Pilot üniversite projeleri ile bölgesinin kalkınmasına katkı sağlayan ve geliştirdiği projeler ile adından sıkça söz ettiren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım ve jeotermal alanda ürettiği projelerine yatırımcı desteği çekmeye devam ediyor. Bu kapsamda 11 Mart 2022 tarihinde Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ekibi önce Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt’u makamında daha sonra ise Ar-Ge serayı yerinde ziyaret ederek incelemelerde bulundu.


KTSO ekibine projeler ve yatırım koşulları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Kurt, Termal Seralarda Kümelenme Projelerini herhangi bir ekonomik karşılık beklemeksizin Kırşehir’i kalkındırma ve özel sektöre katma değer sağlama amaçlı çalıştıklarını ifade etti. Örtü altı yetiştiriciliğinde kendilerine stratejik hedefler belirlediklerini kaydeden Kurt, bunların sera içi kültürel uygulamalarla farklı ışıklandırma sistemleri, yapay zekâ entegrasyonu, zararlılarla mücadelede kimyasal yerine biyolojik yollarla mücadele olduğunu söyledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt’un ardından Ar-Ge seraya geçilen ziyarette Üniversitemiz Jeotermal Seralarda Kümelenme Projesi Yürütücüsü Doç. Dr. Hakan Başak KTSO ekibine serada uygulanan projeleri anlattı. Başak, kimyasal gübre ve pestisit kullanımını azaltmaya yönelik mikrobiyal uygulama projesi, ithal ürün kokopite alternatif olabilecek  hafif kil agregası ve perlit projesi, 7 farklı kokteyl domates çeşidinin topraksız tarıma uygunluğunun araştırıldığı proje, kesme gül yetiştiriciliğinde maliyet düşürmek için atık mantar kompostu ve fındık kabukları kullanılan proje gibi çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri projelerin ilgi çekici ve ekonomik potansiyeli olduğunu söyleyerek Kırşehir’de bulunan veya il dışından yatırım yapmak isteyen yatırımcıları üniversiteye yönlendireceklerini dile getirdiler. Ziyaret heyetin proje alanlarını yerinde görmeleriyle sona erdi.