Üniversitemiz YÖK Başkanı Özvar’ın Katılımıyla Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

Üniversitelerin imkanlarını ortak kullanmak ve tecrübe paylaşımında bulunmak amacıyla kurulan Anadolu Üniversiteleri Birliğinin dönem toplantısı üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 15 Kasım 2021 tarihinde Üniversitemiz Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen toplantıya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, İlimiz Valisi İbrahim Akın, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Cengiz Yılmaz, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Ahmet Karadağ, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, üniversitelerin Ar-Ge ve eğitimden sorumlu rektör yardımcıları, dekanlar ile akademik ve idari personel katıldı.

Rektör Karakaya: “Projelerimiz ile İlimize Önemli Katkılar Sunduk”

Toplantının açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaparak üniversitemizin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Üniversitemizin 10 Fakülte, 3 Enstitü, 3 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu, 16 Araştırma ve Uygulama Merkezinden oluştuğunu anlatan Rektör Karakaya, 700’den fazla akademik, 450’den fazla idari personeli ve 20 binden fazla öğrencisi olduğunu da dile getirdi. Eğitim öğretim faaliyetinin yanı sıra üniversitemizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programına dahil olduğunu ve bu projeler sayesinde ilimizin gelişmesine katkı sağlandığını kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, “2016’dan bu yana 30 farklı bölgede 60’a yakın çiftçimizle kaba yem üretimi üzerine çalıştık.” dedi. Üniversitemizin önemli projelerinden biri olan kaba yemin türlerini çiftçilere tanıtarak ekiminin yapılmasına yardımcı olduklarını anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı ilimizde çiftçilerimize Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak destek olduklarını anlattı. Projelerimiz arasında yer alan Termal Kaynağın Temini Projesi ve Termal Seralarda Kümelenme Projesinde önemli adımlar atarak üniversitemizde bir Ar-Ge Serası kurduklarını kaydeden Rektör Karakaya, bu seralarda bölgemizin ihtiyacına yönelik üretimler yaptıklarını belirtti. Ar-Ge Seramızda yeni ürün türlerinin üretilmesinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu proje ile hem ilimizin kalkınmasına katkı sağlandığını hem de ülke olarak dışa bağımlılığın azalmasında önemli rol üstlendiklerini sözlerine ekledi. Konuşmasında Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesine de değinen Rektör Karakaya, Kaman Cevizinin bölgenin coğrafi işaretini taşıması anlamında önemli bir proje olduğunu belirterek ceviz üretiminde kapasiteyi artıracak çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Üniversitemizin sağlık alanındaki projelerini de anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına söyle devam etti: “150 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimizi en kısa sürede faaliyete geçirerek ilimizin hizmetine sunduk. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) alanında 4 merkezde faaliyet içindeyiz. Diğer alanlarda da ekibimiz çalışmalarını sürdürüyor. Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi projemizde de sona yaklaştık. Bu merkez ile Sağlık Turizmi alanında ilimizi güçlendireceğiz.”

Rektör Karakaya: “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Misyonunu En İyi Şekilde Gerçekleştiriyor”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak insan yetiştirmeyi bitmeyen projeleri olarak gördüğünü söyleyen Rektör Karakaya, kalite alanında yürüttükleri başarılı çalışmalarla Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Türk Standardlar Enstitüsü (TSE) Kalite Yönetim Belgesine sahip ilk devlet üniversitesi olma başarısını gösterdiğini kaydetti. Eğitim öğretimi garantiye alan, öğrencilerin yeterliliklerini artıran projemiz Ahi Yeterliliğe Dayalı Eğitim Projesi (AYDEP) hakkında da bilgiler paylaşan Prof. Dr. Vatan Karakaya, AYDEP ile geleceğe donanımlı ve kaliteli bireyler yetiştirmek için üniversitemizin her alanda yenilikler yapmaya devam ettiğini söyledi. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından “Yükseköğretim Kurumlarında Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezleri Yönetmeliği” kapsamında Üniversitemiz Koordinatörlüğünde Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (JİSTUAM) kurulduğunu ve merkezin Ankara Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi ortaklığında yürütüleceğini dile getiren Rektör Karakaya, bu merkezde uygulanması planlanan örtü altı yetiştiriciliği alanında kendilerine stratejik hedefler belirleyeceklerini kaydetti. JİSTUAM’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı olan On Birinci Kalkınma Planının (2019-2023) vizyonu çerçevesinde çok önemli bir konumda bulunduğunu da anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bugüne kadar yaptığı çalışmalarla; bölgesinde lider, ülkesinde model, uluslararası alanda söz sahibi bir üniversite olduğunu ve bölgesinde de misyonunu en iyi şekilde gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. Konuşmasının sonunda YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Anadolu Üniversiteler Birliğine bağlı üniversite rektörlerini üniversitemizde ağırlamaktan mutlu olduğunu dile getiren Rektör Karakaya, birliğin çalışmalarının üniversitelere ve ilimize hayırlı olması temennisinde bulundu.

Rektör Kul: “Amacımız Birlikte Büyümek, Birlikte Gelişmek ve Birlikte İlerlemektir”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul bir konuşma yaparak, birliğin oluşturulma süreci ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 25 Mayıs 2020 tarihinde 9 üniversite rektörünün bir araya gelmesiyle ortak problemlerin çözümüne ilişkin bir toplantı yapmalarının ardından Anadolu Üniversiteler Birliği oluşumunun ortaya çıktığını anlatan Rektör Kul, birliğin amacının birlikte büyümek, birlikte gelişmek ve birlikte ilerlemek olduğunu söyledi. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak için yeni yollar ve fikirlerin önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Mehmet Kul, üniversitelerin sadece eğitim öğretim alanında değil, bölgelerinin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısıyla ilgili projeler üretmekle de yükümlü olduğunu kaydetti. Öğrencileri geleceğe en iyi şekilde hazırlamalarının kendilerinin en büyük ve önemli sorumluluğu olduğunu da dile getiren Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, “Öğrencilere güzel bir gelecek bırakmanın yolu, üniversiteler olarak ülkemize ve bölgemize yaptığımız katkılardır.” dedi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin kalite alanındaki başarılı çalışmalarını dinlemekten memnuniyet duyacağını kaydeden Rektör Kul, toplantının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Vali Akın: “Anadolu Üniversiteler Birliği Tecrübe, Bilgi ve Deneyim Paylaşımı Adına Önemli Bir Oluşumdur”

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul’un konuşmalarının ardından İlimiz Valisi İbrahim Akın söz alarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında Vali Akın, Kırşehir’in tarihi hakkında bilgiler vererek üniversite rektörlerini tarih ve kültür şehri olan ilimizde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Üniversitelerin bölgelerinde önemli eğitim kurumları olduğunu ve gerçekleştirdikleri projeler ile hem illerini hem de bölgelerini kalkındırdıklarını belirten Vali İbrahim Akın, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin özellikle tarım ve turizm alanında alt yapı oluşturulmasında önemli roller üstlendiğini sözlerine ekledi. Tarihte yardımlaşma ve paylaşmanın öncüsünün Ahi Evran-ı Veli olduğunu kaydeden Vali Akın, Anadolu Üniversiteler Birliğinin tecrübe, bilgi ve deneyim paylaşımı adına önemli bir oluşum olduğunu dile getirdi. Birliğin toplantısının hayırlara vesile olmasını dileyen Vali İbrahim Akın, bu bilgi paylaşımı sayesinde üniversitelerin daha fazla büyüyüp gelişeceklerini kaydetti.

YÖK Başkanı Özvar: “Anadolu Üniversiteler Birliğinin Önümüzdeki Yıllarda Türk Yükseköğretimine Önemli Katkılar Sağlayacağına İnanıyorum”

İlimiz Valisi İbrahim Akın’ın konuşmasının ardından bir konuşma da YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yaptı. Konuşmasında YÖK Başkanı Özvar, Üniversite birliklerinin yükseköğretim kurumlarını birbirine bağlayan oluşumlar olduğunu ve bu oluşumların, iş birliği ve başarılı uygulama örneklerinin paylaşımı yoluyla üyelerinin eğitim öğretim kalitesini ve araştırma kapasitelerini arttırmakla kalmayacağını, ulusal ve uluslararası rekabette de başarılı olabilmeleri için benzersiz fırsatlar sunacağını söyledi. Anadolu Üniversiteler Birliğinin kuruluşunda yeni eğitim modelleri, üniversite-sanayi iş birliği, yüksek katma değerli ürünler, uluslararası iş birlikleri, öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği, sosyal ve ekonomik gelişme odaklı bir anlayışı kendisine misyon olarak seçtiğini anlatan Prof. Dr. Erol Özvar, faaliyetlerine yeni başlayan Anadolu Üniversiteler Birliğinin önümüzdeki yıllarda Türk yükseköğretimine önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirtti. Yükseköğretim kurumlarının, eğitim-öğretim, bilgi üretme ve bilgiyi yayma işlevleriyle ülkenin kalkınma hedeflerini önceleyerek içinde bulunduğu topluma hizmet etmekle sorumlu olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, konuşmasına şöyle devam etti: “2019-2023 On Birinci Kalkınma Planı ülkemizin her alanda verimliliği artırarak, milli teknoloji hamlesiyle uluslararası düzeyde rekabet gücü̈ kazanmasına yönelik daha fazla değer üreten bir ekonomik ve sosyal kalkınma süreci öngörmektedir. Öngörülen kalkınma hedefleri doğrultusunda üniversitelerimizin kamu sektörü ve iş dünyası ile olan ilişkileri yeniden tanımlanmış ve yaygın etki odaklı iş birlikleri paydaşlara bir misyon olarak verilmiştir. Bunun yanı sıra üniversiteler için öncelikli kritik çalışma alanları tarif edilerek bu alanlara mahsus yeni proje destek alanları ve ar-ge programları ilan edilmiştir. Yükseköğretim kurumları arasında iş bölümü vazedilerek üniversiteler araştırma, tematik ve bölgesel kalkınma odaklı olmak üzere farklılaşma ve ihtisaslaşma yoluna sevk edilmiştir.”

YÖK Başkanı Özvar: “Uluslararası Standartlarda Üreten, Nitelikli Yayın Yapan, Ürettiği Bilgiyi Toplumun Hizmetine Sunan, Eğitim ve Öğretimde Kalite Güvencesi Sağlayan Kurumlarımızın Pek Çok Bakımdan Milli ve Küresel Görünürlüğünün Yükseleceğine İnanıyorum”

Dünyada son otuz kırk yılda daha fazla hissedilen iklim değişiklileri, küresel finansal krizler ve salgın hastalıkların 21. yüzyılın karmaşık küresel tehditlerini yönetebilecek güçlü, dayanıklı ve sürdürülebilir toplumlar inşa etme ihtiyacını gündeme getirdiğini anlatan Başkan Özvar, üniversitelerin bilgi birikimi, tecrübe, araştırma kapasitesi ve yetişmiş bilim insanı gücüyle daha esnek ve sürdürülebilir kurumların inşasına; hükümet, iş dünyası ve sivil toplum ile birlikte destek verecek şekilde kendilerini uyarlamaları gerektiğini söyledi. YÖK olarak geliştirecekleri proje ve teşvik mekanizmaları üniversitelerin büyük veri kapasitesini, kalite standartlarını, istihdam ilgilerini, güçlü akademik performansını, uluslararası etkileşimlerini, bilimsel üretkenliklerini, üniversite-sanayi iş birliğine dair yeni modellerini ve bilgi diplomasisini esas alacağını kaydeden Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversite yöneticilerimizden beklentimiz diğer kurumlara nispetle rekabetçi üstünlük oluşturabilecekleri alanlarda kurumlarını bu kriterler vasıtasıyla takip etmeleri ve değerlendirmeleridir. Uluslararası standartlarda üreten, nitelikli yayın yapan, ürettiği bilgiyi toplumun hizmetine sunan, eğitim ve öğretimde kalite güvencesi sağlayan kurumlarımızın inanıyoruz ki pek çok bakımdan milli ve küresel görünürlüğü yükselecektir.” dedi. Vizyonları doğrultusunda inşası için emek verdikleri “daha yüksek kapasiteli ve kaliteli üniversitelerle”, geleceğin Türkiye’sine ve Türkiye’nin umut olduğu tüm coğrafyalara, daha fazla hizmet edeceklerine inandıklarını söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu toplantıya ev sahipliği yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından İlimiz Valisi İbrahim Akın ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a hediye verdi.


Anadolu Üniversiteler Birliği dönem toplantısı açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Üniversitemiz Senato Salonunda YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve üniversite rektörleri bir araya geldi. Senato Salonunda gerçekleşen görüşmede Rektör Karakaya, “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitimde Kalite Güvence Sistemi AYDEP” başlıklı sunumunu yaptı. Daha sonra görüşme Değerlendirme Toplantısı ile devam etti.



Aynı esnada Üniversitemiz Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Mili İrade Salonunda üniversitelerin Ar-Ge ve eğitimden sorumlu rektör yardımcıları ve daire başkanlarına, Üniversitemiz Kalite Koordinatör Yardımcısı Ekrem Öztürk “Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi” başlıklı sunumunu ve Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek “Eğitimde Kalite Güvence Sistemi” başlıklı sunumunu yaparak projelerin amaçları, faaliyet ve uygulama alanları hakkında bilgiler verildi.

Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Toplantısının ardından misafirler için Ahi Evran Külliyesi, Neşet Ertaş Kültür Evi ve Kaman Japon Bahçesi gezisi düzenlendi.