Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü tarafından 25 Şubat 2020 tarihinde “Kâinatın Dili Matematik” isimli bir konferans düzenlendi. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Akın’ın konuşmacı olarak katıldığı ve Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Akın: “Matematik, Allah’ın Kâinatın İçine Bıraktığı İpuçlarıdır”

Matematiğin insanlık tarihi kadar eski bir bilim olduğunu kaydeden TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Akın, matematiğin nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bir bilim dalı olduğunu söyledi. Matematiğin Allah’ın kâinatın içine bıraktığı ipuçları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ömer Akın sözlerine şöyle devam etti: “İnsanların matematikle ve bilimle uğraşmaya başlamasının temelinde yatan içgüdü bu ipuçlarıdır. Bu yönüyle kâinatın kitabı Kuran-ı Kerim matematik diliyle yazılmıştır diyebiliriz. Çünkü matematik kâinattaki olayları incelemek ve anlamak için kullanılır.”

Akın: “Kâinattaki Her Şeyin Şaşmaz Bir Ölçüsünün Olması Onu Yaratan Tek Bir Aklın Olduğuna İşarettir”

Kâinattaki her şeyin şaşmaz bir ölçüsünün olmasının onu yaratan tek bir aklın olduğuna işaret ettiğini belirten Prof. Dr. Ömer Akın, kâinattaki bu ölçünün ancak sonsuz ilme sahip bir yaratıcının ürünü olabileceğini, böyle bir şeyi tesadüflerle açıklamaya çalışmanın sadece yaratıcıya değil aynı zamanda yaratılanlara da çok büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ömer Akın konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kâinatın tesadüfen oluştuğunu iddia edenler, iddialarının anlamsızlığını simetri, benzerlik ve altın oran gibi matematiksel gerçekliklere bakarak anlayabilirler. Mesela altın oran yaratılan hemen her şeyde vardır. İnsan vücudu, DNA yapısı, çam kozalağı, deniz kestaneleri, bal arıları, ayçiçeği, işitme ve denge oranı dahil altın orana dünyada ve galakside birçok örnek verilebilir.”

Konferans katılımcıların sorularının yanıtlanması ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Akın’a günün anısına hediye ve çiçek vermesiyle son buldu.

Konferansın ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı rektörlük makamında ziyaret eden Prof. Dr. Ömer Akın, Matematikçiler Derneği Genel Sekreteri Ömer Özen ve beraberindekiler Rektör Karakaya’dan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesine dair bilgiler aldılar. Üniversitemizin akademik ve fiziki gelişmelerini anlatan Rektör Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yönetim modelleri, kalite çalışmaları, pilot projeleri ve başarıları ile bölgesinde marka olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini ve üniversitemizde konferans vermekten mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Akın, Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya çalışmalarında başarılar diledi.