Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş'ın temsil ettiği Abdal kültüründen gelen sanatçılarıyla müzik alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na Türkiye'den dâhil olan ilk şehir olan Kırşehir’de,  Müzik Odaklı Kalkınma Hamlesi Proje Tanıtım toplantısı yapıldı. 13 Ocak 2022 tarihinde Üniversitemiz Senato Salonunda yapılan toplantıya Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, HABİTAT Derneği Başkanı Sezai Hazır ile bürokrat, akademisyen ve abdal kültürünün temsilcileri katıldı.

Proje ile Müzikte Markalaşma ve Abdal Kültürünün Temsilcilerinin Sanatlarını İcra Edebilmeleri Hedefleniyor

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na müzik dalında alınan Türkiye'den ilk ve tek şehir olan şehrimizde proje tanıtımını Kırşehir Valiliği İl Sosyal Proje Etüt Müdürü Derya Aydın yaptı. Projelerin bir Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) projesi olduğunu dile getiren Aydın, SOGEP’in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizin 81 ilinde yürütülen bir hibe programı olduğunu kaydetti. Aydın, müzik odaklı kalkınma hamlesi projesiyle dijitalleşen dünyada pandeminin de etkisiyle işsizlik ve yoksulluk sorunuyla karşı karşıya gelen abdallara sanatlarını icra edebilmeleri ve UNESCO Müzik şehri olan Kırşehir’in bu alanda markalaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Projenin başvuru sahibinin Kırşehir Valiliği olduğu belirtilen toplantıda ortakların Kırşehir Belediyesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, HABİTAT Derneği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Neşet Ertaş Abdal Kültürünü Yaşatma Dayanışma Derneği olduğu vurgulandı.

Dijital Müzik Stüdyoları ve Bozkır Müzik Akademisi Kurulacak

Projenin temel gayelerini açıklayan müdür Aydın, bunların dijital müzik stüdyosunun kurulması, bozkır müzik akademisinin kurulması, terapatik ritim atölyesinin kurulması, profesyonel enstrüman kursları, müzik üretim atölyelerinin kurulması, genç müzisyenleri keşfetme ve farkındalık oluşturma kurslarının açılması olduğunu dile getirdi.

Vali Akın: ’’Yetenekli Gençlerimize Destek Vereceğiz’’

Daha sonra söz alan Vali İbrahim Akın, proje ile müzik konusunda yetenekli Kırşehirli gençler ve şehrimize uluslararası başarılar kazandıran önemli bir kültürün temsilcileri olan Abdal müzisyenlerin destekleneceğini söyledi.

Projenin toplam bütçesinin yaklaşık 1. 4 milyon TL olduğunu belirten Akın, "İlimizin önemli değeri olan Abdal kültürünün icracıları başta olmak üzere yetenekli gençlerimize destek vereceğiz. İlimizin sahip olduğu UNESCO tescilli müzik kültürünü besleyecek, müzisyenlerin sektördeki dijitalleşmeye uyum sağlamasına ve müzik aletleri imalatı gibi kültürel endüstrilerde mesleki beceri geliştirilmesine destek sağlayacağız." dedi.


HABİTAT Derneği Başkanı Hazır: ’’Projedeki Yapılar Tek Çatı Altında Büyük Bir Kompleks Olarak Planlanmalı’’

HABİTAT Derneği Başkanı Sezai Hazır’da toplantıda bir konuşma yaptı. Hazır, bütün bu ifade edilen yapıların tek bir komplex altında toplanması gerekliliğine vurgu yaptı. Bu sayede şehrin dünyaca ünlü festivallerden birine ev sahipliği yapabileceğini ifade eden Sezai Hazır, dernek olarak heyecanlandıklarını her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Rektör Karakaya: ’’Abdal Kültürünün Temsil Eden Çocuklar Akademide de Eğitim Almalı’’

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ise yaptığı konuşmada abdal kültürünün temsilcilerinin akademik eğitim alma gerekliliğine vurgu yaptı. Karakaya, Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinde bu kültürün temsilcilerinin de eğitim alabilmesi neticesinde bozlak kültürünün daha da gelişeceğine inandığını kaydetti. Rektör Karakaya, Kırşehir’in müzik kültürü açısından oldukça zengin ve köklü bir yapıya sahip olduğunu hatırlatarak şehrin abdal müzik geleneğinin öncülerini yetiştiren ve bu kültürü devam ettiren yapısının üstüne koyarak devam ettiğini belirtti.