Bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşmayı önceleyen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, bilime ve teknolojiye yön vermeye devam ediyor. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mevlüde Alev Ateş, pilot uygulamalar kapsamında bölge üreticilerine destek sağlamak amacıyla yeşil ceviz kabuğu atıklarından dezenfektan üretmeye başladı.

Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mevlüde Alev Ateş ve öğrencileri, yaklaşık bir yıl önce yeşil ceviz kabuğu atıklarından dezenfektan üretilmesi için laboratuvar ortamında çalışmaya başladı. Proje hakkında bilgiler veren Ateş, cevizin çöpe giden yüzde 50'lik kısmı olan yeşil kabuklarını değerlendirerek üretime kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Yeşil ceviz kabuklarından yapılan dezenfektanın yapılış aşamalarını tek tek anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mevlide Alev Ateş, konuşmasına şöyle devam etti: "Laboratuvar ortamında yapılan üretimde cevizin yeşil kabukları soyulduktan sonra fırına konularak kurutuluyor. Özel kapta dövüldükten sonra toz haline getirilen yeşil ceviz kabukları, dezenfektan yapımında kullanılmak üzere belirli oranlarda kimyasallarla karıştırılıyor. Farklı çözücüler yardımıyla organik bileşiklerini ortaya çıkartıp bunun antimikrobiyal özelliğini kullanmayı hedefledik. Yaptığımız denemelerde, özellikle pandemi döneminde hayatımıza giren alkollü dezenfektanlara alternatif olarak organik, daha az kimyasal içeren bir dezenfektan üretmiş olduk."

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Kırşehir'de yılda yaklaşık 5 bin ton, Türkiye genelinde ise 325 bin ton cevizin kabuğunun çöpe atıldığını belirterek üniversitemizin "jeotermal ve tarım" alanında pilot projelerinden biri olan Ceviz Odaklı Kalkınma Projesi ile cevizin artık sadece içi ile değil yeşil kabukları ile de üreticilere katma değer kazandırılacağını vurguladı.

Proje kapsamında üniversite-özel sektör iş birliğiyle yapılacak yatırımlar sayesinde çöpe gidecek tonlarca kabuktan dezenfektan ve sterilizasyon malzemesi üretilerek katma değer oluşturulması hedefleniyor.