KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Üniversitemizden Fahri Doktora
Üniversitemiz Senatosu tarafından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin menfaatlerini korumakta gösterdiği gayretler başta olmak üzere; Kıbrıs Türkünün onur ve haysiyetini uluslararası toplum nezdinde muhafazası, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile KKTC’nin çıkarlarını her platformda savunması ve Türk milletinin uluslararası alandaki saygınlığına yaptığı katkılardan dolayı ‘’Uluslararası İlişkiler Fahri Doktora’’ unvanı verildi. 

24 Aralık 2021 tarihinde Üniversitemiz Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen fahri doktora törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir milletvekili Mustafa Kendirli, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, il protokolü, öğretim üyeleri ile birlikte çok sayıda öğrenci katıldı.


Konuşmalara geçilmeden önce üniversitemizin tanıtım videosu ve KKTC Cumhurbaşkanlığınca hazırlanan video izlendi.


Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ersin Tatar’a hitaben yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Tatar’ın şehri ve üniversiteyi ziyaretlerinin kendilerini onurlandırdığını söyledi. Rektör Karakaya, daha sonra 2547 sayılı kanunun 14’üncü maddesi gereği aldıkları ‘’Uluslararası İlişkiler Fahri Doktora’’ kararını okuyarak Kırşehir Valisi İbrahim Akın’la birlikte Cumhurbaşkanı Tatar’a cübbesini giydirdi ve fahri doktora diplomasını takdim etti. 


Takdimlerin ardından törende ‘Mavi Vatan Kıbrıs’ isimli konferans veren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar önemli noktalara değindi.

“Kıbrıs, Bir Türklük Meselesidir”
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın bir Türklük meselesi olduğunu ifade ederek Türk ulusunun bekası için Kıbrıs’ın önemine işaret etti. Kıbrıs’ın İngilizler zamanından beri sıkıntılar yaşamaya başladığını, halkın göç ettiğini ve zor yıllar geçirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar; milli mücadele yıllarında Türk halkının gözünün, kulağının Türkiye’de olduğunu, hep geleceği günü beklediğini söyledi.

“Uluslararası Camia, Katliamlara Seyirci Kaldı”
Cumhurbaşkanı Tatar; Kıbrıs’ta iki ayrı halkın olduğunun o dönemden itibaren kabul edildiğini, Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken bunun göz önünde bulundurulduğunu ancak Rumların ortaklık cumhuriyetini bozduğunu, Kıbrıs Türk halkının katliam ve zulüm yaşadığını, uluslararası camianın buna seyirci kaldığını anlattı. Yunanistan’ın adaya gerçekleştirdiği darbe dönemini de anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin buna seyirci kalmayarak harekâtı gerçekleştirdiğini ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu kaydetti.

“Her Alanda Tecritlere Rağmen KKTC, Türkiye’nin Desteğiyle Gelişmekte”
Kıbrıs Türk halkının egemenliği ve devletin bağımsızlığının ön plana çıkarıldığını, şu anda yeni siyasetin ortaya konduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; Türk dünyasının kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının geleceğe güvenle bakması için yeni siyasetin kökleştiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin ayrı bir devlet olduğunu, her alanda tecritlere rağmen Türkiye’nin desteğiyle geliştiğini ifade etti.


“AB, Tarafsızlığını Kıbrıs’ta Kaybetti”
Kıbrıs’ta AB’nin tarafsızlığını kaybettiğini, verilen sözlerin yerine getirilmediği halde, bugüne kadar hep iyi niyetle masada olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; Kıbrıs konusunda mücadelenin hâlâ devam ettiğini, uluslararası baskıların sürdüğünü, federasyon temelinde çoğunluğun azınlığı yöneteceği, Türkiye’nin Kıbrıs’tan çıkacağı bir yolu kabul etmeyeceklerini söyledi.
Kıbrıs’ta artık ortaya konan yeni siyasetin daha da kökleşmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı egemen devlet olduğunu, 60 yıldır da bunun öyle olduğunu, bu yüzden Türkiye’nin de tam desteği ile yeni siyasetin gerisine gidilmemesi gerektiğini ve geri adım atılmayacağını söyledi.


“Türkiye’nin Garantörlüğünün Devam Etmesi Gerek”
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının geleceğinin güvende olması için Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesi gerektiğini ve KKTC’nin her yönüyle geliştirilmesinin önemine işaret etti. Kıbrıs Türk halkının güvenliği, selameti ve haklarının korunmasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle KKTC’nin çok daha iyi bir noktada olacağını kaydetti.


Mavi Vatan Kıbrıs konferansında Türk halkının yaşadığı zor yılları anlatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar şehitleri de unutmayarak ruhlarını yâd etti. Son olarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin başarılarından haberdar olduğunu kaydeden Tatar, üniversitenin bundan sonraki süreçte de başarılarının devamını diledi.

Konferansın ardından rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasının ardından ziyaret sona erdi.