Üniversitemizde “Kitap ve İnsan” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Türk Dili Bölümü Başkanlığı tarafından “Kitap ve İnsan” konulu konferans düzenlendi. 10 Mayıs 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan katılırken üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Doç. Dr. Rüştü Yeşil, dekanlar, okul müdürleri, akademik ve idari personeller ile öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

“Kitap ve İnsan” konulu konferansta konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, insanın tek başına bir kimliği olmadığını belirterek kimliğin belirli kazanımlarla oluştuğunu ifade etti. Bu kazanımların insanın zihninde taşıdıkları olduğunu söyleyen Doğan, zihnin de dört tabakadan oluştuğunu anlattı. Sözlü metinler olan masal, hikaye gibi eserlerin zihnin ilk tabakasını oluşturduğunu belirten Mehmet Doğan, ikinci tabakayı dinle ilgili metinler, üçüncü tabakayı yazılı edebi eserler ve dördüncü tabakayı da ideolojilere ait metinler oluşturduğunu dile getirdi. Doğan konuşmasına şöyle devam etti: “ Zihnimizin ikinci kısmını oluşturan dini metinlerin zihnimizdeki yeri diğer metinlerden çok farklıdır. Dini metinler insan hayatından çok etkilidir. Üçüncü tabakayı oluşturan edebi metinler ise dilin inceliklerini ifade eden edebi metinlerdir. Her dilin kendine mahsus seçimleri vardır.” Ülkemizde yılda 50 bin kitap basıldığını ve basılan kitapların yarıdan fazlasının ise yabancı dillerden çeviri kitaplar olduğunu belirten Mehmet Doğan, kitap okuma alışkanlığının ilkokuldan itibaren aşılanması gerektiğinden bahsetti. Zihnin yapıcı unsurlarının kitap okuyarak oluştuğunu söyleyen Doğan, zihnin gelişiminde kitabın etkisini dile getirdi. 

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan’ın konuşmasının ardından söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel de üniversitelerin kalbinin kütüphaneler olduğunu belirterek öğrencilere ilerleyen dönemlerde üniversitemize yakışır bir kütüphane sunacaklarını belirtti.

Konferansın sonundan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Gökbel tarafından Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan’a plaket, hediye ve çiçek verdi.