Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde eğitim öğretim gören Türkmenistanlı öğrenciler tarafından, Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümü dolayısıyla “Türk Dünyası Buluşuyor” isimli bir program düzenlendi. 23 Eylül 2021 tarihinde Üniversitemiz Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleştirilen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanliyev, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Prof. Dr. Mustafa Kurt, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

“Türk Dünyası Buluşuyor” isimli program öncesi Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanliyev, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı ziyaret etti. Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarete Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel eşlik etti. Ziyarette Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümü ve üniversitemizin fiziksel ve akademik gelişimi hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Ziyaretin ardından “Türk Dünyası Buluşuyor” isimli programa geçildi. Program ilk olarak Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanında hazırlanan resim sergisinin açılışı ile başladı. Serginin ardından program açılış konuşmaları ile devam etti. Programın açılış konuşmasını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin yaparak programın, Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümünün kutlanması amacıyla hazırladığını ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın “Ahi Evran-ı Veli’nin akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” düsturunu devam ettirerek tüm uluslararası öğrencilere kucak açtığını söyledi. Rektör Karakaya sayesinde üniversitemizde her yıl uluslararası öğrencilerin arttığını ve aktif bir şekilde öğrenim gördüklerini anlatan Çetin, bu sayede Türkiye ile Türkmenistan arasında dostluk ve kardeşliğin gücünün de arttığını vurguladı. Türkiye’de eğitim ve öğretim gören uluslararası öğrencilerin Cumhurbaşkanlığı kararı ile bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile valiliklerde staj yapma imkanı bulduklarına dikkat çeken Dekan Prof. Dr. Nur Çetin, aynı zamanda İçişleri Bakanlığının düzenlediği bir çok etkinliğe de öğrencilerin katıldıklarını vurguladı. Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümünü kutlayan Çetin, yeni eğitim öğretim yılının da hayırlı olması temennisinde bulundu.

Rektör Karakaya: “Göreve Geldiğimiz Günden Bugüne Dünya Dolaşımında Bilginin, Zamanın Ruhuna Erişebilmesi İçin Büyük Bir Gayret İçerisinde Olduk”

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin’in konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya söz alarak Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümünü en kalbi duygularla kutladı. Eğitimin, insan geliştiren ve dönüştüren bir özelliğe sahip olduğuna inandıklarını anlatan Rektör Karakaya, “İnsanın dünya ile bütünleşmesi, dünyaya varlığından bahsettirebilmesi için eğitim dolaşımına milletlerin girmesi gerektiğine inanan bir anlayış içerisindeyiz.” dedi.  Bu anlayışın en temel merkezinin de üniversiteler olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Göreve geldiğimiz günden bugüne dünya dolaşımında bilginin, zamanın ruhuna erişebilmesi için büyük bir gayret içerisinde olduk. Çünkü tarihi bağlarımıza baktığımızda dünya coğrafyasının büyük bir bölümünün aynı kaynaktan beslenip aynı kaynakla insan inşa etmekte olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu üstü örtülmüş tarihi yeniden canlandırmak, o tarihi köklerden yeniden filiz vermek üzere eğitimle bir uğraş içerisindeyiz.”

Rektör Karakaya: “Batının İnsanı Materyalizme Kurban Etmesine Karşı Yeni Bir Felsefe Anlayışına İhtiyacımız Var”

Üniversitemizde Türkmenistan’dan 450’ye yakın öğrencinin olduğunu ve Türkiye’de öğrenim görmek, bilgiyi pekiştirmek, dünya ile bütünleşmek adına bir araya geldiklerini söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrencilerin bu amaçla emek vermelerinin kendilerini çok mutlu ettiğini sözlerine ekledi. Öğrencilerin bu çabalarını sonuca erdirmek adına üniversite olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydeden Rektör Karakaya, her zaman gençlerin yanında olduklarını dile getirdi. Batının, insanı materyalizme kurban etmesine karşı bir duruş sergilemek gerektiğine inandıklarını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bunun da ancak insanın merkeze alındığı, insanın öncelendiği yeni bir bilgi, yeni bir dünya felsefesiyle olacağını söyledi. İnsana kıymet veren, insanın merkeze alındığı felsefeyi de bu gençlerin kuracağına inandığını anlatan Rektör Karakaya, “Böylece dünyaya daha huzurlu, daha mutlu yaşanacak bir çehre kazandıracakları kanaatindeyim.” dedi. Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümünü en içten duygularla tekrar kutladıklarını söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanliyev ve beraberindekilerini üniversitemizde ağırlamaktan mutlu olduğunu belirtti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından program Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümü için hazırlanan tanıtım videosunun izlenmesi ile devam etti.

Tanıtım videosunun ardından Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanliyev bir konuşma yaptı. Konuşmasında Amanliyev, Türk dünyasının en önemli temsilcilerinden biri olan Ahi Evran-ı Veli’nin mirasının korunduğu bir il ve üniversitede olmaktan mutlu olduğunu belirterek, programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Türkmenistan’ın tarihi kayıtlarında bağımsızlıklarının önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Büyükelçi Amanliyev, bağımsızlık tarihinin her yıl Türkmenistan’da coşkuyla kutlandığını dile getirdi. Türkmenistan’ın bağımsızlığından itibaren ülkenin kalkınmasındaki gelişmeleri anlatan Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanliyev, ekonomiden sağlığa, endüstriden eğitime kadar birçok alanda yaptıkları icraatları devlet politikası olarak yürüttüklerini söyledi. Türkmenistan’ın 1995 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından kalıcı tarafsız ülke olarak kabul edildiğini anlatan Amanliyev, “Bizim için tarafsızlık aslında barışın tarafı ve barışın korunması anlamına geliyor.” dedi. Türkmenistan’ın Türkiye ile ilişkilerinin her zaman dostane olduğunu dile getiren Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanliyev, ülkelerinin bağımsızlığını tanıyan ve ülkelerinde büyükelçilik açan ilk ülkenin Türkiye olduğunu sözlerine ekledi. Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümünü burada kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Amanliyev, programın hazırlanmasında ve gerçekleştirilmesinde emeği olan herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından program “Türk Dünyası” şiirinin okunması, geleneksel dans gösterisi ve müzik dinletisi ile devam etti. Programın sonunda Kırşehir Türkmenistanlı öğrenci temsilcisi Agamyrat Boryyev’e Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanliyev tarafından Lisans Diploması verildi.