Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencileri ile bir araya geldi. 17 Mayıs 2022 tarihinde çevrim içi gerçekleştirilen “Uluslararası Politikada Kıbrıs ve Doğu Akdeniz” isimli söyleşiye KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, İİBF Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını İİBF Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin yaparak Kıbrıs konusunda bilgisine, tecrübesine, deneyimine ve perspektifine başvurulabilecek en önemli ismin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar olduğunu belirterek kendisini programlarında ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti. Programın, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın bilgi ve tecrübelerinden yararlanmaları açısından öğrenciler için de önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Çetin, programın verimli geçmesi temennisinde bulunarak KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’a katılımlarından dolayı teşekkür etti. 

Rektör Karakaya: “Gençlerimiz Birinci Kaynaktan Eğitildikçe Kendi Politikalarını ve Uluslararası Bakış Açılarını İnşa Edecekler”

İİBF Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin’in konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya söz aldı. Rektör Karakaya konuşmasında, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın uluslararası ilişkiler, Kuzey Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konularında engin bilgi ve tecrübelerini öğrencilerimiz için paylaşıyor olmasından mutlu olduğunu belirterek Kıbrıs’ın uluslararası ilişkiler ve jeopolitik öneminin öğrencilerimizin birinci dereceden dinlemelerinin önemli olduğunu kaydetti. Programın gençlerimiz için faydalı olacağına inandığını vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Gençlerimiz birinci kaynaktan eğitildikçe kendi politikalarını ve uluslararası bakış açılarını inşa edecekler. Bu inşada sizlerin katkısı bizler için çok kıymetli.” KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın öğrencilerle bir araya gelmelerinden dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, programın verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Sayın Ersin Tatar: “Bizi Türkiye’den Koparmaya, Ayırmaya Çalışacak Hiçbir Güce ve Duruma Taviz Vermeyeceğiz”

Açılış konuşmalarının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar, Uluslararası Politikada Kıbrıs ve Doğu Akdeniz ile ilgili bilgi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin tarihi hakkında bilgiler veren Sayın Ersin tatar, Yunanistan’ın Kıbrıs’ı kendilerine bağlamak için Kıbrıs Türkleri ile çatışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak barışa, kardeşliğe ve insanlığa inandıklarını ve bunu önemsediklerini kaydeden Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Yunanistan ile iş birliği içinde olduğunu ve Kıbrıs’ı Yunanistan’ın 13. adası olarak gördüklerini anlattı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ini Türkiye Cumhuriyet’inden ayırmaya çalışan güçlerin olduğunu da vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar, sözlerine şöyle devam etti: “Bizi Türkiye’den koparmaya, ayırmaya çalışacak hiçbir güce ve duruma taviz vermeyeceğiz. Doğu Akdeniz’deki ulusal çıkarlarımızı sonuna kadar korumaya ve Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz. Amacımız her zaman barış, kardeşlik ve insanlıktan yanadır ama eşitlikçi ve adaletli bir şekilde.” Konuşmalarında gençlere tavsiyelerde bulunan Sayın Ersin Tatar, geçmişi çok iyi bilmek, dostu ve düşmanı iyi tanımak ve geleceği de ona göre planlamak gerektiğini söyledi.