Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından devlet yükseköğretim kurumlarındaki tıp ve sağlık eğitimine ilişkin konuların görüşülmesi amacıyla "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Tıp ve Sağlık Eğitimi Bağlamında Üniversite Hastaneleri Çalıştayı” düzenlendi. 27 Aralık 2021 tarihinde YÖK’te, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Başkanlığında gerçekleşen çalıştaya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in yanı sıra bünyesinde tıp fakültesi bulunan devlet üniversitelerinin rektörleri, dekanlar ve ilgili akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretim kurumlarında aktif olarak tıp eğitim ve öğretiminin sürdürüldüğü tıp fakültelerinin sayısının 91 olduğunu söyleyerek ülkemizde 110 bin 331 öğrencinin tıp fakültesinde okuduğunu kaydetti. Sağlık hizmetindeki karar süreçlerinin hizmetin doğası gereği hızlı çözüm üretilmesi zorunlu bir alan olduğunu belirten YÖK Başkanı Özvar, üniversite hastanelerinin eğitim ve öğretim faaliyetlerini de etkileyecek düzeyde önemli meseleleri olduğunu anlattı. Üniversite hastanelerindeki problemlerin çözümü için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan YÖK Başkan Prof. Dr. Erol Özvar, konuşmasına şöyle devam etti: "Aradaki farklılıklara rağmen kendi hastanesini işleten olsun, Sağlık Bakanlığı ile afiliasyon içinde olsun üniversite hastanelerimizin karşı karşıya kaldığı meseleleri sadece finansal yönetim tartışmaları etrafında düşünmek yerine bütüncül bir yaklaşım içinde ele almak daha doğru bir yöntem olacaktır. Sürdürülebilir ve daha yüksek standartlarda sağlık hizmetleri, kaliteli tıp öğretimi ve tıbbi akademik, üretkenlik gibi başlıklar altında bu meselelere çözüm aramalıyız.”

Düzenlenen çalıştay sonucunda alınan kararların bir metin olarak ilgili kurum ve kuruluşlara da iletileceğini söyleyen YÖK Başkanı Özvar, Devlet üniversitelerinin kendilerine ait olsun ya da olmasın hastanelerinde, mevcut durum, iyi uygulama örnekleri, sorunlar ve çözüm örneklerini dinleyeceği bu çalıştayın verimli geçmesini temenni etti.

YÖK Başkan Prof. Dr. Erol Özvar’ın açılış konuşmasının ardından çalıştay iki ayrı oturumda gerçekleştirildi. Öğlenden önce gerçekleştirilen ilk oturumda “Üniversiteye Ait Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Üniversite Hastanesi) Bulunmayan ve Sağlık Bakanlığına Bağlı Hastanelerle Afiliasyonu Bulunan Devlet Üniversitelerinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konusuna, öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturumda ise "Üniversiteye Ait Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Üniversite Hastanesi) Bulunan Devlet Üniversitelerinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konusuna değinildi. Her iki oturumda da farklı üniversitelerin rektörleri konuşmacı olarak yer alarak konuya ilişkin mevcut durumlarına dair bilgiler verdiler.