Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite olan Üniversitemiz, tarım alanında yürüttüğü kaba yem üretim projesiyle Kırşehir çiftçisine katkı vermeye devam ediyor. Bu kapsamda 23 Haziran 2022 tarihinde Kaman Aydınlar Köyü’nde düzenlenen ‘Tarla Günü’ etkinliğine Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Ozan ile ilçe protokolü ve çiftçiler katıldı.

Rektör Yardımcısı Kurt: ’’Çiftçiler İçin Sonuç Alma Üzerine Odaklı Farklı Bir Yaklaşım Benimsedik’’

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt düzenledikleri tarla günü etkinliğinin KAEÜ’nün kaba yem projesi kapsamında gerçekleştiğini ifade etti. Bu gibi organizasyonların tarımsal yeniliklerin çiftçilere tanıtılması ve uygulamasının yaygınlaştırılması anlamında önemli olduğunu vurgulayan Rektör Yardımcısı Kurt, çeşitli devlet kurumlarınca tarımsal girdilerin hibe olarak çiftçilere verilmesi, kredi imkânlarının sağlanması, gösteri parsellerinin hazırlanarak çiftçilere gösterilmesi, tarım fuarları düzenlenmesi gibi etkinlikler yapıldığını hatırlattı. Üniversite olarak kaba yem projesinde tüm bu uygulamalardan farklı olarak bir model oluşturduklarının altını çizen Kurt, sonuç alma üzerine odaklanmış bir yaklaşım benimsediklerini belirtti.

Rektör Yardımcısı Kurt: ’’Kırşehir’de Toplamda 5762 Dekar Alanda Tritikale Macar Fi Karışımının Ekimi Yapıldı’’

Bölge ekolojisine en uygun ve birim alanda en fazla - en kaliteli kaba yemin üretileceği bitki türlerinin alanında uzman akademisyenlerce belirlendiğini ifade ederek konuşmasına devam eden Mustafa Kurt, daha sonra projenin detayları hakkında bilgi vererek şuan tarlalarda bu bitkilerin yetişmesinin kendilerini onurlandırdığını söyledi. 2017 yılında 140 dekar alanda tohumluk tritikale, 325 dekar alanda macar fi ve tritikale karışımı ile 30 dekar alanda yem bezelyesi tritikale karışımı ekimiyle yola çıkıldığına dikkat çeken Kurt, Kaman, Boztepe, Mucur ve merkez ilçe de bugüne kadar toplamda 5762 dekar tritikale macar fi karışımının çiftçilerce ekiminin yapıldığını kaydetti.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ozan: ’’Girdi Maliyetlerinin Arttığı Bir Dönemde Üniversitenin Projesi Her Anlamda Değerli’’

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt'un teknik bilgiler vererek bitirdiği konuşmasının ardından bir konuşmada Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Ozan yaptı. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğu bir dönemde üniversitenin kaba yem projesine her anlamda destek verdiklerini ve değerli bulduklarını dile getiren Ozan, ‘’Bütün üreticilerimiz adında zor günlerden geçtiğimiz şu süreçte üniversitemize çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Mesai gözetmeksizin çiftçilerimize ekiminden hasadına kadar danışmanlık yapan hocalarımıza teşekkür ediyorum. İlimizde bu tür projelerin artması çiftçilikle geçimini sağlayan bir şehre büyük katkılar sağlayacaktır’’ dedi.

 

Kaman Belediye Başkanı Çolak: ’’Dünyadaki Kriz Ortamını Üretimle Aşacağız’’

Programda daha sonra Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak’ta bir konuşma yaptı. Başkan Çolak şunları söyledi: ‘’Kaman Aydınlar Köyü’nde böyle bir projenin uygulanmasından son derece mutluyuz. Dünyada ekonomik savaş ve kriz ortamının yaşandığı bir zamanda böylesi bir proje çiftçilerimiz için çok kıymetli. Üretimle bu sıkıntıların aşılacağının bilincindeyiz ve bu bilincimizi artıran bize danışmanlık yapan üniversitemize teşekkür ediyoruz’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.


Rektör Karakaya: ’’Kırşehir’de Çiftçilikle Üretim Döngüsüne Bilgiyi Güç Olarak Kattık’’

Üniversitemizin kaba yem projesi kapsamında Kaman Aydınlar Köyü’nde düzenlenen Tarla Günü etkinliğinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’da kürsüye gelerek konuşmasını yaptı. Pandemi süreci sonrası ülkelerin gıda arzı ve üretimi hususunda sıkıntılar yaşadığını dile getirerek sözlerine başlayan Karakaya, üniversite gibi bilgiyi güç olarak kullanan kurumların bilginin her alana yayılmasının farkında olması gerektiğini söyledi. Üniversite bölgesine, bulunduğu şehre ne yapabilir, şehrin değerleri nelerdir, nasıl geliştirilir sorusunun aslında bilgiyi arayan kurumların sorusu olduğuna gönderme yapan Rektör Karakaya şunları söyledi: ‘’YÖK’ün ihtisaslaşma ve bölgesel kalkınmayı önceleyen çağrısından sonra Kırşehir için ne yapabiliriz diye kendimize sorduğumuzda karşımıza çıkan şey ilimizde çiftçilikle üretim döngüsünün yaygın olduğuydu. Bu döngüye bilgiyi katmamız danışmanlık yapmamız gerektiğine karar verdik. Projelerimizden biriside kaba yemdi. Neden kaba yem? Çünkü burası tarım kenti işin içine bilgi girdiğinde daha nitelikli üretim, daha fazla kazanç ve sonuç olarak daha müreffeh bir hayatı öngördüğümüz için bu projeyi tasarladık.’’

Rektör Karakaya: ’’Kaba Yem Projesinde Çiftçilerle Beraber Çalıştık, Seracılıkta İddialıyız, Kırşehir’in İklim Haritasını Çıkardık’’

Kaba yem projesi için akademisyenlerin tarlada çiftçilerle birlikte çalıştığını belirten Karakaya; ‘’Bu projemizin temel amacı kıraç topraklarda verim elde etmek ve hayvancılıkta en temel girdi olan yem bitkisi konusunda çiftçilerimizin yanında olmaktı. Yeni üretim çeşidi için çiftçilerle beraber çalıştık. Pazar problemi de bir sorundu. Başlarda bu noktada 200 büyükbaş hayvan kapasitesine sahip çiftçilerimizle çalıştık çünkü üretirken tüketmeliydik. Kampüs üniversitesi hiç olmadık, bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşma projesiyle iyiden iyiye bölgenin kalkınması adına çalışmalar yaptık. Seracılıkta da iddialıyız. Jeotermal seracılıkta yaptığımız Ar-Ge çalışmalarıyla alt yapımız hazır, yatırımcılarımızı bekliyoruz. İleri sera teknolojilerine geçtiğimiz zaman bu bölge Antalya’ya göre hem nüfus hem lojistik anlamda daha avantajlı, inanıyorum ki Kırşehir 10 yıla kalmadan seracılıkta Antalya ile rekabet edebilir düzeye gelecek. Anadolu anaç domatesini çalışıyoruz, maliyeti düşüren yeni yetiştirme ortamları hazırlıyoruz, dışarıdan 3 dolara getirilen ürünü biz 1 dolara mal ediyoruz üstelik 10 yıl kullanabiliyoruz. Yeni bir projemizin müjdesini buradan veriyoruz. Kırşehir’in iklim haritasını 12 farklı bölge olarak çıkardık. Böylelikle hangi ürün ya da hangi ceviz türü hangi bölgeye ekilmesi gerekir otomasyon sistemiyle belirlenecek. Kırşehir olarak Jeotermalde sağlık turizminde de potansiyelimiz çok fazla. Şuan ki 150 yataklı jeotermal fizik tedavi hastanemiz ne Ankara’da var ne Kayseri’de. Şifalı sularımızla ihtiyacın çok olduğu bu alanı da dolduracağız.’’

Rektör Karakaya: ’’Şimdiki Hedefimiz Tarım Teknoparkı’’

Üniversite olarak Kırşehir için hedeflerinden bir tanesinin de Tarım Teknoparkı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, burada en önemli amaçlarının başında yüzde 13 civarlarında olan hayvan ölümlerini azaltmak ve üretimde çeşitliliği sağlamak olduğunu kaydetti. Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya ‘’Tarla Günü etkinliğinde bu projelerin hayata geçtiğini, insanların hayatına dokunduğunu görmek gurur verici. Millete hizmet ettiğimiz kadar değerli olduğumuzun bilincindeyiz’’ diyerek sözlerini sonlandırırken etkinliğe destek veren herkese teşekkür etti.


Kaman Aydınlar Köyü’nde düzenlenen ‘Tarla Günü’ etkinliği ekim yapılan kaba yem üretim projesi alanlarında incelemelerin yapılması ve ilgili öğretim elemanlarının teknik bilgi vermesiyle sona erdi.