Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Kök Hücre Çalışmasıyla Ahi Evran Üniversitesinin Adını Duyurdu

Yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren üniversitemiz, tıp alanında da yenilikler için çalışmalarına hızla devam ediyor. Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ozan Luay Abbas, yeni çalışması ile Ahi Evran Üniversitesini tıp dünyasına tanıttı. Abbas, 11-14 Ekim 2017 tarihleri arasında Antalya’da Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği tarafından düzenlenen 2017 Yılı Uzman Araştırma Yarışmasında “Deneysel Bacak Replantasyonu Modelinde Mezenkimal Kök Hücre Uygulamasının Siyatik Sinir İyileşmesine Etkileri : İşlevsel, Elektrofizyolojik, Histomorfometrik ve İmmünohistokimyasal Analiz Çalışması” ile deneysel dal ikincisi olarak ödüle layık görüldü.

Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteği ile 2017 yılında yeni bir çalışma yürüten Yrd. Doç. Dr. Ozan Luay Abbas, kopan uzuvların yerine dikildiği bir kök hücre uygulaması için denemelere başladı. Çalışmalarını Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Deney Hayvanları Laboratuvarında gerçekleştiren Abbas, proje yürütücüsü olarak görev aldığı çalışma kapsamında birkaç üniversiteden de destek aldı. Çalışma hakkında bilgi veren Abbas şunları söyledi: “Yaptığımız çalışma deneysel bir çalışma. Kazalara bağlı olarak yaşanan uzuv kopmalarında kopan uzuv yerine dikiliyor ama sinir tam olarak iyileşmiyor. Kaslar ve kemik iyileşse bile sinir maalesef iyileşmiyor. Bu çalışmada kemik iliği üzerinden kök hücre yapıldı. Sıçanlarda kopan bacağın birkaç saat bekletilerek kansız kalması sağlandı. Tekrar damarı damara, sinir sinire diktik. Sinirin etrafına da aynı sıçanın kök hücre yani kemik iliğinden elde ettiğimiz kök hücreyi sinir etrafına enjekte ettik. Sıçanlar üçüncü ayın sonunda çok daha iyi yürüdüler. Yapılan incelemeler sonunda çok daha olumlu sonuçlar aldık.”

İnsanlar üzerinde uygulanabilmesi için bir ön çalışma olduğunu,  insanlarda uygulamaya geçilmesi için birkaç deney daha yapılması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ozan Luay Abbas,  uzuv kopmaları yönünde ilk kez bu şekilde bir kök hücre çalışması yapıldığını ifade etti. Abbas, farklı hayvanlar üzerinde farklı yöntemler denendikten sonra ilerleyen yıllarda da insanlar üzerinde uygulanabileceğini sözlerine ekledi. 

Yrd. Doç. Dr. Ozan Luay Abbas, çevre illerden de artık hastaların Kırşehir’e gelmeye başladığını, daha önce yapılmayan ameliyatların artık şehrimizde yapıldığını söyledi. Şehir için bu ameliyatların artık yapılıyor olmasının öneminden bahseden Abbas, Plastik Cerrahi Dünyasında artık Ahi Evran Üniversitesinin tanındığını ifade etti.