YÖKAK Başkanlığı tarafından Yükseköğretim Kalite Komisyonları Dereceli Değerlendirme Anahtarı Yeni Versiyonu (v3)’ün Tanıtımı kapsamında 5 Ocak 2022 tarihinde çevrimiçi bir toplantı düzenlendi. Toplantıya YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile üniversitelerin rektör ve rektör yardımcıları katıldı.


YÖKAK’ın Kurumsal Değerlendirme Süreçleri 14 Ölçüt Ve 46 Alt Ölçüt İle Gerçekleşiyor

Toplantıda YÖKAK’ın kurumsal değerlendirme süreçlerinin bütüncül bir bakış açısıyla: Liderlik, Yönetim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme ve Toplumsal Katkı başlıkları altında toplam 14 ölçüt ve 46 alt ölçüt ile gerçekleştirildiği anlatıldı. Değerlendirme süreçlerinde kullanılan temel aracın YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarı olduğu belirtilirken bu anahtarın aynı zamanda kurumlarının iç değerlendirme çalışmaları ve kurum iç değerlendirme raporu yazımında ve dış değerlendirme süreçlerinde de kullanılan bir ölçme aracı olduğu vurgusu yapıldı.

YÖKAK Karar Verme Süreçlerinde Açıklık, Nesnellik, Anlaşılırlık, Tutarlık ve Şeffaflığı Artırmak İstiyor

Açıklamaların devamında YÖKAK Dereceli Değerlendirme Anahtarının; kurumsal değerlendirme ya da karar verme süreçlerinde açıklık, nesnellik, anlaşılırlık, tutarlık ve şeffaflığını arttırmak amacıyla geliştirildiği kaydedildi. Her bir alt ölçüt için ise kalite güvencesi süreç ya da mekanizmaları; planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma (PUKÖ) basamaklarının olgunluk düzeyleri dikkate alındığı anlatılırken bunların 1-5 arasındaki bir ölçekle derecelendirildiğine dikkat çekildi. Son bölümde bu anahtar sayesinde olgunluk düzeyi belirlenen alt ölçütlerin ilgili ölçütleri karşılama düzeyinin ortaya koyduğu belirtildi. Görüşlerin sunulmasının ardından toplantı sona erdi.

Rektör Karakaya: ‘’YÖKAK’ın Ölçütleri Üniversitemize Değer Kattı’’

Toplantıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Vatan Karakaya, YÖKAK sürecinin üniversitenin her tabakasına değer kattığını, birimlere nüfuz ederek yeteneklerini artırdığını kaydetti. Bu ölçütleri tüm birimleriyle uygulamakta kontrolünü sağlamakta kararlı olduklarını vurgulayan Karakaya: ‘’İyi insan yetiştirmek istiyorsanız, girişimci üniversite olmak istiyorsanız, rekabet etme isteğiniz varsa bu ölçütler bizi daha da ileriye götürecektir. Yeni bir KAP sürecinden çıktık, inşallah buradan da alnımızın akıyla çıkıp Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini bir adım daha ileriye götürmenin hayalini kuruyoruz’’ dedi.