Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Akademik Gelişim ve Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen “Varlığı Tanımada Bilginin Adaleti“ konulu söyleşiye konuşmacı olarak katıldı. 10 Aralık 2021 tarihinde 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, dekanlar, daire başkanları, müdürler, gazeteciler ve öğrenciler katıldı.

Söyleşiye konunun zorluğunu bildiğini söyleyerek başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu zorluğu aşmadan varlık mertebelerini aşmanın ise zor olduğu gerçeğine dikkat çekti. Bilgiyi anlama, elde etme ve elde ettiğimiz bilgiyle kendimizi nasıl inşa ederiz sorusuna bugünkü söyleşide cevap arayacaklarını ifade eden Karakaya, dilinin döndüğünce konunun özünü anlatmaya çalışacağını söyledi.

Bilginin Nerede Adaletsiz Olacağını Bilmemiz Varlığın Bilgisine Ulaşmamız Açısından Yol Göstericidir

Yaradılışın insana verdiği en büyük kıymetin idrak olduğuna vurgu yapan Rektör Karakaya, idrak sayesinde insanın hem kendini hem de yaratanını bilme bilincine ulaştığını kaydetti. Varlığı nasıl biliriz üzerine fikir teatisinde bulunan Karakaya, varlığı bir yaradılışa muhtaç irademiz dışındaki var olan duyusal algılamaya açık şeylerin bütünü olarak tarif etti. Felsefe tarihinin bu idrakin yollarını tartışmakla geçtiğini belirten Karakaya, ‘’Kimisi gördüğü yerden alarak rasyonalite veya materyalizmi iddia etmiş, kimisi hakikatini araştırarak her gerçek hakikati temsilen bize görünür bakış açısıyla gerçeği aramış. 2500 yıllık felsefe tarihi bu iki soruyla uğraşmış; acaba gördüğümle mi yetineceğim gördüğümün gerisindekini arayacak mıyım? Bütün tartışmalar buradan çıkmış ve hala daha tartışmalar devam ediyor ve bence de tartışılmalı çünkü bilginin nerede adaletsiz olacağını bilmemiz varlığın bilgisine ulaşmamız açısından yol göstericidir’’ dedi.

İnsan Kâinatın Numunesidir

İnsan kâinatın numunesidir vurgusu ile söyleşisine devam eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, insanın dünyadan çekilmesiyle anlamlılık diye bir şeyin kalmayacağını hiçbir anlam ve idrakin ortaya çıkamayacağını ifade etti. Tamamıyla gerçeklik dünyasına ait, irade dışı şeyleri var olan varlıkların suretleri olarak tanımlayan Karakaya, çarşıda pazarda bir gün içerisinde gördüğünüz şeylerin akşam düşünüldüğünde hiçbirisinin yanımızda olmadığını, bunların suretlerden ibaret olduğunu ve suretler yoluyla bilginin elde edildiğini anlattı. Rektör Karakaya, bu nedenle dış dünyanın bize düşen tek fotoğrafının suretler olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Vatan Karakaya, sözlerinin devamında Aristo’nun Platon’un İslam Meşayih Felsefecilerinin görüşlerini ve varlığa bakış açılarını örnekleriyle gözler önüne serdi. Molla Sadra’nın ağaç yaratılmasaydı onun üzerinden mahiyet çıkarılamazdı görüşüne atıfta bulunan Karakaya, bu noktada insanın fıtratına sahip çıkmak veya fıtratından şaşmak gibi özgür bir iradeye sahip olduğu çıkarımını yaptı. Rektör Karakaya, benliği tanımanın ana unsurunun da buradan kendine yaratanına ulaşmayla nihayetleneceğini belirtti.


Karakaya, Mutluluğu Dıştan Kopma Hali Olarak Tanımladı

Mutluluğu tarif ederken ‘kendi dünyamıza’ vurgu yapan Rektör Karakaya, mutluluğun dıştan kopma hali olarak tanımladı. Karakaya, sözlerine şu şekilde son verdi: ‘’Dışarıdakini anlamlandırır kendi hakiki dünyanızı kurarsanız, onu da yaratıcı ile bağlarsanız özgürleşir, mutlu olursunuz. İnsan yeri geldiğinde bütün sahip olduğu metaları bir tarafa koyarak kendi hakikatini döndüğünde mutludur, özgürdür. O insanın önünde engel kalmaz. İman varsa imkân vardır ruh hali böyle bir haldir’’

Akademik Gelişim ve Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen “Varlığı Tanımada Bilginin Adaleti“ konulu söyleşisi Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın öğrencilerden gelen soruları cevaplamasıyla sona erdi.