Üniversitemiz gençleri bilimsel yöntemlerle buluşturmak, inceleme ve araştırmaya yönlendirmek, bilimle gerçek yaşamı ilişkilendirebilen, düşünen ve sorgulayan bireyler olarak yetiştirmek amacıyla ’’Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor’’ Bilim Şenliğine ev sahipliği yapıyor. Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi tarafından TÜBİTAK-4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programları kapsamında  30 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanında, 2 Ekim’de ise Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilecek bilim şenliği açılış programına Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Alpaslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kurban ile akademisyenler ve her kademeden öğrenciler katıldı.


’’Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor’’ Bilim Şenliği ile üniversitemiz bünyesindeki ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrenciler başta olmak üzere, anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerine, öğretmenlere ve aynı zamanda toplumun farklı kesimlerine bilim ve teknoloji arasındaki etkileşimin, etkinlikler ve atölyeler yoluyla eğlenceli şekilde aktarılması, katılımcılarda bilim ve teknoloji farkındalığı oluşturulması hedefleniyor.

Kırşehir’de İlk Defa Bu Denli Kapsamlı Bir Bilim Şenliği Yapılıyor

Programın açılış konuşmasını yapan Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kurban, amaçlarının bilim kültürünün ve iletişimin toplumun daha geniş kesimlere yaygınlaştırılması olduğunu söyledi. Kurban, Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor sloganı ile Kırşehir’de bilim, teknoloji, spor ve sanat etkinlikleriyle ilk defa bu denli kapsamlı birbirinden farklı 49 etkinlikle bilim şenliği yapılacağını sözlerine ekledi.


Rektör Karakaya: ’’Amacımız Bilim Şenliğini Kırşehir’de Geleneksel Hale Getirmek’’
Konuşmasına insanın diğer varlıklardan farkının düşünüyor olması ve düşünürken de üretmesi olduğunu dile getirerek başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu üretmenin en yetkin kısmının ise bilim ve teknoloji olduğunu kaydetti. Karakaya, bilim şenliğinde anaokulundan üniversiteye kadar her kademede bilimi konuşacaklarını, tartışacaklarını ve hayata değmesi için uğraş vereceklerini söyledi. Projede yer alan ve destek veren herkese teşekkürlerini sunan Rektör Karakaya, temennilerinin bu bilim şenliğini Kırşehir’de geleneksel hale getirmek olduğu vurgusunu yaptı.

Başkan Ekicioğlu: ’’Gençlerden İsteğim Eski Köye Yeni Adet Getirmeleri, İcat Çıkarmaları’’

Gençlerin geleceklerinin teminatı olduğunu dile getiren Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, geçmişte kendilerine ‘’eski köye yeni adet getirme’’, ‘’icat çıkarma’’ telkinlerinde bulunulduğunu kendisinin gençlerden isteğinin ise eski köye yeni adet getirmeleri ve icat çıkarmaları olduğunu belirtti. Teknolojinin ülkelerin gelir seviyesine doğrudan etki ettiğine değinen Ekicioğlu, bilimde ileriye gitmenin yollarını aramak gerektiğini belirterek gençlere güvendiğini söyledi.

Vali Akın: ’’Bu Tür Bilim Etkinlikleri Sayesinde Toplumda Bilim Kültürü Artacaktır’’

Bilimin hayata dokunmadığı yaşamı etkilemediği alan kalmadığına gönderme yaparak konuşmasına başlayan Kırşehir Valisi İbrahim Akın, bilimin iletişimden sağlığa, eğitimden sanayiye tüm noktalarda hayatı kolaylaştırdığına dikkat çekti. Vali Akın gençlerden bilgiyi kullanmalarını, bilime hak ettiği değeri vermelerini ve daha üretken olmalarını istedi. Bu tür bilim etkinliklerinin bilim ve teknolojiye ilgi duyan gençleri katma değer ürün üretme noktasında teşvik edeceğine inandığına dikkat çeken Akın, böylelikle toplumda bilim kültürünün yaygınlaşacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanında ’’Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor’’ Bilim Şenliği kapsamında hazırlanan 49 adet farklı etkinlik Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya,  İl Milli Eğitim Müdürü Metin Alpaslan tarafından ziyaret edilerek uzman eğitimci ve öğrencilerden yaptıkları etkinliklerle ilgili detaylı bilgiler alındı.

Program Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Metin Alpaslan’ın alandan ayrılmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın gençlerle yaptığı ‘’Bilim Söyleşisi’’ ile devam etti. 30 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanında ziyaret edilebilecek ’’Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor’’ Bilim Şenliği, 2 Ekim tarihinde ise Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde bilimseverlerin ziyaretine açılacak.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikler arasında 5G Haberleşme Sistemleri ve Mikroşerit Antenler, Doğal Antimikrobiyaller Bakterilere Karşı, Doğal Kinetik Kum Yapıyorum, Doğanın Laboratuvarı Toprak ve Solucanlar, Dumanla Değil Arduino ile Haberleş, Atık Balıklardan Helal Jelibon, Elektrik Motorunu Kontrol Ediyorum, Gözle Görülebilen DNA, Hidrolik Köprümü ve Vincimi Tasarlıyorum, Robot Bilimi Atölyesi, Sıvı Azot Gösterileri ve Sihir Değil Bilim: Renklerin Dönüşümü gibi 49 adet bilim, teknoloji, spor ve sanat alanlarından çalışmalar bulunuyor.