Üniversitemizde “Bölgesel ve Küresel Gelişmeler” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Medeniyet Araştırmaları Topluğu tarafından 5 Nisan 2017 tarihinde “Bölgesel ve Küresel Gelişmeler” konulu konferans düzenlendi. Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen ve Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ile Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı konferansın oturum başkanlığını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Erman Akıllı yaptı. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Rüştü Yeşil, dekanlar, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet Gökbel, bölgesel ve küresel gelişmelerin değerlendirileceği konferansın öğretici bir önem taşıdığını belirterek konferansa katılımlarından dolayı konuşmacılara teşekkür etti.  

Açılış konuşmasının ardından “Bölgesel ve Küresel Gelişmeler” konulu konferansa geçildi. Konferansta bir konuşma yapan Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, küresel anlamda güçlü devletlerin en önemli özelliğinin zenginlik olduğunu ifade etti. Sürekli el değiştiren güç ilişkilerinin belli bir dönemde Avrupa merkezli olduğunu dile getiren Akgün, 20. Yüzyıldan sonra ise bu ilişkilerin Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) kontrolüne geçtiğini ifade etti. Dünya bazında ekonominin öncelikli önemi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Birol Akgün, 2008 yılından sonra Avrupa’da meydana gelen ekonomik krizin birçok oluşuma neden olduğunu ifade etti. Dünyadaki gelişmelerin ülkeler üzerindeki etkilerinden bahseden Akgün, “İlham alınan Batı Medeniyeti artık tekelini yitirmiş durumda, farklı medeniyetler kendi kültür ve değerleriyle dünya sistemine çıkmaya hazır.” dedi.

Maarif Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ün konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin söz alarak bir konuşma yaptı. Şahin konuşmasında, yakın çevremizdeki gelişmeleri değerlendirdi. Ortadoğu’daki devletlerin yaşadığı sorunlara değinen Şahin, ülkelerin coğrafyalarına göre devlet politikası oluşturmaları gerektiğini ifade etti.

Konferans sonunda konuşmacılar, öğrencilerin sorularını yanıtladı.