tarihsel kaynağı olan Ahilik anlayışının diyarında Ahi Evran-ı Veli’nin kalite öğretilerinden uzak kalmanın mümkün olmadığından hareketle gerçekleştirdikleri çalışmaları kamuoyu ile paylaşıyordu. O dönem Türkiye’deki üniversiteler içerisinde tüm birimleriyle birlikte TSE tarafından Kalite Yönetimi Sistem Belgesi alan tek üniversite olmamızdan dolayı diğer üniversitelere örnek oluşturma noktasına gelinmişti. Karakaya, diğer üniversitelere de kalite sisteminin uygulanması aşamasında destek olabileceklerini söylüyor ve ziyaretleri hem kendi hem ekibi kabul ediyordu.
 

Önceliğimiz Öğrenciler, Onların Memnuniyeti Bizim Kalite Sürecimizi Belirleyecek

Kalite konusunda fedakârca çalışmalar yapan üniversitemiz kaliteyi yaparak ve yaşayarak öğreniyordu. 2017 yılında kalite yönetim sürecinde gelinen aşamayı görmek için yapılan toplantıda Rektör Karakaya, ‘’Önceliğimiz öğrencilerdir, onların memnuniyeti bizim kalite sürecimizi belirleyecek” diyerek öğrenci odaklı bir anlayışın kalite çalışımlarında öncelik olduğunu anlatıyordu. Bu arada tarım ve jeotermalde pilot seçilen üniversitemizi Karakaya, bu iki sürecinde birbirini destekleyen unsurlar olduğunu söyleyerek stratejik planları dahi bu sürecin içerisine katarak ilerleme taraftarıydı. Ne yapıldığına yani ölçmeye önem veren Rektör Karakaya,  Stratejik plan dâhilinde yapılanları da görmek istiyordu. Bu arada Kalite Süreci Yönetimi Gözden Geçirme Toplantıları yapılıyordu ve süreç özümsenmeye değerlendirilmeye çalışılıyordu. Bu toplantılardan ilkinde Karakaya sürecin bu aşamaya gelmesinden ötürü heyecanlı olduğunu bildiriyor, ‘’Biz eğer topluma değer üreteceksek bunu kaliteli yapmak zorundayız, çünkü kalitesi olmayan şeyin değeri olmaz.” diyor ve ekliyordu ‘’İnsan yetiştiren bir kurum olan üniversitenin işini “şansa bırakma” düşünce tarzında olmaması gerektiğini söylüyordu. Pof. Dr. Vatan Karakaya, 5 Kasım 2017 tarihinde yapılacak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Dış Değerlendirmesine hazır olunması gerektiğini belirterek yakın takip istiyordu. O toplantıdan sonra, Yükseköğretim Kalite Kurulu Dış Değerlendirme Takımı, üniversitemiz için planladığı ziyaretleri 5-8 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleştiriyordu. 4 gün süren ziyaretler ve değerlendirmeler sonucunda Yükseköğretim Kalite Kurulu Dış Değerlendirme Takımı üniversitemize tam not vermişti.


Üniversitemizin Büyük Başarısı Bütünleşik Kalite Yönetim Sisteminin İsim ve Marka Tescili Yapıldı

Örnek bir kalite süreci başlatan üniversitemiz, Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemini kurum ve kuruluşlara anlatmaya devam ediyordu. Onlarca kuruma anlatılan sistem 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, YÖKAK Dış Değerlendirme Ölçütleri, ISO 22000 Gıda Yönetim Sistemi, EFQM Modeli ve ISO 27001:201 Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminden faydalanılarak hazırlanıyordu. Kalite çalışmalarında öncü olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin geliştirdiği sistemler meyvesini vermeye başlamıştı. Üniversitemizin kalite yönetim sistemi yazılımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğüne yapılan başvuru sonuçlanmış, başvuru sonucunda sistem, Ahi Evran Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS) adıyla Bilgisayar Programı türünde isim hakkını tescil etmişti. BKYS’nin marka tescili amacıyla Sanayi Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurumuz kabul edilerek 06.01.2022 tarihinde Ahi Evran Üniversitesi Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi adıyla anılmasına karar veriliyordu.


Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tam Kurumsal Akreditasyon Belgesini Aldı

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 2021 yılında Türkiye’de yükseköğretim alanında uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programında yer alarak 12 üniversiteden biri olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 5 yıl süreyle Tam Kurumsal Akreditasyon Belgesini alıyordu. Yükseköğretimde akreditasyon akademik kalite, saydamlık ve hesap verme sorumluluğunun bir aracı olarak anılıyordu. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın göreve geldiği günden bu yana sürdürülen kalite çalışmalarında önemli başarılar elde edildi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin kalite çalışmalarında gösterdiği başarı, üniversitemize “Kalite Yönetim Belgesine Sahip İlk Devlet Üniversitesi” unvanını kazandırarak onun Türkiye Yükseköğretiminin rol modeli olmasını sağladı. Üniversitemizin kalite çalışmalarında gösterdiği özverili çalışmalar, YÖKAK’ın uygulamaya koyduğu ve tüm üniversitelerin almasının zorunlu olduğu Kurumsal Akreditasyon Belgesini almasına katkı sunuyordu.


Günümüze geldiğimizde YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, Şed'in Ahi Ocağı ileri gelenleri tarafından alanında ustalaşmış kişiye kuşatıldığını belirterek Rektör Karakaya’ya Ahi Şed’i kuşatıyor ve Kurumsal Akreditasyon Belgesini takdim ediyordu. Heyecanlı ve gururlu olan Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, YÖKAK tarafından ortaya konan 22 ölçüt ve 56 alt ölçüt parametresiyle 1000 puan üzerinden değerlendirildiklerini bu projenin kendisinin rektörlük projesi olduğunu anlatıyordu. Karakaya, İstikballerini önceledikleri gençlerin kaliteyle endekslenmiş bir yapı içerisinde eğitim alacakları yeni bir sistemin devreye gireceğini vurgulayarak bu beş yıllık tam akreditasyon sürecinin üniversitemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyordu.


21. Yüzyılın Ahilik Hareketi AYDEP Hayata Geçiyor

Kalite süreciyle Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, eğitim alanında gerçekleştirdiği projelerle de diğer üniversitelere model olmaya devam ediyordu. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Projesine (AYDEP) dikkat çekerek, eğitim alanında da kalite çalışmaları yürüttüklerini ve eğitimde kalitenin ülke için en önemli unsur olduğunu bildiriyordu. Proje ulusal ve uluslararası arena da ilgi görüyordu. Kalite Yönetim Sistemi Belgesinin üniversitemiz için birinci basamak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, çıktısı yeterliliğe dayalı olan AYDEP’in de ikinci basamak olduğunu kaydediyor ve “Projelerimizi, çocuklarımızı ilerde mutlu görmek için yapıyoruz.” diyordu. Pandemi döneminde uzaktan eğitimin önem kazanması ile birlikte Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bu süreci kontrol altında tutarak öğrencilerin eğitimlerine ara vermeden devam etmesini sağlıyordu. Karakaya, ‘’2015 yılında Eğitim Fakültemiz tarafından pilot olarak uyguladığımız AYDEP, bugün uzaktan eğitim sistemine bir model haline geldi. Koronavirüs Salgını nedeniyle üniversitemizin tüm birimlerinde kullanılan AYDEP ile birlikte üniversitemizin misyonuna yönelik bir amacı gerçekleştirmiş olmaktan çok mutluyuz’’ diyordu. AYDEP ile yeterliğe dayalı öğrenme, kazanım odaklı değerlendirme, yeterliğe dayalı program geliştirme ve nitelikli eğitim sunma amacında bir modeldi ve bu model öğrencilerin emeğine sahip çıkıyordu. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin geliştirdiği kaliteli eğitimi garantileyen Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Projesi (AYDEP)  gerek üniversitelerin gerek basının çok dikkatini çekiyor Karakaya ve ekibi karşılıklı ziyaretlerle sistemin detaylarını paylaşıyordu.


AYDEP Türk Patent ve Marka Kurumundan Patent Aldı

Kaliteli eğitimi ve öğrenci yeterliliğini hedef alarak üniversitemiz tarafında hazırlanan ve 2016 yılında Eğitim Fakültesinde pilot proje olarak uygulanmaya başlayan Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Projesi (AYDEP), Türk Patent ve Marka Kurumundan patent alıyordu. Tüm dünyada yaşanan COVİD-19 sürecinde çevrim içi eğitimlerde başarı gösteren AYDEP, 2022 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Senato Kararı ile üniversitemizin tüm bölümlerinde uygulanmaya başlanmıştı. Türkiye’nin eğitim alanında önemli ihtiyaçlarından biri olan AYDEP, süreç içerisinde geliştirilerek ülkemizdeki ilk yerel yazılım olma özelliğini de taşıyordu. Böylece birçok üniversite ve eğitim kurumlarına model olan ve iki yıl önce patent başvurusu yapılan AYDEP, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent verilerek tescil edildi.