Üniversitemizde Aytmatov Anlatılarında İnsan Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Türkoloji Topluluğu tarafından “Aytmatov Anlatılarında İnsan” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz katıldı.

Konferans öncesi Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan ile birlikte Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı makamında ziyaret ettiler. 21 Aralık 2017 tarihinde rektörlük makamında ve samimi bir sohbet ortamında gerçekleşen ziyarette karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.  

Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, üniversitemizde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek üniversitemizin başarılı çalışmalarını takip ettiğini söyledi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya çalışmalarında başarılar dileyen Korkmaz, bu tür organizasyonlarda tekrar biraya gelmekten memnun olacağını dile getirdi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Karakaya, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a teşekkür etti.

 

Ziyaretin ardından Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ve Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın vereceği “Aytmatov Anlatılarında İnsan” konulu konferansa geçildi.

Konferansta ilk olarak Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan bir konuşma yaparak böyle bir konferansın düzenlenmesinde desteği olan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya teşekkür etti. İlhan, Cengiz Aytmatov’un kişiliği, eserleri ve hayatı hakkında bilgiler vererek onun Türk Dünyasının en büyük yazarlarından biri olduğunu söyledi. Aytmatov’un, kitaplarında insan olmanın hakikatlerini anlattığını belirten Prof. Dr. Nadir İlhan, Aytmatov’u anlayabilmek için onun sembolik diline aşina olmak gerektiğini dile getirdi. Konferansa konuşmacı olarak katılan KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a teşekkür eden İlhan, ondan Cengiz Aytmatov’u dinlemenin önemli olduğunu ifade etti.

 

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan’ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında, Türkoloji Topluluğu tarafından düzenlenen bu konferansta emeği geçen herkese teşekkür ederek Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın üniversitemizde bulunmasından memnun olduğunu ifade etti. Konuşmasında edebiyatın, lisanın, ifade ve düşüncelerin öneminden bahseden Rektör Karakaya, insanın hem düşünen hem de düşündüğünü bilgi olarak ortaya döken bir varlık olduğunu belirtti. Düşüncenin insana yansıyan kısmını iyi kavramak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, edebiyat lisanı ile duyguyu ortaya koyan düşünceleri birlikte sentezleyerek ortaya çıkarmanın önemli olduğunu söyledi. Konferansa katılan öğrencilere edebiyatlarına, tarihlerine sahip çıkmaları ve onları korumaları tavsiyesinde bulunan Rektör Karakaya, konferansa katılan Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ile katılımcılara teşekkür etti.

 

Açılış konuşmasının ardından, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın “Aytmatov Anlatılarında İnsan” konulu konferansına geçildi. Korkmaz; insanın, havanın, suyun, güneşin, toprağın ve ateşin bileşimi olduğunu söyleyerek insanın göründüğünün ötesinde bir varlık olduğunu belirtti. İnsanın yaşadığı toprakların özelliklerine sahip olduğunu vurgulayan Korkmaz, “Topraklar, üzerlerinde yaşayan insanların kaderleri olur.” dedi. Cengiz Aytmatov’un kişiliği, eserleri ve hayatı hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, eserlerinin dünyada 170 dile çevrilerek okunduğunu söyledi. “Susarken tutulan çetele simsiyahtır.” diyen Korkmaz, Aytmatov’un da susarak, suskunluğun gücü ile eserlerini ortaya koyduğunu ve çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Aytmatov’un eserlerinde sürekli yer verdiği Mankurtizm temasına da değinen Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Mankurtizm’in toplumların değerlerini, kültürlerini yok eden bir sistematik girişim olduğunu belirtti. Konuşmasının sonunda bireysel ve toplumsal ötekileştirmede bazı bellek mekanlarının yok edildiğini söyleyen Korkmaz, kültürümüzü yaşatmanın ve gelecek nesillere aktarmanın görevimiz olduğunu söyledi.

 

Konferans sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan tarafından Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a günün anısına hediye ve çiçek verildi.