Rektör Karakaya’dan Devlet Üniversitelerine Kudüs Platformu Oluşturma Çağrısı

Kudüs için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ev sahipliğinde “Kudüs’e Evrensel Bakış” konulu bir çalıştay düzenlendi. 22 Aralık 2017 tarihinde Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Uluslararası Üniversiteler Konseyi tarafından hazırlanan ve Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştayda oturum başkanlığı yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, çalıştayda devlet üniversitelerine Kudüs Platformu Oluşturma çağrısında bulundu. Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Devlet üniversitelerinde bir Kudüs Platformu oluşturarak Kudüs ve Filistin’deki öğrenci değişimlerine ilişkin katkılar içeren bir oluşumu başlatmalıyız.” dedi.

Müslüman dünyasının gözünü Kudüs’e çevirdiği ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın da hassasiyetle üzerinde durduğu Kudüs meselesi ile ilgili olarak fikirlerin paylaşıldığı çalıştayda, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya tarafından Kudüs meselesi için hazırlanan çalıştay sonuç bildirgesine imza atıldı.

İki oturum halinde gerçekleşen çalıştayın birinci oturumunun başkanlığını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Oturuma konuşmacı olarak Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Kudüs Vakfı Müdürü Dr. Sâmî el-Advânî ve Uluslararası Kudüs Gençlik Birliği Başkanı Tarık eş- Şâyî katıldı.  

Rektör Karakaya’nın başkanlık yaptığı oturumda Dr. Sâmî el-Advânî “Siyonist Projenin Krizleri”, Prof. Dr. Ahmet Ağırakça “Kudüs Bizimdir”, Tarık eş-Şâyî “Gençlik Kurumlarının Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın Desteklenmesindeki Rolü” ve Prof. Dr. Mehmet Görmez “Evrensel İslam Düşüncesinin Kudüs Bilinci” isimli bildirilerini sundular.

 

Rektör Karakaya: “Kudüs Bir Filistin Meselesi Olmaktan Ziyade İnsanlık İçin Kutsal Bir Değerdir”

Çalıştaya ilişkin değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Vatan Karakaya şu açıklamalarda bulundu: “Bildirilerin temelinde Kudüs’ün bir Filistin meselesi olmaktan ziyade insanlık için kutsal bir değer algısı ifade ettiği konuşuldu. Çalıştayda Kudüs’ün, bütün dinlerin ortak değeri olması ve bizim de dini bir gerekliliğimiz olduğu belirtildi. Neden Kudüs’e dikkat çekilmesi gerektiği konusunda da ortak görüş beyan edildi.”

Çalıştayın ikinci oturumunda da önemli bildirilerin sunulduğunu anlatan Rektör Karakaya, İsrail’in Kudüs’ün yapısını değiştirmek ve dinler tarihi için bir numune olan Kudüs’ü kendi emelleri doğrultusunda nasıl değiştirdiğine dair çalışmaların anlatıldığını belirtti. Rektör Karakaya ikinci oturumla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Kudüs’ün hem içten hem de dıştan bir işgale maruz kaldığı ve Kudüs’ün sadece bir toprakta yaşayan insanların mağduriyeti olmadığı görüşü bildirildi. Bir inanç merkezinin yok edilişine dair bildirilerin yer aldığı oturumda bu duruma karşı net bir tavır sergilenmesinin gerekliliği anlatıldı.”

 

Programın açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Kudüs'ün İslam alemindeki önemine dikkat çekerek Türkiye'nin, İslam coğrafyası için güçlü olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yıldız şöyle konuştu:
"Türkiye, mazlum coğrafya için Kudüs için güçlü olmak durumundadır. Ne hazindir ki bundan 2 bin yıl önce dinleri yasaklanan ve yurtlarından kovulan İsrailliler, aynısını Filistinli kardeşlerimize yapmaya devam ediyorlar. Filistin'de yapılan zulüm ve haksızlık yarım asırdır devam etmektedir. Alınan Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen hala tiyatro oynanmaya devam ediliyor. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi dünyamızda üstünlerin hukukunun geçerli olduğu küresel bir sistem var."

Çalıştaya Sivas Valisi Davut Gül, Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alim Yıldız, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Kudüs ve Mescid-i Aksa Komitesi Başkanı, Yardım ve Kalkınma Örgütleri Federasyonu Genel Sekreteri Ahmed El-Umeri, Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali El Karadağı ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetli katıldı.