Kırşehir Ahi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, yaklaşan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde televizyon ekranlarında üniversitemizi ve projelerini anlattı.  22 Haziran 2021 tarihinde Akit Tv’de yayınlanan Gün Başlıyor isimli programa konuk olan Rektör Karakaya, üniversitemizde gerçekleştirilen çalışmalar ve projelerle ilgili bilgiler verdi.



Rektör Karakaya : “Hedefimiz, Değerlerini Yaşatma Bilinciyle İlerleyen Evrensel Bir Üniversite”

Programda, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin panoramasını çizen Rektör Karakaya, uygarlığımıza işlenmiş kadim değerleri yaşatma bilinciyle, evrensel bilgi arayışının peşinde olan bir üniversite kurmayı amaçladıklarını dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Karakaya, bu yolda önemli bir ilerleme kaydettiklerini belirterek yapılan tüm akademik ve idari çalışmaların bir kalite sistematiğinde kalıcı hale getirilmesini çok önemsediklerini vurguladı. Özellikle 2016 yılından bu yana gerçekleştirdikleri standardizasyon uygulamalarıyla TSE tarafından akredite edilen sayılı üniversiteler arasına girdiklerini belirten Karakaya, insana dokunan bir anlayışın öneminin altını çizdi.

Rektör Karakaya : “Üniversiteler Bulunduğu Şehrin ve Bölgenin Kalkınmasına Katkı Sağlamalı’’

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin temel hedeflerinden birisinin tecrübeyle bilgi teknolojilerini birleştirmek olduğunu anımsatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, üretime liderlik eden bir kurum olmayı benimsediklerini söyledi. Üniversitelerin bulunduğu şehrin ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla projeler geliştirmesi gerektiğinin belirten Rektör Karakaya, hayata geçirdikleri önemli projelerle bu misyonu yerine getirmenin gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi. Özellikle tarımsal teknoloji alanında çok önemli projelere imza attıklarını anlatan Karakaya, “Tarım ve Jeotermal” alanında pilot üniversite olarak bölgenin tarımsal kalkınmasına önemli katkılar sunacak çalışmalara imza attıklarını ifade etti.

Rektör Karakaya : “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bölgesinde Lider Olma Yolunda’’

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin geliştirilen önemli projelere liderlik ettiğini, son yıllarda tarım ve teknoloji alanında isminden sıkça söz ettirdiğini dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, 11. Kalkınma Planında öngörülen çalışmalarda büyük rol üstlendiklerini belirtti. Karakaya, YÖK’ün izniyle Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi ortaklığında kurulan “Jeotermal İleri Teknolojiler Araştırma ve Uygulama Merkezi” koordinatörlüğünü yürüttüklerini de hatırlattı. Bu merkezin ulusal gıda arzı kapasitesinin artırılmasına yönelik ulusal hedef ve politikalar kapsamında projeler geliştireceğini aktaran Rektör Karakaya,  öncelikli olarak seracılık alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeye ileri teknikleri kullanarak katkı sağlamayı hedeflediklerine dikkat çekti.



Rektör Karakaya : “Yerli ve Milli AYDEP’le Uzaktan Eğitimde Önemli Kolaylıklar Sağladık’’

Programda, uzaktan eğitimle ilgili ne tür çalışmalar yaptıkları yönündeki soruyu cevaplayan Rektör Karakaya, pandemi sürecinde üniversitelerin uzaktan eğitime geçmeleriyle birlikte daha önce pilot proje olarak yürüttükleri “Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Portalı” (AYDEP) sistemini etkin hâle getirdiklerini iletti.  Uzaktan eğitime hazırlıklı oldukları için üç gün içerisinde tüm öğrencilere erişerek dersleri aksatmadan yürütmeyi başardıklarını söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, iletişim teknolojilerine yatırım yapmanın ne denli önemli olduğunu anladıklarını ifade etti. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin uzaktan eğitim süreçlerinin yürütülmesinde Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinin etkin rol oynadığını da ileten Rektör Karakaya, üniversitemiz tarafından geliştirilen yerli ve milli öğrenme sistemimiz olan AYDEP sayesinde hem kalite hem de uzaktan eğitim sürecinin sorunsuz sürdürüldüğünün altını çizdi.

Rektör Karakaya : “Pandemi Koşullarında Hibrit Modeli Uygulamaya Başladık’’

Rektör Karakaya sözlerinin son bölümünde uzaktan eğitim sürecinde insan psikolojisinin nasıl yönetileceğine, öğrenme ve değerlendirme için hangi yöntemlerin kullanılacağına dair stratejik bir yaklaşımın yanı sıra bütüncül bir anlayışla çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini anlattı. Karakaya, öncelikle eğitimde kalite güvence sisteminin kurulmasına yönelik mevzuat çalışmasını tamamladıklarını da anımsattı.  Ayrıca bu kapsamda 2020 yılında Eğitimde Yeterliğe Dayalı Kalite Güvence Sistemi Yönergesini çıkardıklarını dile getiren Rektör Karakaya, bu yönergeyle üniversitede verilen eğitimin kalite güvence sisteminin temellerinin atıldığı değerlendirmesinde bulundu.

Rektör Karakaya : ‘’AYDEP Sayesinde Krizi Fırsata Çevirdik’’

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bu acil dönemde daha önce geliştirdikleri öğrenme yönetim sistemi AYDEP’i devreye soktuklarını ve krizi fırsata dönüştürdüklerini söyledi. Rektör Karakaya,  AYDEP’in uzaktan eğitime ilişkin tüm süreçleri yönetmemizi sağlayan bir sistem olduğunu ve bilgi güvenliğini sağlamaya yönelik olarak bütün kayıtların kendi sunucularında depolanabildiğini belirtti.  AYDEP sayesinde aynı anda yüz elli kişilik,  yüz farklı canlı ders yapabilmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu sistemin eğitimde kaliteyi garanti eden ve mekânsız üniversite imkânını sağlayacak yeterlilikte geleceğe dönük bir model olduğunu vurgulayarak sözlerine son verdi.