Üniversitemizde 12 Mart İstiklal Marşının kabulünün yıl dönümünde İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy çeşitli etkinliklerle anıldı. 10 Mart 2022 tarihinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy” isimli bir konferans, 11 Mart 2022 tarihinde ise Eğitim Fakültesi tarafından “Akif’i Okumak, Akif’i Anlamak” isimli panel gerçekleştirildi.

10 Mart 2022 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen konferansta bir konuşma yapan Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Doğan, İstiklal Marşının kabulünün yıl dönümü olması nedeniyle bir araya geldiklerini söyleyerek Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönem hakkında bilgiler verdi. Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı dönemde acı ve gözyaşının çok olduğunu anlatan Doğan, Akif’in şiirleri ve eserlerinde dönemini en iyi şekilde yansıttığını dile getirdi. Akif’in eserlerinde en çok konu olan kavramın “Memleket ve Vatan” olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ahmet Doğan, Mehmet Akif Ersoy’un gayede sanat arayan kişi olduğunu vurguladı. Akif’in ödüllü yarışma olması nedeniyle İstiklal Marşını yazmaya gönüllü olmadığını anlatan Doğan, ödülü bağış yapmak şartı ile şiiri yazmaya karar verdiğini sözlerine ekledi. Konferansta Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinden mısralar da okuyan Prof. Dr. Ahmet Doğan, konuşmasını Akif’in “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” sözleriyle bitirdi.   

Prof. Dr. Ahmet Doğan’ın konuşmasının ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin tarafından Doğan’a, teşekkür belgesi verildi. Konferans öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

11 Mart 2022 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen panelin Moderatörlüğünü Doç. Dr. Mustafa Türkyılmaz yaparak panel hakkında bilgiler verdi.

Moderatör Doç. Dr. Mustafa Türkyılmaz’ın ardından Doç. Dr. Abdülkerim Karadeniz söz alarak bir sunum yaptı. Karadeniz sunumunda, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini sadece okumakla kalmayıp şiirlerindeki derinliği de anlamak gerektiğini ifade etti.

Doç. Dr. Abdülkerim Karadeniz’in ardından Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş söz alarak bir sunum yaptı. Yiğitbaş sunumunda, Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler anlatarak Akif’in sanatçı kişiliğine vurgu yaptı.

Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş’ın ardından Emekli Öğr. Gör. Mahmut Seyfeli söz alarak İstiklal Marşı’ndaki bazı kelimelerin anlamsal derinliğine değindi.

Panel sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay tarafından panelistlere teşekkür belgesi verildi.