Geçtiğimiz günlerde söyleşi için üniversitemize gelen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde görüp etkilendiği Ar-Ge seramızda yapılan topraksız tarımı Milliyet gazetesine verdiği röportajda anlattı.


TÜBİTAK Başkanı Mandal: ’’Kırşehir’deki Termal Serada Antalya’dan Fazla Verim Alınabiliyor’’

Milliyet’e verdiği demeçte üniversitemizde kurulan jeotermal Ar-Ge serada kullanılan teknolojiyi ve topraksız tarımı öven TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal özetle şunları söyledi: ‘’Türkiye jeotermalde kapasite olarak 4’üncü ülke konumunda. Bakıldığında toryum gibi, bor gibi her ülkede olmayan bir madenler var. Kısmi ısınma boyutu Afyonkarahisar, İzmir taraflarında var. Biraz daha yenilik boyutuna gitmek lazım. Kırşehir’de jeotermal sera var. Toprak yok. Antalya’dan fazla verim alınabiliyor. Kışın seracılık yapılıyor, 1000 metre yükseklikte domates yetiştiriliyor. Tekrar kullanabildiğiniz bir şey, yerin altında besliyorsunuz. Jeotermalden lityum elde edebiliyorsunuz. Niğde, Nevşehir, Kırşehir gibi yerlerde bu kullanılabilir” dedi.

TÜBİTAK gibi ufku yüksek ileri teknolojiyi hedefleyen bir kurumun Başkanı olan Prof. Dr. Hasan Mandal’dan bu sözleri duymanın kendilerini onurlandırdığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya ise Ar-Ge serada geldikleri noktanın pilot üniversitenin yeterliliklerinden biri olduğunu ve Kırşehir ekonomisine dokunuşlarını sahada gördüklerini kaydetti.