İlki Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Türk Halklarının Felsefi Mirası Sempozyumunun ikincisine Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliği yaptı. 24 Ekim 2019 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonunda başlayan açılış programına Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, bilim insanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Üniversitemizle Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Türkiye Yazar Birliği, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun iş birliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile hazırlanan ve üç gün sürecek olan sempozyum kapsamında, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Türk halklarının kültürel mirası, sözlü gelenekten yazılı eserlere kadar gözden geçirilerek felsefi motiflerin gün yüzüne çıkartılması ve farklı bakış açılarıyla yeniden üretilmesi amaçlanıyor.
İpek: “Sempozyumla Felsefe, Sosyoloji, Antropoloji Olmak Üzere Farklı Alanlardan Bilim İnsanlarının Bir Araya Getirilmesi Amaçlandı”
Sempozyumun açılış konuşmasını ilk olarak Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemalettin İpek yaptı. İpek konuşmasında, sempozyumla ilgili genel bilgiler vererek bu sempozyumla felsefe, sosyoloji, antropoloji olmak üzere farklı alanlardan bilim insanlarının bir araya getirilmesi amaçlandığını ve başta Nurettin Topçu olmak üzere, Cengiz Aytmatov, Cemil Meriç ve Fuat Sezgin gibi fikir adamları üzerine özel oturumların planlandığını belirtti. Uluslararası boyutta düzenlenen böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmayı üstlenen ve sempozyum çalışmaları süresince desteğini esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya teşekkür eden Prof. Dr. Cemalettin İpek, sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemalettin İpek’in konuşmasının devamında Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vefa Taşdelen, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı’nın mesajını okudu. Rektör Balcı mesajında, Türk dünyasının kültürünün, tarihinin ve değerlerinin konuşulduğu sempozyuma katkı sağlamaktan mutlu olduklarını belirterek 2. Uluslararası Türk Halklarının Felsefi Mirası Sempozyumuna ev sahipliği yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile sempozyuma katkı sağlayan tüm ekip ve katılımcılara teşekkür etti.
Rektör Karakaya: “ Amacımız Türk Halklarının Felsefi Mirasına Sahip Çıkmak”
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı’nın mesajının okunmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında Türk Halklarının felsefi mirasının davası güdülecek bir miras olduğunu belirterek aynı duygu ve hisleri yaşadığımız coğrafyayı tekrar bir araya getirmek için bu tür çalışmalara daha çok katkı sağlamak gerektiğini söyledi. Çok sayıda Türk devleti ve halkının katıldığı sempozyumda kültürlerin tartışılması, konuşulması ve bilgilerin paylaşılmasının oldukça önemli olduğunu anlatan Rektör Karakaya, “Amacımız Türk halklarının mirasına sahip çıkmak ve yeniden varoluş mücadelemizi ortaya koymaktır. Bu anlamda üzerimize düşen her türlü görevi üstlenmeye hazırız.” dedi.
Sempozyuma maddi ve manevi katkı sağlayan kurum ve kuruluşlar ile birlikte Sempozyum Düzenleme Kuruluna teşekkür eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, sempozyuma katılan tüm davetlilere teşekkür ederek sempozyumun hayırlı geçmesi temennisinde bulundu.
Vali Akın: “İlimiz Tarih ve Kültür Anlamında Önemli Bir Şehirdir”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın açılış konuşmasının ardından Kırşehir Valisi İbrahim Akın söz aldı. Akın konuşmasında tarihi ve kültürü hakkında kısa bilgiler vererek Kırşehir’in tarih ve kültür şehri açısından önemli bir şehir olduğunu belirtti. Önemli düşünürlerin, bilim insanlarının ve değerli sanatçıların Kırşehir’de yaşadığını anlatan Vali İbrahim Akın, böyle bir sempozyumun ilimizde yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini kaydetti. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Akın, sempozyumun hayırlı olmasını temenni ederek akademisyenlere başarılar diledi.
Açılış konuşmalarının ardından Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Camgırbek Bököşov tarafından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya hediye verildi.
Hediye töreninin devamında Bayburt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Tozlu “Fuat Sezgin Bize Ne Söylüyor?” isimli açılış konferansını gerçekleştirdi. Tozlu konuşmasında, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatından ve yaşam tarzından kısa kesitler sunarak bilim dünyamıza kattığı değerlerden bahsetti.
Açılış konferansının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ve İlimiz Valisi İbrahim Akın, Prof. Dr. Necmettin Tozlu’ya plaket ve hediye verdi.
Açılış konuşmaları ve konferansının sonunda sempozyum ilk oturumu Nurettin Topçu Paneli ile başladı. Oturum Başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın yaptığı Nurettin Topçu Panelinde; Prof. Dr. Hüseyin Karaman “Nurettin Topçu’nun Ahlak Anlayışı”, Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Aydoğan “Nurettin Topçu’da Türkiye’nin Eğitimi: Yukarıya Doğru Düşünmek”, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Öztürk “Nurettin Topçu: Hareketten İsyan Ahlakına” ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Dr. Mustafa Kök “Nurettin Topçu’dan Albert Camus’ye: Çağdaş İki ‘İsyan Ahlakı’ Eserinin Karşılaştırılması” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Konuşmaların ardından panelistler dinleyicilerden gelen soruları yanıtladılar. Panelin sonunda konuşmacılara katılım belgesi verildi.
2.Uluslararası Türk Halklarının Felsefi Mirası Sempozyumu Üniversitemiz Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezinin çeşitli salonlarında üç gün boyunca devam edecek.