Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından geleneksel hale getirilen Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumunun beşincisi düzenlendi. 13 Mayıs 2022 tarihinde Ahi Evran Kongre Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda başlayan sempozyumun açılış törenine Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ile Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

5. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumunun açılış konuşmalarını sırayla sempozyum başkanları yaptı. Açılış konuşmasının ilkini Ahi Hekimler Gelişim ve Düşünce Topluluğu Başkanı Sümeyra Aslan yaparak topluluklarının amaçları ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Dönem içinde yaptıkları sosyal sorumluluk ve araştırma grubu projelerinin Tıp Fakültesi eğitimi ve kendilerini geliştirebilmeleri açısından önemli bulduklarını belirten Aslan, “Önümüzdeki zamanlarda meslek hayatımıza başladığımızda bu çalışmalardan öğrendiklerimizin bizleri, daha donanımlı doktorlar olmamızı sağlayacağına inanıyorum.” dedi. Sempozyumumuzu düzenleme sürecinde kendilerine yol gösteren hocalarına ve çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Sümeyra Aslan, sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Ahi Hekimler Gelişim ve Düşünce Topluluğu Başkanı Sümeyra Aslan’nın konuşmasının ardından Bilimsel Araştırma Topluluğu Başkanı Hüdanur İnce bir konuşma yaparak sempozyumu düzenleme amaçlarına değindi.  5. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumu ile tıp literatüründe yapılan araştırmalara güncelliği korumayı, edindikleri bilgileri paylaşmayı, hekim ve hekim adayları olarak kendilerini ve toplumu aydınlatmayı hedeflediklerini anlatan İnce, 5. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci sempozyumunun amacına ulaşmasını temenni ettiklerini kaydetti.

Bilimsel Araştırma Topluluğu Başkanı Hüdanur İnce’nin konuşmasının ardından Bozkırın Tabipleri Öğrenci Topluluğu Başkanı Betül Kalafat söz alarak sempozyum çalışmalarında kendilerine emek ve destek veren herkese teşekkür etti.

Bozkırın Tabipleri Öğrenci Topluluğu Başkanı Betül Kalafat’ın konuşmasının ardından Düşlerden Gülüşlere Kulübü Başkanı Emre Akar bir konuşma yaptı. Akar konuşmasında, Tıp Fakültesinde gelenek hale gelen proje çalışmalarının kendilerine ileriki yaşantılarında hem sosyal hem bilimsel anlamda birçok avantaj sağlayacağına inandığını belirterek sempozyumu hazırlama süreçlerinde kendilerine emek ve destek veren herkese teşekkür etti.

Karaahocagil: “Sempozyum Tıp Eğitim Müfredatının Bir Tamamlayıcısı Olacak”

Sempozyum başkanlarının konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil söz alarak bir konuşma yaptı. Karahocagil konuşmasında, sempozyum hakkında bilgiler vererek bu yıl beş dönemde okuyan beş yüzün üzerinde öğrenci ve seksenin üzerinde akademik danışmanlık yapan öğretim üyesinin aktif görev aldığını kaydetti. Sempozyumda sunulmak üzere 41 araştırma grubu ve 28 sosyal sorumluluk proje grubu oluşturulduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, yapılan bütün bu çalışmaları Tıp eğitim müfredatının bir tamamlayıcısı olduğunu ve sempozyumun sözlü sunum oturumlarında sunulacağını belirtti.

Karahocagil: “Amacımız; İçinden Çıktığımız Bu Topluma ve Birlikte Yaşadığımız Bu Coğrafyaya Dair Sorumluluklarımızı Kuşanarak, Şimdi ve Gelecekte Bu Sorumluluğun Gereğini Yerine Getirmeyi Bir Davranış Haline Getiren Hekimler Yetiştirmektir”

Sempozyum ile öğrencilerin sosyal sorumluluk bilinci ve bilimsel metodoloji tecrübesini birlikte kazanmalarını hedeflediklerini ve bunu çok değerli bulduklarını vurgulayan Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Amacımız; içinden çıktığımız bu topluma ve birlikte yaşadığımız bu coğrafyaya dair sorumluluklarımızı kuşanarak, şimdi ve gelecekte bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeyi bir davranış haline getiren hekimler yetiştirmektir. Bunun için bir Ahilik değeri olarak insanı merkeze alan medeniyet değerlerimizi yeniden yeşertmemiz, evrensel insani duyarlılıklarla buluşturarak yeniden yorumlamamız ve bu değerleri eğitim müfredatımıza yansıtmamız zaruridir. Ancak o zaman içinde yaşadığımız bu hayatı kendimiz ve dışımızdakiler için anlamlı kılabilir, ahlaki, sanatı ve bilimi yani insan hayatındaki iyi-güzel ve faydalı olanı ilk önce hayatımızın özüne taşıyarak yaşatabilir, sonra ise paylaşarak yayabiliriz.”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak sadece maddi hastalıkları tedavi edecek doktorlar yetiştiren bir kurum olmak istemediklerini söyleyen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, hayatın anlamını ıskalamayan, Asrın sadece maddi değil manevi hastalıklarına da kafa yoran, koruyucu hekimliği önemseyen, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak ifade edilen "sağlık" tanımına uygun sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplumlar oluşturmak için çalışan Ahi Hekimler yetiştirmek istediklerini anlattı.

 

Karaocagil: “Üniversitemiz Kurumsal Akreditasyon Programı Çerçevesinde 5 Yıllık Tam Kurumsal Akreditasyona Layık Görüldü”

Konuşmasının sonunda üniversitemizin kalite çalışmalarındaki başarılarına da değinen Karahocagil, Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi ve Eğitimde Kalite Güvencesi Sistemlerinin Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya sayesinde hayata geçtiğini ve bu ürünlerin marka tescili ve faydalı model patentleri aldığını kaydetti. Yapılan çalışmalar sonucunda üniversitemizin bu yıl Yüksek Öğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı çerçevesinde 5 yıllık tam kurumsal akreditasyona layık görüldüğünü de söyleyen Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Üniversitemizin bu başarısı mezunlarımızın diplomalarına yansıyacak ve tercih kılavuzlarında yer alarak tercih edilirliğimiz artıracaktır.” dedi. Sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür eden Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk iki oturumu gerçekleşti. Oturum Başkalığını Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muttalip Çiçek’in yaptığı ilk oturumda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Erel “Girişimcilik ve İnovasyon” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Başkanlığını Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavaş’ın yaptığı ikinci oturumda ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Onur İnam “Tıp ve Yapay Zeka” isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından organize edilen 5. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumu 13-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında devam edecek.