Üniversitemizde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz PDR – Edebiyat Topluluğu ile Eğitim Fakültesi Kültürel ve Sportif Faaliyetler Komisyonu işbirliğinde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu panel düzenlendi. 26 Mart 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen panele konuşmacı olarak Üniversitemiz Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayfer Şahin, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Haktan Demircioğlu ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Gülçin Balcı Gürbüzer katılırken akademik ve idari personel ile öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Panelinin moderatörlüğünü Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğrencisi Nevzat Gökçe yürütürken panelde ilk sunumu Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayfer Şahin yaptı. Şahin sunumunda, toplumsal cinsiyet eşitliği sorununun sadece bizim ülkemizin değil tüm dünyanın kanayan yarası olduğunu ifade etti. Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları üzerinde duran Doç. Dr. Ayfer Şahin, cinsiyeti insanın doğuştan biyolojik ve genetik özelliklerini alarak kadın ya da erkek olması şeklinde açıklarken toplumsal cinsiyeti ise bu farklılıkların toplumsal ilişkilere yansıması olarak değerlendirdi. Toplumsal cinsiyet ile biyolojik cinsiyet arasındaki farklara sunumunda yer veren Şahin, toplumsal cinsiyetin herhangi bir biyolojik kökeni olmaksızın kadına ve erkeğe atfedilen tüm karakter ve kişilik yapıları, iş ve görevleri, beklentileri, davranış kurallarını ve alışkanlıkları ifade ettiğini dile getirdi. Kadınların iş gücüne katılmalarının 1950’lerden itibaren hız kazandığını anlatan Doç. Dr. Ayfer Şahin, kadınlara pozitif ayrımcılık yapılarak hak ettikleri değerin gösterilmediğini vurguladı.

Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayfer Şahin’in sunumunun ardından Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Haktan Demircioğlu söz aldı. Demircioğlu konuşmasında toplumsal cinsiyet araştırmaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Araştırmaların 1852 yılında yapılmaya başlandığını dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Haktan Demircioğlu, kadınların toplum içinde ayrımcılığa uğrama tarihinin çok eskilere dayandığını anlattı.Panel, konuşmacıların sunumlarının ardından sona erdi.