Ahilik Kültür ve Medeniyetinin yaşanmasında ve yaşatılmasında büyük emek gösteren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, bu kültür ve anlayışı her yerde anlatmaya devam ediyor. Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Üniversitemiz Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fazıl Yozgat, Ardahan Valiliği ile İl Ticaret Müdürlüğü ortaklığında 2021 Ahi Evran Yılı ve Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen Ardahan Esnaf ve Sanatkarları için Ahilik Eğitim Programına konuşmacı olarak katıldı. 7 – 8 Eylül 2021 tarihlerinde Ardahan Üniversitesi Aşık Şenlik Kültür Merkezinde gerçekleşen eğitim programı Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve bölge esnaflarının katılımıyla başladı.

2021 Ahi Evran Yılı ve Ahilik Haftası Ardahan Esnaf ve Sanatkarları için Ahilik Eğitim Programının ilk gününde Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Ahilik Kültürünü Ardahan Üniversitesinde anlatıyor olmaktan mutlu olduğunu belirterek “Ahi Evran Kimdir, Ahilik Teşkilatının Kuruluşu” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda Gökbel, Ahi Evran-ı Veli’nin kişiliği, aldığı eğitimleri, mesleki hayatı, bilimsel donanımı ve eserleri hakkında bilgiler vererek Ahilik Teşkilatının faaliyet alanları ve Ahilik Kültürünün esnaflar arasında sağladığı katkılara değindi. Ahilik Teşkilatının esnaf içinde birlik, beraberlik ve dayanışma gibi olguları pekiştiren bir yapı olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Ahmet Gökbel, teşkilatın aynı zamanda esnaflar arasındaki haksız rekabeti de ortadan kaldıran bir düzen oluşturduğunu kaydetti.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in sunumunun ardından Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fazıl Yozgat “Ahiliğin İktisadi Boyutu” ve Üniversitemiz Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk “Ahiliğin Tasavvufi ve Ahlaki Temelleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Ahilik Eğitim Programının ikinci gününde Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel “Ahilikte Eğitim Anlayışı” konulu sunumunu gerçekleştirerek Ahilik Kültürünün, mesleki eğitimlerin verilmesinde en önemli role sahip olduğunu anlattı. Ahilik sisteminin eğitim anlayışının, insanı tek yönlü olarak değil, çok yönlü ve toplumun bir parçası olarak yetiştirdiğini söyleyen Gökbel, Ahilik sistemine girmiş bir çocuğun, erişkin olduğu zaman; bir mesleğe, dini bilgilere, güzel ahlak bilgisi­ne, okuma-yazma ve çağının gerektirdiği sosyal bilgilere sahip olduğunu kaydetti.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in sunumunun ardından Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fazıl Yozgat “Ticaret Ahlakı ve Ahilik” ve Üniversitemiz Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ise “Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

2021 Ahi Evran Yılı ve Ahilik Haftası Ardahan Esnaf ve Sanatkarları için Ahilik Eğitim Programının sonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Üniversitemiz Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fazıl Yozgat’a teşekkür belgesi verildi.