Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında pilot seçilen 15 üniversitenin rektörü Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Ziyaretleri programı kapsamında bir araya geldi.  28 Şubat 2020 tarihinde Üniversitemiz Senato Salonunda gerçekleşen toplantının açılış konuşmalarını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan yaptı.

Toplantıya; “Tarım ve Jeotermal alanında pilot olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Tarım ve Havza Bazlı alanda pilot olan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Hayvancılık alanında pilot olan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Tekstil, Dericilik ve Seramik alanında pilot olan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Spor ve Sağlık alanında pilot olan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında pilot olan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Hayvancılık alanında pilot olan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Çay alanında pilot olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Tarım ve Hayvancılık alanında pilot olan Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında pilot olan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları alanında pilot olan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Makine ve İmalat Teknolojileri alanında pilot olan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Gıda alanında pilot olan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Endüstriyel Kenevir alanında pilot olan Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Sağlık ve Çevre alanında pilot olan Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İdris Şahin, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, YÖK ve  TÜBİTAK yetkilileri ile üniversite yöneticileri katıldı.

Rektör Karakaya: “Ülke Savunmasına Kalkınma Alanında Destek Sağlıyoruz”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya toplantının açılış konuşmasına ilk olarak İdlib’te hain saldırı sonucu şehit düşen 33 askerimiz için başsağlığı dileklerinde bulunarak başladı. Rektör Karakaya, askerlerimizin vatan savunması gerçekleştirirken kendilerinin de üniversiteler olarak bu savunmaya ve ülke kalkınmasına sağladıkları faydalarla destek olmaya çalıştıklarını söyledi. 2016 yılında 41 üniversiteden beş pilot üniversite arasına seçilen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bugün 15 pilot üniversite rektörünü misafir etmekten mutlu olduklarını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, pilot üniversite arasına yeni katılan beş üniversiteyi tebrik etti.

Prof. Dr. Naci Gündoğan: “Pilot Üniversite Ziyaretleri ile Tecrübe ve Bilgi Paylaşımı Yapıyoruz”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan söz alarak konuşmasına İdlib’te şehit düşen 33 askerimize başsağlığı dileklerinde bulunarak başladı. Ordumuzun yurdumuzu savunmak amacıyla cephede savaştığını belirten Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversitelerin ve akademik birimlerin de kalkınma cephesinde ülkeye destek olmaları gerektiğini vurguladı. Belirli aralıklarla üniversite ziyaretlerinde bulunduklarını söyleyen YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde olmaktan mutlu olduklarını kaydederek bu ziyaretle pilot projeler kapsamında gerçekleşen gelişmeleri takip edeceklerini vurguladı. Pilot üniversite ziyaretleri kapsamında bu tür toplantılarla bilgi ve tecrübe paylaşımı yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Naci Gündoğan, şimdiye kadar yapılan faaliyetler ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar hakkında 15 pilot üniversite ile değerlendirmede bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.

Kalkınmaya Destek Sağlayan Pilot Projeler

Prof. Dr. Vatan Karakaya sunumunda pilot projelerimizden bahsederek son iki yılda tamamlanan faaliyetler ve bu faaliyetlerin bölgesel kalkınmaya etkisini anlattı. Tamamlanan ve planlanan faaliyetlerin ihtisaslaşmaya yaptığı etkiyi de katılımcılarla paylaşan Rektör Karakaya, önümüzdeki iki yılda yapılması planlanan faaliyetler, projelerde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgiler verdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 2016 yılında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite seçildiğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, 41 üniversite içerisinden pilot seçilen ilk beş üniversite arasında yer aldıklarını belirtti. Terme Sahasında Bulunan Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesini ana eksene koyduklarını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, 41 yataklı olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinin 150 yataklı olarak yeni binasında yakında hizmete gireceğini söyledi. Sağlık projeleri hakkında da bilgiler veren Rektör Karakaya, JEOKAREM (Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi Projesi), AHİGETAM (Ahi Evran Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma Uygulama Merkezi) ve SAUTER'in (Sporcu Sağlığı Araştırma Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi Projesi) Sağlık Mükemmeliyet Merkezi olarak tasarlanan bir kompleks içerisinde birlikte hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirtti. Askerlerimizin cephede savaşırken kendilerinin de kalkınma cephesinde savaşacaklarını ifade eden Rektör Karakaya, bilgiyi, hikmeti ön plana çıkarıp insan kaynağını en verimli şekilde kullanacaklarını dile getirdi. Diğer pilot üniversite projelerinden de bahseden Rektör Karakaya, Termal Seralarda Kümelenme Projesi, Kaba Yem Üretim Projesi, Eğitim ve Tanıtım Projesi ve yeni olgunlaşmaya başlayan Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesiyle Kırşehir ve bölge ekonomisine katkı sağlamak istediklerini belirtti.

Rektör Karakaya: “500 Kişiye İstihdam Sağlayacak Türkiye’nin En Büyük Termal Sahalarından Birisi Kırşehir’de Üretime Başladı”

Üniversitemiz ile yapılan protokol çerçevesinde, bölgemizde Türkiye’nin en büyük termal seralarından birinin hizmete başladığını kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kasım 2019’da hizmete giren termal serada 150 kişinin istihdam edildiğini kapasite artırımı halinde bu sayının 500’e kadar çıkacağını açıkladı.

Gündoğan: “Tarım ve Orman Bakanlığı, Kalkınma Ajansları ve TÜBİTAK Pilot Üniversitelere Desteği Artıracak”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın sunumunun ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’da sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin faaliyetlerinden gurur duyduklarını söyleyen Prof. Dr. Naci Gündoğan, pilot projelerde yaşanan gelişmelerin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile YÖK arasında bir protokol imzalandığını hatırlatan Gündoğan, bakanlığın İzleme Komisyonu kurarak projeleri izleyeceğini ve gerekli yerlerde destek vereceğini dile getirdi.  Kalkınma Ajansları ve TÜBİTAK ile ilgili gelişmeleri de anlatan Prof. Dr. Naci Gündoğan sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Kalkınma Ajansları artık pilot üniversitelerin ihtisas alanlarıyla ilgili projelere destek verecek ve yine TÜBİTAK’ta proje eğitimi ve araştırma eko sistemi konularında üniversitelerle birlikte çalışacak.’’

Candan: “Etkin Bir İletişim Ağı Kurularak Sinerji Doğuran Çalışmalar Yapılması Gerekir”

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın konuşmasının ardından TÜBİTAK AR-Ge Destek ve Süreç Yönetim Hizmetleri Grubu (ARGES) Direktörü Dr. Dilek Candan, 6550 Sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ve Yürütülen Süreçler ile Misyon Odaklı İhtisas Üniversitelerine Dair Süreç Önerileri başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Candan sunumunda, TÜBİTAK’ın misyona Proje Eğitimi Etkinlikleri Destekleme Programı, Ar-Ge ve Yönetişim Strateji Belgesi Hazırlama ve Paydaş Belirleme Çalıştayları ile katkı sunduğunu anlattı. TÜBİTAK’ın bu projelerle üniversitelerde bölgedeki ekonomik aktörler arasındaki hareketliliği destekleyen programların çeşitlenmesi, bölgesel gereksinimleri karşılayacak eğitim programlarının geliştirilmesi ve bölge temelli öğrenme süreçlerinin oluşturulması, üniversitelerin yerel düzeydeki araştırma sonuçlarının ilgili özel ve kamu sektörleriyle paylaşılarak üretime dönüştürülmesi ve bölgesel kalkınma ajansları ile etkin bir iletişim ağı kurularak sinerji doğuran çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Dilek Candan, üniversitelerdeki araştırma altyapılarının temel sorunları ve çözüm aracı olan 6550 Sayılı Kanun ve bu kanunun getirdiği yenilikler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Nitel ve nicel metrikler üzerinden üniversitelerin süreç yönetim performanslarının “ortak izleme gösterge doküman seti” üzerinden dönemler halinde bağımsız izleyiciler tarafından değerlendirileceğini ifade eden Candan, dönemsel izlemenin Ar-Ge ve Yönetişim Performansı olmak üzere iki boyutta inceleneceğini söyledi. Yeterlik Değerlendirme Süreçlerine ilişkin de bilgiler aktaran Candan, üniversitelerin araştırma ve geliştirme potansiyelinin artırılmasına yönelik destek programı geliştirdiklerini ve üniversitelerde Ar-Ge Strateji Belgesi Hazırlatılması ve Uygulatılması için de çağrıda bulunduklarını anlattı. İzleme ve Yeterlik Değerlendirme Komitesi Üyeleri ile bilgi veren Candan, üyelerin Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Başkanlığında Millî Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı, YÖK Başkan Vekili ve TÜBİTAK Başkanından oluştuğunu sözlerine ekledi.

TÜBİTAK AR-Ge Destek ve Süreç Yönetim Hizmetleri Grubu (ARGES) Direktörü Dr. Dilek Candan’ın sunumunun ardından rektörlerin ve katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

Toplantının ardından heyet, yerleşkemiz içerisinde bulunan üniversitemiz camisinde Cuma namazını kılarak caminin tamamlanmayan alanlarını gezdiler. Daha sonra heyet, Jeotermal Kaynaklı Ar-Ge Serasının açılışını gerçekleştirdi. Program 150 yataklı olarak inşaatı tamamlanan ve eğitim-öğretime açılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunun gezilmesi ile son buldu.