Kalite çalışmalarındaki başarıları ile Türkiye’de birçok kuruma rol model olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, yeni bir kalite yolculuğu için kolları sıvadı. EFQM Mükemmellik Modeli için yeni adımlar atılan üniversitemizde, Ulusal Kalite Hareketi Katılım Töreni gerçekleşti. 16 Mayıs 2022 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen törene, Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Genel Sekreteri Sabri Bülbül, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ile Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Üniversitemiz Genel Sekreteri Mehmet Zeki Küçük, ilimiz yöneticileri, dekanlar, müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.


Karahocagil: “Üniversitemizin Temel Politikalarından Biri de Kalite”

Ulusal Kalite Hareketi Katılım Töreninin açılış konuşmasını ilk olarak Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaparak üniversitemizin kalite süreci hakkında bilgiler verdi. Kalite güvence sisteminin Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde 2016 yılından itibaren üniversitemizin temel politikası olarak uygulanmaya başladığını anlatan Karahocagil, yürütülen kalite çalışmaları neticesinde üniversitemizin tüm birimleri ile ISO9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alan ilk devlet üniversitesi olduğunu vurguladı. Üniversitemiz Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından üniversitelerde iç kalite güvenliği sistemleri kurulmasına yönelik alınan karardan çok daha önce idari süreçlere yönelik Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS) ve eğitim öğretim süreçlerine yönelik olarak Eğitimde Kalite Güvencesi Sistemi  (EKGS) oluşturma çalışmalarına başlandığını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Her iki iç kalite güvence sistemini özgün olarak geliştirdiğimiz yerli ve milli BKYS ve aynı yazılım üzerinden üniversitemizin tüm birimlerinin tüm süreçleri tanımlanmaya ve uygulanmaya başlanmıştır. Kalite çalışmalarındaki bu başarılar sayesinde 2021 yılında YÖKAK tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programı başvurusu kabul edilen 12 üniversiteden biri olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin YÖKAK Genel kurulunun Nisan ayında yapılan değerlendirmesi sonucu, 5 yıl süreyle Tam Kurumsal Akreditasyon Belgesini almaya hak kazandı.”

Karahocagil: “Kalite Bir Sonuç Değil Bir Süreçtir”

Kalite alanında elde edilen tüm başarıların sonucunda üniversitemizin kalite süreci ve yolculuğunun hala devam ettiğini söyleyen Karahocagil, “Kalite bir sonuç değil bir süreçtir. Bizim de amacımız EFQM Mükemmellik Modelini tüm birimlerinde uygulayan ilk üniversite olarak Ahilik diyarında kaliteyi kurum kültürü ve yaşam tarzı haline getirmektir.” dedi. . EFQM Mükemmellik Modelinin üniversitemiz için hayırlı olmasını dileyen Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, üniversitemizin bu kalite yolculuğunda da başarılı olacağına inandığını vurguladı.

Bülbül: “Yeni Kurulan Bir Üniversite için Kalitedeki Bu Başarı İnanılmaz”

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in konuşmasının ardından KALDER Genel Sekreteri Sabri Bülbül söz aldı. Bülbül konuşmasında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yeni kurulan üniversiteler arasında yer almasından dolayı kalitede bu kadar başarı göstermesinin inanılmaz olduğunu vurguladı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yerli yazılımı Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Projesinin (AYDEP) değere dönüşmüş olmasının ve diğer üniversitelere örnek bir model olarak ortay konmasının çok güzel ve heyecan verici bir durum olarak nitelendiren Genel Sekreter Sabri Bülbül, üniversitemizin kalite çalışmalarından çok önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.  Kalite süreci ve EFQM Mükemmellik Modeli hakkında da bilgiler veren Bülbül, EFQM Mükemmellik Modeli sürecinde üniversitemize başarılar diledi.

Rektör Karakaya: “İman Varsa, İmkan Vardır”

KALDER Genel Sekreteri Sabri Bülbül’ün konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya söz alarak bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında, amacı kalite olan bir ekiple kalite yolculuğunda önemli adımlar attıklarını ve başarılı sonuçlara ulaştıklarını anlattı. “İman varsa, imkan vardır.” diyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, imanla çalışmanın insana uykuyu bile öteleyecek bir enerji verdiğini söyledi. İnsanın içinden inşa edilen bir varlık olduğunu da anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “İnsan içinden inşa edilir ve içinde inşa edildikleri ile dışına fayda verir. Bu yüzden insan, sadece mekanik bir varlık olarak değil içiyle ve dışıyla kâinatın numunesi, içinde bir evren taşıyan varlık olarak bakıyoruz. Ve o varlığın kaliteyi hak ettiğine inanıyoruz.”

 

Rektör Karakaya: “Belge, Amacına Fayda Sağlıyorsa Anlamlıdır”

Kalite çalışmalarına başladıkları günden bu yana hiçbir zaman belgeyi öncelemediklerini dile getiren Rektör Karakaya, alınan belgelerin mezun edilen öğrenciye, çalışan akademisyene ve idari personele katkı sunduğu zaman anlamlı olacağını kaydetti. Üniversitemizin EFQM Mükemmellik Modeli için alt yapıya sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, şimdiye kadar sürdürdükleri kalite çalışmalarını bir üst seviye için basamak olarak gördüklerini sözlerine ekledi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin YÖKAK tarafından hazırlanan 5 yıllık Tam Akreditasyon Belgesini almasının EFQM Mükemmellik Modeli için önemli bir basamak olduğunu anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, EFQM Mükemmellik Modeli ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bu süreci de başarı ile tamamlayacağına inandığını belirtti.

Rektör Karakaya: “Yerli Yazılımımız AYDEP ile BKYS’nin, 21. Yüzyıl Ahilik Değeri Olduğunu Düşünüyorum”

Eğitimde Kalite Güvence Sistemi hakkında da bilgiler veren Rektör Karakaya, bu sistemi ülkemizdeki yetersiz eğitim sistemi üzerine geliştirildiğini ve bu sistemin şu an tüm ülkede örnek bir model olduğunu anlattı. Üniversitemiz tarafından geliştirilen yerli yazılım AYDEP ile BKYS’nin, 21. yüzyıl Ahilik değeri olduğunu düşünen Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ulusal Kalite Hareketinin hayırlı olmasını dileyerek sürece emek verecek olan herkese başarılar diledi.

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile KALDER Genel Sekreteri Sabri Bülbül, Ulusal Kalite Hareketi İyi Niyet Bildirgesini imzaladılar. Ulusal Kalite Hareketi İyi Niyet Bildirgesi ile hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından tören sona erdi.