Rektör Karakaya Pilot Üniversiteyi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde Anlattı

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Ahi Evran Üniversitesinin pilot üniversite olarak seçilmesinin ardından çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Projede tüm çalışmalar özenle hazırlanarak hayata geçirilmek için son adımlar bekleniyor. Ahi Evran Üniversitesi olarak şehrin ve bölgenin değerlerini önemseyen ve bu konuda önemli çalışmalara imza atan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 13 Ekim 2017 tarihinde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Üniversiteler ve Bölgesel Gelişme” konulu panele katıldı. Panelin başkanlığını YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal yaparken Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Dalkıran panelist olarak katıldılar.

Rektör Karakaya, “Kırşehir’in Değerlerini Ortak Akıl Toplantıları ile Belirledik”

Üniversitelerin ve pilot üniversite projelerinin anlatıldığı panelde Prof. Dr. Vatan Karakaya, pilot üniversite sürecinin üniversitelerin içine doğduğu şehirlerin değerlerini tespit etmekle başladığını söyledi. 2017-2021 Stratejik Planı hazırlanırken saha çalışmalarının yapıldığını,  Kırşehir’in değerlerinin ortak akıl toplantılarıyla belirlendiğini ifade eden Rektör Karakaya, jeotermal sıcak suyun varlığı, hayvancılığın Kırşehir’de geniş olarak yapılıyor olması, tarım alanındaki kaba yem girdisinin eksikliği ve hayvan ölümlerini ele alarak ihtisaslaşma konularını belirlediklerini söyledi. Üniversite olarak bu konularla uğraşılması ve çözüm üretilmesi gerektiğine de değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, ortak akıl toplantıları sonucunda ortaya çıkan bu başlıkların Ziraat Fakültemizde üzerinde çalışılmaya başlanan konular olduğunu aktardı. Jeotermal konusunda da çalışmaların var olduğunu ifade eden Rektör Karakaya, “Pilot üniversite seçilmeden önce bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi yapmamız gerekiyordu. Artan taleple birlikte 38 yataklı mevcut hastanemize ek olarak Kırşehir’i merkez yapabilecek bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi projemiz vardı ve hayata geçirdik. Binamız yapılmaya başlandı.” dedi.  

Jeotermalin çok yönlü kullanılabileceğini anlatan Rektör Karakaya, “Tedavi konularında ve seracılıkta jeotermalden yararlanacağız. Kırşehir bu konuda bir merkez değil ilçeleriyle birlikte sıcak suyu bünyesinde barındıran bir bölge. Sıcak suyun kullanıma aktarılmasını sağlayacak bilimsel potansiyel ve bölgesel ihtiyaç var. Çekirdek ailelerin de kullanabileceği seralar üreteceğiz.” dedi. Üniversitemizin ürettiği bilgiyi Kırşehir halkıyla ve yatırımcıyla paylaşarak örnek modeller oluşturacaklarını söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yatırımcıya yol göstereceğiz. Ürettiğimiz bilgi ve birikimi halkla ve yatırımcıyla buluşturacağız. Ev hanımları seralarda çalışarak katma değer yaratabilecek. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin il dışından çekeceği hasta sayısıyla birlikte dıştan içe doğru bir akım sağlanarak şehrin iç dinamikleri tetiklenecek.”

Kırşehir’in kaba yem alanında Türkiye ithalatının yüzde 40’ını bünyesinde barındırdığını ve et üretiminde markalaşmaya yakın olduğuna değinen Rektör Karakaya, “Yemin yüzde 10’unu karşılayacak durumda bitki çeşitliliği şehrimizde var. Üniversite olarak var olan bilgi birikimi ile  maliyeti düşürüp bu oranı yüzde 60-70’e çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

Pilot üniversite çalışmalarının üniversitemizdeki işleyişi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, kurulan koordinasyon merkezinde her bir proje için çalışan ekiplerin olduğunu belirtti. Projelerle ilgili olarak çalışmaların sürekli devam ettiğini, ilgili bölümlerle   gerekli iletişimin kurulduğunu anlatan Rektör Karakaya, “Proje çağrısı yaptık. Özellikle kaba yem ve jeotermalle ilgili projeleri BAP yoluyla hocalarımıza açtık. Finansman geldiğinde yol haritamız belli sonuca gideceğiz.” dedi.   

Panel, karşılıklı soru ve cevapların ardından sona erdi.