35.'si düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları ilimizde coşkuyla kutlandı. Kutlamalara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, Kırşehir Milletvekilleri Mustafa Kendirli ve Metin İlhan, Ankara Milletvekili Hacı Turan, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ilimiz protokolü, esnaf ve sanatkârlar odaları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“Ahilik, Bu Ülkede Üretimin İlkelerini Kurmuştur”

Tören, Cacabey Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Jandarma Genel Komutanlığına ait bando gösterisi ve mehteran bölüğü konseri ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ahilik Haftası Kutlama Mesajının da okunduğu programda bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ahilik teşkilatı ve Ahi Evran-ı Veli'nin üretime katkı sağlayan iş ahlakını amaç edinen önemli bir değer olduğunu dile getirdi. Bakan Bilgin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘’Ekonomik hayatı düzenleme, ekonomide, üretimi, tüketimi, ticareti bütün çalışma hayatını düzenleme, bu yolun başındaki ilk problemdi ve bu sorunun çözülmesi gerekiyordu. Ahi Evran, bu sorunun çözüldüğünün ve evrensel ilkelere dayanarak çözüldüğünün adıdır. Yani bu ülkede üretimin ilkelerinin kurulması, Ahilik dediğimiz şey, birincisi budur. Üretimin hangi ülkelere hangi ahlaki, hangi insani ilkelere dayalı olarak çözüleceğinin cevabını vermiştir. İkincisi bir eğitim sistemi kurmuştur. İnsan her şeyden önce kendi insanlık değerlerini öğrenmelidir. Ahilik böyle bir eğitim sistemini böyle bir ahlakı inşa etmiştir. Üçüncüsü bir dayanışmadır. Yani üretime katılan herkesin birlikte başaracağı, üretimin bir bütün olduğu ticaretle zanaatın bir bütün olduğunun gösterilmesi ve bunun da ancak dayanışma sayesinde gerçekleştirilmesinin adıdır” dedi.

Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara’da yaptığı konuşmada Ahi Evran-ı Veli, “akıl, ahlak, bilim ve çalışma” prensipleri üzerine kurduğu Ahilik Teşkilatı ile esnaf ve zanaatkârlarımızı örgütlediğini hem esnafı hem tüketiciyi koruyan bir değerler bütününü uygulamaya koyduğunu belirtti.


Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya ise modern zamanın en çok özlem duyduğu insani değerlerin ve kardeşlik ruhunun, kültürümüzün mihenk taşlarından biri olan Ahilik’in içinde yaşamakta olduğunu dile getirdi. Rektör Karakaya, “Bu misyon gereği tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi üniversite olarak önemsiyoruz ve yaşanabilir olması içinde elimizden geleni yapacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından Yılın Çırağı Samet Çakır'a, Yılın Kalfası Yağız Faik Aksu'ya ve Yılın Ahisi Zeki Satıcı'ya  ödülleri takdim edildi. Bakan Bilgin daha sonra 2022 Yılı Ahilik Hizmet Ödülü'nü Jandarma Genel Komutanlığı Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Başkanı Tümgeneral Cengiz Yıldız'a verirken 2022 Yılı Ahilik Onur Ödülü'nü ise Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şengün'e takdim etti. Vali Buhara, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TOBB Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Delibaş tarafından Bakan Vedat Bilgin’e Şed kuşatıldı. Törende, Şed Kuşatma gösterisinin ardından son olarak Jandarma Genel Komutanlığı Çelik Kanatlar tarafından sunulan Helikopter Gösterisi büyük beğeni aldı.