Üniversitemiz bünyesindeki ArGe serada jeotermal kaynak kullanılarak atık mantar kompostu ve fındık zar kabuğu atıklarından kesme gül yetiştiriliyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin projesinin dünyada ve Türkiye'de sıklıkla kullanılan  Hindistan cevizi lifi olan ve maliyeti yüksek kokopite alternatif oluşturması hedefleniyor.

Ziraat Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Bahadır Altun tarafından yürütülen projede farklı organik atıkların topraksız tarım kesme gül yetiştiriciliğinde, yetiştirme ortamı olarak kullanım olanaklarının araştırılması hedefleniyor. Ülkemizde yetiştirilen kesme çiçekler içerisinde üretim miktarı bakımından kesme güllerin karanfil ve gerberadan sonra 3. sırada yer aldığını ifade eden Altun, kesme çiçek gül üretim alanının 2020 yılında 2 355 953 m2 iken, 2021 yılında 2 645 110 m2 ye çıktığını bildirdi. Altun, bu alanlardan 2020 yılında 93 274 056 adet gül kesilirken 2021 yılında 101 204 410 adet gül kesildiğini belirtti. 2021 yılı TÜİK rakamlarına göre kesme gül ihracatından 61.292 Dolar gelir elde edildiği bilgisini veren Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Altun, aynı yıl kesme gül ithalatının ise 2.043.114 Dolar olduğunu söyledi.

Hedef Kesme Gül Yetiştiriciliğinde Girdi Maliyetlerini Düşürmek ve Verimi Artırmak

Altun, kesme gül üretim alanları ve ithalat-ihracat dengeleri hakkında bilgi verdikten sonra üzerinde çalıştıkları proje hakkında şunları söyledi: ’’Topraksız tarımda yapılan kesme gül üretiminde hem organik (kokopit, torf vb.), hem de inorganik (kaya yünü, pomza taşı, perlit vb.) yetiştirme ortamları kullanılabilmektedir. Ülkelere göre değişmekle birlikte bu ortamlardan en çok kullanılanlardan bir kokopittir. Günümüzde kokopit birim fiyatı 2.5 dolar/slab seviyelerindedir. Ülkemiz kesme gül yetiştiriciliğinde bu fiyat girdi maliyetini oldukça arttırmaktadır. Çalışmamızda, ülkemizde var olan bazı doğal organik atıkların kokopite alternatif yetiştirme ortamı olarak kullanılabilme imkânları araştırılmıştır. Yaklaşık 1.5 yıl süren çalışma sonucunda günümüzde hemen hemen hiç bir kullanım alanı olmayan atık mantar kompostunun ve fındık zar kabuğunun kokopitten daha yüksek oranda verim verdiği tespit edilmiştir. Şu anda yayın aşamasında olan bu çalışma ile gelecekte yapılacak olan çalışmalar için de bir temel oluşturulmuştur’’ dedi.

Prof. Dr. Vatan Karakaya: ‘’Ülkemiz Birçok Pazar İçin Köprü Olabilecek Coğrafi Konuma Sahip’’

Proje ile farklı organik atıkların topraksız gül yetiştiriciliğinde ortam olarak kullanılıp kullanılmayacağını araştırdıklarını söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, ülkemizin hem birçok pazar için köprü görevi görebilecek hem de yıl boyu üretime imkân sağlayacak iklimsel özellikleri olan coğrafik konuma sahip olduğunu hatırlattı. Karakaya,  ayrıca genç nüfusumuzun fazla olması ve jeotermal gibi doğal enerji kaynaklarının varlığı ile süs bitkileri sektöründe birçok ülkeye göre avantajlı durumda olduklarını dile getirdi. Süs bitkileri üretiminde kullanılan girdilerin çoğunda dışarıya bağımlılık gibi faktörlerden dolayı bir dezavantaj yaşadıklarını sözlerine ekleyen Rektör Karakaya, bu dezavantajı aşacak Ar-Ge olanaklarına ve akademik bilgiye sahip olduklarını belirtti.