İnme Rehabilitasyonu Temalı 4. Geleneksel Bahar Sempozyumu Üniversitemizde Gerçekleşti

Üniversitemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu tarafından her yıl düzenlenen 4. Geleneksel Bahar Sempozyumu yoğun katılımla gerçekleşti. Bu yılki temasının “İnme Rehabilitasyonu” olarak belirlendiği ve 2 Mayıs 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen 4. Geleneksel Bahar Sempozyumuna Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hatice Rana Erdem, konuk akademisyenler, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hatice Rana Erdem yaptı. Erdem konuşmasında, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunun kuruluş tarihi ve Ahi Evran Üniversitesine bağlanma süreçleri hakkında bilgiler aktardı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunun öğrencilere eğitim, Kırşehir’e de sağlık hizmeti verdiğini anlatan Prof. Dr. H. Rana Erdem, “Pilot üniversite projelerinin hayata geçirilmesi ile birlikte kurulacak 130 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, hem ilimizin hem de ülkenin en saygın sağlık merkezi haline gelecek” açıklamasını yaptı. 4. Geleneksel Bahar Sempozyumunun bu yılki konusunun “İnme Rehabilitasyonu” olarak belirlenmesine de değinen Erdem, ülkemizin en yaygın sağlık problemlerinden birinin inme hastalıkları olduğunu belirterek “İnme hastalıklarına dikkat çekmek için bu konuyu belirledik.” dedi. Sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Dr. H. Rana Erdem, sempozyumun ilimiz ve üniversitemiz için güzel geçmesi temennisinde bulundu.

Rektör Karakaya: “Fizik Tedavi Alanında Kırşehir’in Jeotermal Değerini Kullanarak 8 Milyona Hitap Edecek Bölgesel Farklılaşmaya Katkı Sağlamayı Planlıyoruz”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hatice Rana Erdem’in konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya söz aldı. Rektör Karakaya konuşmasında, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunun hazırladığı 4. Geleneksel Bahar Sempozyumunu önemsediklerini belirterek pilot üniversite projeleri içinde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinin ana proje olduğunu kaydetti. Sempozyum sonuçlarını üniversitemiz, ilimiz ve bölgemiz için önemli gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, pilot üniversite projeleri arasında fizik tedavi ve rehabilitasyon ile jeotermalin kullanıldığı projelerin bulunduğunu söyledi. Rektör Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Pilot üniversite tasarımında özellikle sağlık alanında fizik tedavi ve rehabilitasyon ve jeotermalin kullanıldığı projelerimiz mevcut. Bunlar arasında ana merkezinde 130 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemiz bulunuyor. Bu hastanemiz inşallah bu yıl hizmete girecek ve bölgeye hizmet verecek. Hastanemiz hitap ettiği alanda 8 milyonluk hinterlanda sahip. Biz burada fizik tedavi alanında Kırşehir’in jeotermal değerini kullanarak 8 milyona hitap edecek bölgesel farklılaşmaya katkı sağlamayı planlamaktayız.” Bölgesel farklılaşmaya katkı sağlarken aynı zamanda da fizik tedavi ve rehabilitasyonun tüm dallarıyla Kırşehir’de yeşermesini ve gelişmesini planladıklarını dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu anlamda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunda yüksek lisans ve doktora programlarını açtıklarını ve burada eğitimlerin sürdüğünü anlattı.

Rektör Karakaya: “Pilot Üniversite Projeleri Sadece Kırşehir’in değil Türkiye’nin Projesidir”

Üniversitelerin artık benzeşik olmaktan kurtulma, kendilerince değer üretme ve ürettikleri değeri de insanlara ve yaşadıkları toplumlara fayda olarak aktarmanın vaktinin geldiğini vurgulayan Rektör Karakaya, Kırşehir’in bu konuda jeotermal gibi bir nimete sahip olduğunu vurguladı. Jeotermal kaynakların kullanımıyla alakalı pilot üniversite projeleri arasında belirli projelerin bulunduğunu söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu projelerin JEOKAREM (Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi) ile sağlık alanında jeotermal ve etkin cihazların kullanarak insanlara hizmet edileceğini belirtti. GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi) projesi ile tarih boyunca insanlığın biriktirdiği tıp tecrübesini tekrar hayata geçirmeyi arzu ettiklerini anlatan Rektör Karakaya, bu proje ile insanları kimyasallardan kurtararak hastalıkları doğal seyrinde tedavi edileceğini kaydetti. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun içine aldığı bir diğer projenin de SAUTER (Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi) projesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Rektör Karakaya, “Sporcularımızın incinme, zedelenme ve sakatlanmalarda jeotermalin gücünü kullanarak etkin bir tedavi geliştirmeyi istiyoruz.” dedi. Rektör Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Pilot üniversite projemiz sadece Kırşehir’e mahsus bir proje değil, bu projeler Türkiye’nin projesidir. Uluslararası tartışma platformlarında pilot üniversite projeleri konusu tartışılmaya başlandı. Biz de pilot üniversite projeleri ile bölgesine katkı sağlayacak model olan projeyi yürütmekteyiz. Bu projenin önemi büyük, çünkü bu proje Türk Yükseköğretiminin yön değiştirmesine vesile olacak. Bu anlamda projelere destek olacak her türlü etkinlikleri destekliyoruz.”

Konuşmasının devamında bilim insanlarının asli görevinin bilgi ve değer üretmek, ürettiği değerle de insana refah getirmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, akademisyenler olarak bu göreve talip olduklarını ve bu görevi de en iyi şekilde yapacaklarını söyledi. 4. Geleneksel Bahar Sempozyumunda bilim insanlarının paylaşacakları bilgilerden öğrencilerin en iyi şekilde fayda sağlamalarını isteyen Rektör Karakaya, sempozyumun hayırlı bir şekilde geçmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumu yapıldı. Oturum başkanlığını Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hatice Rana Erdem’in yaptığı ilk oturumda Üniversitemiz Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Koçak “İnme Nedir?” konusuna, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatmanur Aybala Koçak “İnmede Klinik Değerlendirme” konusuna, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nezire Köse “İnmede Fizyoterapi Rehabilitasyon Değerlendirmeleri” konusuna ve Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Songül Atasavun Uysal “İnmede Kognitif Bozukluklar ve Rehabilitasyon” konusuna değindi.

Sempozyumun ikinci oturumunun başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gamze Ekici Çağlar yaparken oturumda Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nilgün Bek “İnmede Ortez Uygulamaları” konusuna, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammed Kılınç “İnmede Teknolojinin Kullanımı” konusuna, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sevil Bilgin “İnmede Yoğun Bakımda Nörogelişimsel Tedavi” konusuna, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Radyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Dadalı “İnmede Radyolojik Değerlendirme” konusuna değindi. 

Sempozyumun üçüncü oturumunun başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nilgün Bek yaparken oturumda Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gamze Ekici Çağlar “İnmede Günlük Yaşam Aktiviteleri”, Üniversitemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Buket Büyükturan “İnmede Postüral Kontrol” ve Üniversitemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Uzm. Fzt. İsmail Ceylan “İnmede Motor Öğrenme” konulu sunumlarını anlattılar.

Sempozyumun son oturumunda ise oturum başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nezire Köse ile Üniversitemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Öznur Büyükturan birlikte yaptılar. Üniversitemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Dr. Fzt. Anıl Özüdoğru “İnmede Su İçi Uygulamalar”, Üniversitemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Arş. Gör. Uzm. Fzt. Caner Karartı “İnmede Ayak – Ayak Bileği Problemleri”, Uzm. Fzt. İsmail Özsoy “İnmede Kardiyo – Pulmoner Rehabilitasyon” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sempozyum sonunda katılımcılara oturum başkanları tarafından katılım belgesi ve çiçek verildi.