Üniversitemizde Türkiye'nin Avrasya Politikası Konuşuldu

Prof. Dr. Vatan Karakaya, Birleşmiş Milletlerde yapmış olduğumuz öncülüğü bir günlük zafer olarak değil bundan sonra sürdürülmesi gereken bir süreç olarak algılamamız gerektiğini belirtti.

Güncel konuları takip eden, öğrencilerinin Türkiye ve Dünya konusunda önemli bilgilere sahip olması için alanında uzman kişilerle öğrencileri buluşturan üniversitemizde 22 Aralık 2017 tarihinde “Türkiye’nin Avrasya Politikası” konulu bir panel düzenlendi. Panel öncesi katılımcılarla rektörlük makamında buluşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, böylesine değerli isimleri üniversitemizde ağırlamaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Soyalp Tamçelik, TOBB Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl ve İstinye Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı ve Avrasya Sivil Toplum Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Safi’ye böylesine önemli bir konuda görüşlerini paylaşmak ve öğrencileri bilgilendirmek adına düzenlenen panele katılımlarından dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran Üniversitesi olarak düzenlenen bu tür etkinliklerde önemli isimleri aramızda görmekten gurur duyduklarını sözlerine ekledi. 

Karşılıklı fikir alışverişlerinin samimi bir sohbet ortamında gerçekleştiği ziyaretin ardından Üniversitemiz Türk Dünyası Topluluğu tarafından Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele geçildi. “Türkiye’nin Avrasya Politikası” konulu panelde ilk olarak konuşmayı Türk Dünyası Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Kürşat Zorlu yaptı. Zorlu, konuşmasına Sarıkamış Şehitlerini anarak başladı. Onların vatanseverliğine dikkat çekerek şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anan Zorlu, güncel konulara değinerek dünya kamuoyunda yaşanan olaylara dikkat çekti. Avrasya Coğrafyasının dünyanın yaklaşık yüzde 75’ini oluşturduğunu anlatan Doç. Dr. Kürşat Zorlu, Avrasya’nın dünya tarihi açısından da jeopolitik öneme sahip olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Kürşat Zorlu bu etkinliğin yapılmasına destek veren üniversite yönetimine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. 

Rektör Karakaya: “Artık Dünyayı Konuşmamız Gerekiyor”

Doç. Dr. Kürşat Zorlu’nun ardından bir konuşma da Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu tavrı değerlendirerek artık dünyayı konuşmamız gerektiğinin altını çizdi. Alanında uzman katılımcıların Avrasya politikası ile önemli bilgiler vereceğini ifade eden Rektör Karakaya, yarını hazırlayan gençlere bu bilgilerden faydalanmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.

Sadece Avrasya’yı değil Balkanları, Avrupa’yı, Amerika’yı konuşabiliyor olmamız gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, Birleşmiş Milletlerde yapmış olduğumuz öncülüğü bir günlük zafer olarak değil bundan sonra sürdürülmesi gereken bir süreç olarak algılamamız gerektiğini belirtti. “Dünyada yeniden liderlik yapacaksak kesinlikle dünyayı çok iyi tanıyor olmamız gerekiyor.” diyerek sözlerini sürdüren Rektör Karakaya, dünyanın gidişatına dair stratejiler geliştirmemizin gerekliliğinden bahsetti.

Kurucu Bir Kültür

Konuşmasında öğrenci toplulukları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrenci topluluklarının yaptığı etkinlikleri önemsediklerini ve üniversite yönetimi olarak toplulukların faaliyetlerine destek verdiklerini söyledi. Dünya coğrafyasında Türkiye’nin bir kilit olduğunu ve kurucu bir kültür olduğumuzun altını çizen Rektör Karakaya, Batı’nın köhneleşmiş medeniyetlerine alternatif bir medeniyet üretecek kadar da güçlü olduğumuzu vurguladı. Dünyanın bu gidişatına dur diyerek insanın merkezde yer aldığı bir anlayışı yayıyor olacağımıza olan inancını dile getirerek bu sohbetlerin önemini anlatan Rektör Karakaya, panelin faydalı geçmesi temennisinde bulunarak sözlerine son verdi.

Açılış konuşmalarının ardından “Türkiye’nin Avrasya Politikası” konulu panele geçildi. Yrd. Doç. Dr. İsmail Safi, panelin moderatörlüğünü yaparak konuyla ilgili görüşlerini aktardı. Safi konuşmasına Ahi Evran Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Düşündüklerinin ötesinde bir üniversite ile karşılaştığını belirten Safi, Ahi Evran Üniversitesinin ilerleyen yıllarda Anadolu’nun ortasında marka olacağına inandığını söyledi. 

Dünya Medeniyetinin Beşiği Olan Coğrafya

Panel konusunun çok önemli olduğunu ve değerli konuşmacılarla bu önemli konu hakkında değerlendirmelerde bulunacaklarını belirten Yrd. Doç. Dr. İsmail Safi, bulunduğumuz coğrafyanın en az bin yıldır dünya medeniyetinin beşiği olan bir coğrafya olduğunu ifade etti. Dünya medeniyetlerinin bu coğrafyada kurulmasının bir tesadüf olmadığına dikkat çeken Safi, dünya milletlerine, dünya mazlumlarına ve bizden medet uman milletlere de yardım elini uzatmamız gerektiğini söyledi. Gündemden başlıklara da konuşmasında yer veren Safi, Filistin ve Kudüs olaylarından bahsetti. Dünyada yeni bir düzenin kurulması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. İsmail Safi, dünya güçlerinin Suriye’de yaşanan katliama bakış açısını değerlendirdi. Rusların öncüsü olduğu bir Avrasya’da Türkiye’nin katılımcı gibi olmasının doğru olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. İsmail Safi’nin ardından Doç. Dr. Toğrul İsmayıl panelde bir konuşma yaptı.

Avrasya’nın Rusya’nın başı çektiği ve egemen bir bölge olarak görüldüğünü söyleyen İsmayıl, Rusya’nın yüzde 50’den fazlasının Türk kökenli olduğunu ifade etti.  Rusya’da 30 milyon civarında müslüman olduğunu belirten İsmayıl, Rusya’nın İslam ülkesi olduğunu dile getirdi. Karadeniz Havzası ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan İsmayıl, Kafkas Havzası hakkında açıklamalar yaptı ve Ermenistan ile olan diplomatik ilişkilere de değindi. 

Prof. Dr. Mazhar Bağlı: “Avrasya’ya Hakim Olan Dünya’ya Hakim Olur”

Panelde bir konuşma da Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı yaptı. Ermenistan konusu üzerine kısa bir açıklama yapan Bağlı, Azerbaycan’daki soydaşlarımızın durumlarına da hassasiyetle yaklaşıldığını sözlerine ekledi. “Avrasya’ya hakim olan Dünya’ya hakim olur” diyen Prof. Dr. Mazhar Bağlı, bugün egemen olan gücün hangi ideoloji ve hangi siyasi güçle bu coğrafyaya hakim olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Mazhar Bağlı, konuşmasında Avrasya politikaları konusuna siyaset ve uluslararası ilişkiler kavramlarının ötesinde felsefi, sosyolojik ve medeniyetler meselesi olarak değerlendirmeler yaptı.

Panelde son olarak Prof. Dr. Soyalp Tamçelik, “Avrasya Politikalarına Jeopololitik Bakış” isimli bir sunum yaptı. Jeopolitiğin aslında bir düşünme prizması olduğunu söylerek üzerine yansıyan aktörleri anlatan Tamçelik, Büyük Britanya ve Rus Çarlığı’nın rekabeti hakkında bilgi verdi. Avrasya’da Orta Asya tanımına ve UNESCO’nun Orta Asya’yı nasıl değerlendirdiğine ilişkin görüşlerini aktaran Tamçelik, jeopolitik için Avrasya’nın bir ödül olduğunun altını çizdi. Orta Asya’nın Balkanlaşması ve ABD’nin Orta Asya Stratejisi hakkında açıklamalarda bulunan Tamçelik, Türkiye’nin Avrasya Politiği hakkında bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.

Sunumların ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, katılımcılara teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti.