Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, TV Net’te yayınlanan Tercih Rehberi Programına konuk oldu. 24 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen programda Rektör Karakaya üniversitemizi ve imkanlarını anlattı.

Video Linki: https://www.youtube.com/watch?v=ezGPwDdn_Ao


Ahilik Bizim İçin İnsan Yetiştirme Modelidir
Tercih Rehberi Program sunucusu Esra Esen Atayeter’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, tercih döneminin yoğunluğundan bahsederek üniversite adayı öğrenciler ve üniversiteler için önemli bir dönem olduğunu kaydetti. Üniversitemizin ismini de kendisinden aldığı Ahi Evran-ı Veli’nin önderliğinde yürütülen Ahilik Kültürüne de değinen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya “Ahilik bizim için sadece ekonomik bir model değil, aynı zamanda bir insan yetiştirme modelidir.” dedi. Ahilik Kültürü ve Medeniyeti dersini 2015 yılında müfredata eklediklerini anlatan Rektör Karakaya, aynı zamanda Ahilik Sempozyumları düzenleyip toplanan verileri kitaplaştırarak Ahilik değerlerini gençlere miras bıraktıklarını vurguladı.



Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 21. Yüzyıl Ahilik Değerini Ortaya Koymuş Bir Üniversitedir

Pandemi süreci ile zorunlu hale gelen uzaktan eğitimi Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Portalı (AYDEP) ile hızlı bir şekilde öğrencilerimize sunduklarını dile getiren Rektör Karakaya, AYDEP’in aynı zamanda Eğitimde Kalite Güvence Sistemi ile eğitim öğretime yeni bir yön verdiğini sözlerine ekledi. Üniversitemiz tarafından geliştirilen Eğitimde Kalite Güvence Sistemi AYDEP’in Türk Patent Kurumundan ulusal düzeyde patentini aldıklarını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Eğitimde Kalite Güvencesini geliştirmiş ve 21. yüzyıl Ahilik değerini ortaya koymuş bir üniversitedir.” dedi.

Üniversitemizin kalite çalışmalarına da değinen Rektör Karakaya, YÖKAK tarafından verilen Kurumsal Akreditasyon Belgesini almak için 2021 yılında yaptıkları başvuru sonucunda 5 yıl süreyle Tam Kurumsal Akreditasyon Belgesi’ni almaya hak kazandıklarını belirtti. Bu belge sayesinde bu yılki tercih kılavuzunda Kurumsal Akreditasyona sahip üniversiteler arasında yer aldıklarını vurguladı.

Üniversitelerin yeni YÖK anlayışıyla birlikte eğitim öğretim ve akademik çalışmalarının yanı sıra, bulundukları bölgenin kalkınmasına yönelik projeler ortaya koyduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Üniversitemizin tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite seçildikten sonra yürüttüğü çalışmalardan bahsederek yakın zamanda bu projelerin meyvelerini toplamaya başladıklarını kaydetti.



Tercih dönemi olmasından dolayı Üniversitemiz kontenjanlarına da konuşmasında yer veren Rektör Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı dahil olmak üzere 5 bin 500’e yakın yeni öğrencisini ağırlamaya hazır olduğunu ifade etti. Üniversitemizin imkanlarının oldukça gelişmiş olduğunu da vurgulayan Rektör Karakaya, ulaşım, beslenme, fiziki alan ve özellikle de barınma gibi konularda yeni öğrencilerimizin hiçbir sorun yaşamadan üniversite hayatlarını sürdürebileceklerini belirtti. Öğrenci değişim programlarına da değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarından birçok üniversite ile ikili anlaşmalarının bulunduğunu söyledi.

Programın sonunda üniversite adayı öğrencilere tavsiyelerde bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Tercih bir karardır, kararın iyi olabilmesi için de mantıklı olması gerekir. Öğrencilerimiz kendi iç yeterliliklerini dinleyerek nelerden hoşlandıklarını, hangi alanda başarılı olduklarını tespit etmeli ve tercihlerini de ona göre yapmalıdırlar.” Üniversite adayı öğrencilere tercihlerinde başarılar dileyen Rektör Karakaya, en doğru tercihi yapacakları temennisinde bulunarak sözlerini sonlandırdı.