Abdallık geleneğinin en büyük temsilcilerinden biri olan bozlak ustası Muharrem Ertaş, ölümünün 35. yılında Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü tarafından düzenlenen söyleşi ve müzik programı ile anıldı. Program öncesi müzik bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri Muharrem Ertaş’ın kabrini ve yaşadığı evi ziyaret etti. 03 Aralık 2019 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonunda gerçekleşen programa, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Cenk Şahin, fakülte ve üniversite olarak Kırşehir’in önemli bir değeri olan Muharrem Ertaş’ı ölüm yıldönümünde unutmadıklarını ve andıklarını söyledi. Şahin, Muharrem Ertaş’ın Orta Asya Türk müzik kültürünün etkilerini, Türk Halk müziği repertuarına kazandırdığı eserlerde hem bağlamasındaki perde sistemi hem de çalma ve söyleme tarzı ile yansıtan son temsilcisi olduğunu vurguladı. Şahin konuşmasının sonunda etkinliğin düzenlenmesinde her türlü katkıyı sağlayan Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Erhan Yiğiter’e ve müzik bölümü öğrencilerine teşekkür etti.

Şahin’in konuşmalarının ardından Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salahaddin Bekki, Muharrem Ertaş’ın Türk Halk Müziği repertuvarına kazandırdığı birçok eseri olduğuna vurgu yaptı. Muharrem Ertaş’ın yaşamından da bahseden Bekki, Ertaş’ın Aşıklık geleneğinin Orta Anadolu’da sürekliliğini sağlamış bir gezgin, aşık ve abdal olduğunu kaydetti. Bekki, Orta Asya sazlı ve sözlü geleneğini elektronik ortama aktaran ilk temsilcisinin Muharrem Ertaş olduğunu, Ertaş’ın Horasan’dan atalarımızın bize ulaştırdığı bir ses bir avaz olduğunu söyledi. Bekki, konuşmasının son bölümünde Kırşehir’in UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına müzik dalında dahil edilmesinde Muharrem Ertaş’ın  ve abdal geleneğinin gerek temsil ettiği müzik, gerek icra şekli gerekse de aktardığı destanlarla etkili olduklarına vurgu yaptı.

Bekki’nin söyleşisinin ardından Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri Muharrem Ertaş’ın türkülerinin yer aldığı konser ile dinleyicileri ile buluştu.

Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü tarafından hazırlanan ‘Muharrem Ertaş Anma Programı’nın ardından Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sema Etikan, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salahaddin Bekki’ye teşekkür belgesi verdi.