Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde “Ahi Evran ve Ahilik” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. 30 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşen söyleşide Rektör Karakaya, Ahilik kültürü ve Anadolu Ruhu ile ilgili bilgiler verdi.

Rektör Karakaya : “2021 yılının Ahi Evran-ı Veli Yılı İlan Edilmesi En Çok Bizleri Sevindirdi’’

Ahi Evran gibi tarihe mal olmuş şahsiyetlerin dile gelmesi ve aktarılmasını önemsediğini söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2021 yılının Ahi Evran-ı Veli yılı ilan edilmesinin bu yönüyle en çok kendilerini sevindirdiğini ifade etti. Ahi Evran’ın ilmi yolculuğunun 15 yaşından sonra başladığını anlatan Rektör Karakaya, ilk yolculuğun Horasan ve Maveraünnehir şehirlerine olduğunu belirtti. Karakaya, Ahi Evran’ın ilmi şahsiyetine, etkilendiği ilim adamlarına özellikle Fahrettin Razi ismine göndermeler yaparak Ahi Evran’ın kendi eğitimi anlamında sağlam temeller attığına dikkat çekti. Ahiliğin Kayseri’de doğduğuna, Konya’da geliştiğine ve Kırşehir’de kemalata erdiğine değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir’in ilmi çalışmalar ve teşkilatlanma açısından tarihi önem ve misyona öncülük ettiğini anımsattı.

Rektör Karakaya : “Ahilik Teşkilatında Bir Yamağın Ustalığa Erişmesi İçin 740 Usul ve Erkândan Geçmesi Gerekiyor’’

Ahiliğin Anadolu’yu vatan tutma da, topluma huzuru aşılamada büyük bir alt yapı olduğunun altını çizen Rektör Karakaya, toplum hayatını düzenleyen, kaynağını sünnetten alan kurallar manzumesi vasıtasıyla ideal toplum yolunda önemli adımlar atıldığını kaydetti. Ahlakın insanın iç dünyasında kendisini inşa etmesi olduğuna işaret eden Karakaya, bu manevi inşa neticesinde mesleki hayatın etkilendiğini ve şekillendiğini söyledi. Karakaya, Ahilik Teşkilatında bir yamağın ustalığa erişmesi için 740 usul ve erkândan geçmesi gerektiğini hatırlatarak Ahiliğin sosyal zümreler içerinde nadide bir teşkilatlanma olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Rektör Karakaya : “Ahilik Bir İnsan Yetiştirme Modelidir’’

Ahi Evran’ın öne çıkan özelliklerinin başında teorik düşünceyle pratiği birleştirmesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran’ın ahlaki normları soyut taraftan alıp sosyal hayata uygulayan büyük bir İslam âlimi olduğuna dikkat çekti. Ahilik Teşkilatını bir insan yetiştirme modeli olarak gördüğünü de belirten Rektör Karakaya, esnaflığın öne çıkmasının nedenini esnaflığın toplumun her tarafında oluşan bir sosyal yapı olarak karşımıza çıkmasından kaynaklı olduğunu vurguladı. Konuşmasının son bölümünde her yıl yapılan Ahilik sempozyumlarının kitaplarının basılıp kütüphanelere gönderildiğini anlatan Rektör Karakaya, Ahiliğin daha iyi anlaşılması ve o kültürün devam ettirilmesi için Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı dersini tüm üniversitede öğrencilere zorunlu ders olarak okuttuklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi twitter hesabından canlı yayınlanan söyleşi, izleyicilerden gelen soruların KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya tarafından cevaplanmasıyla sona erdi.