Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 8 Mart 2022 tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘’Matematiksel Düşüncenin Modern Çağda Algılanışı’’ üzerine çevrim içi seminere konuşmacı olarak katıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necip Şimşek’in moderatörlük yaptığı seminer de Karakaya, modern dönemde matematik ve maddesiz düşünme üzerine konuştu.

Batı Yeni Bir Tabiat Bakışı Ortaya Koydu

Batının Aristo’yu yeniden okuma yaparak yeni bir tabiat bakışı ortaya çıkardığını ifade ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, niceliksel doğa teorisinin bir hipotezini Descartes, Galile gibi bilim adamlarıyla ortaya konduğunu söyledi. Güvenilir bilginin tanrı bilgisi olduğu bir dönemde Descartes’in ‘’Geometri tanrı bilgisi kadar kesindir’’ diyerek kendince geliştirdiği metodu olduğunu kaydeden Karakaya, ancak bunun sadece sayılabilir ve ölçülebilir dünya ait bir metod olabileceğini belirtti. Karakaya, matematiğin insanlık var oldukça yaşayacağına dikkat çektiği konuşmasında matematiğin insanda bir yeterlilik olduğuna değindi.

Varlık Surete Erişmeden Matematik Yapılamaz

Rektör Karakaya konuşmasının devamında, matematiğin varlıktan koptuktan sonra cisimsiz bir düşünme evrenine girdiği yorumunda bulundu. Dünyada varlık olmadan matematik olmaz noktasına dikkat çeken Karakaya, bu yüzden varlığın surete erişmesi gerektiğini aksi halde matematik diye bir kavramın anlamsızlaşacağını söyledi. Maddenin zihinsel tasavvurdaki halinin surete erişmesi gerektiğini anımsatan Prof. Dr. Vatan Karakaya aksi halde matematiğin yapılamayacağını belirtti. Bu noktadan anlamamız gerekenin matematiğin yaratılmış varlık üzerinde insanın soyut düşünmesine ait bir özellik olduğu vurgusunu yapan Karakaya, matematiğin maddeyi soyutlayan maddeden kopabildiği ilk yer olduğu değerlendirmesinde bulundu. 

Ben Bu Kadar Yetenekliysem Beni Yaratanın Niteliklerini Ancak Aklımın Yettiği Kadar Bulurum

Sözlerinin son bölümünde Allah’ın hiçbir şeyi kuralsız yaratmadığına dikkat çeken Karakaya şunları söyledi: ‘’Rasgele gördüğümüz varlıkların uzaklığının dahi bir kuralı var, o cismin içerisinde hareket edenlerinde bir kuralı var. Nasıl kural? Matematikle doğrulanabilecek kadar açık bir kural. O zaman diyoruz ki daha gerisinde ne var acaba? İşte o ‘’acabalar’’ insanı düşünmeye daha geniş daha özgür bakmaya götürecek. Bu bakış açısı da memleketin ihtiyacı olan bakış açısı. Mevcudu yıkıp gerçeği ortaya koyabilmeli ama bunu da ispatlayarak yapabilmeli. Dünyaya inmiş bir matematik yapabilmeli. Bu noktada sadece maddeye değil onu var edene de baktığımız da diyorsunuz ki ‘Ben bu kadar yetenekliysem beni yaratanın niteliklerini ancak aklımın yettiği kadar bulurum’’ diyerek sözlerine son verdi.