Üniversitemizde Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 94. Yılı Münasebetiyle Konferans Düzenlendi

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. yılını kutlamak amacıyla Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda 27 Ekim 2017 tarihinde bir konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Kurt, Vali Yardımcısı Bünyamin Yıldız, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ulvi Özdemir, “Cumhuriyetin Değeri ve Türkiye Cumhuriyetinin İlan Ediliş Süreci” konulu konferansını verdi. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyet fikri ile nasıl tanıştığını anlatan Özdemir, Atatürk’ün okuduğu kitaplar ve esinlendiği yazarlardan bahsetti. Atatürk’ün içinde bulunduğu toplumla ilgilenen bir yapısı olduğunu vurgulayan Özdemir, Atatürk’ün zorla iktidar elde eden bir gücü nasıl sıfıra indireceğini düşündüğünü anlattı.

 

Atatürk’ün cumhuriyet planına ilişkin bilgiler veren ve cumhuriyetin ilan edilişine dair bilgilendirmeler yapan Özdemir, cumhuriyet ve demokrasi kavramlarının ne anlama geldiğini açıkladı. Demokrasiye giden en temel biçimin cumhuriyet olduğunu anlatan Özdemir, demokrasinin siyasal özgürlükler başta olmak üzere özgürlükler rejimi olarak tanımlandığını ifade etti. Konuşmasında Atatürk’ün cumhuriyet ve demokrasi konusundaki görüşlerine de yer veren Yrd. Doç. Dr. Ali Ulvi Özdemir, cumhuriyetin içinde barındırdığı değerlerden ve Atatürk’ün milleti için çağdaş bir devlet kurmak adına yaptığı çalışmalardan bahsederek konferansını sonlandırdı.