Üniversitemizde “15 Temmuz Darbesi ve Medya” Konuşuldu 

Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından “15 Temmuz Darbesi ve Medya” konulu bir söyleşi düzenlendi. 9 Mart 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşiye Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, kurum müdürleri, idari amirler, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Moderatörlüğünü Anadolu Yayıncılar Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Yavuz Bakır’ın yaptığı söyleşiye konuşmacı olarak Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, Kanal 24 Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel katıldı. 

Rektör Karakaya: “100 Yılın İhaneti Olarak Gerçekleşen 15 Temmuz Darbe Girişimi, Beraberinde Bu Asil Milletin Bin Yıllık Tarihsel Birikimini de Bu Asra Göstermenin Yolunu Açmıştır”

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “100 yılın ihaneti olarak gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimi, beraberinde bu asil milletin bin yıllık tarihsel birikimini de bu asra göstermenin yolunu açmıştır.” dedi.  

Bu milletin, düğüne gider gibi ölüme gitme alışkanlığının sonlanmadığını, yaşadığı vatanın bedelini canıyla ödeme bilincinin kaybolmadığını tüm dünyaya haykırdığını dile getiren Rektör Karakaya sözlerine şöyle devam etti: “15 Temmuz gecesinde milletin takdirleri aşan duruşunun yanında medyanın tavrı da takdire şayandır. Sayın Cumhurbaşkanımızın halkı sokağa davetini, hainlerin o geceki baskıları altında bin bir zorlukla millete ulaştıran medya, zor günün işini başarmış ve milletle liderini buluşturma görevini hakkıyla yerine getirmiştir. Bu millet şerefli mücadelenizi unutmayacaktır.”

Karakaya: “Bugün Bu Yapılan Hain Planın Aksine, Toplumun Değer Yargılarının Dayanağı Olan İnanç ve Ahlak Değerlerine Her Zamankinden Daha Fazla Sarılmak Zorundayız”

“Bulunduğumuz coğrafyalar üzerinde hazırlanacak her şer işin bir tarafında dinin olması gerektiğini bilen üst akıl, yıllarca bu planı çalışmış ve bu ihanetin din bağlantısını da hain FETÖ eliyle gerçekleştirmiştir” diye konuşan Rektör Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dini kisve altına gizlenmiş FETÖ hareketi, gerçek yüzünü gösterdiğinde bu medeniyetin nüvesi olan dini inanış alanını zedelemeyi de görevleri arasında saymıştır. Bu gün bu yapılan hain planın aksine, toplumun değer yargılarının dayanağı olan inanç ve ahlak değerlerine her zamankinden daha fazla sarılmak zorundayız. Birilerinin dediği gibi “Bunların hepsi aynıdır.” algısını yıkarak gerçek manada inanışın 15 Temmuz ruhunu oluşturan temel etken olduğunu toplumun her kesimine açık olarak aktarmak gerekmektedir.”

15 Temmuz ihanetinin bu ülkede var olan her kurumsal ve sosyal yapı için geleceğe dönük birçok mesajı beraberinde getirdiğini dile getiren Rektör Karakaya, bu mesajların siyasete, bürokrasiye, üniversitelere, eğitim kurumlarına, medyaya ve dini kurumlara kendi mecrasında iletildiğini vurguladı.

Rektör Karakaya sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizin hareketini ve ilerleme hızını belirleyen bürokrasinin “zamanında yapılmamış bir işin, bir hak ihlali olduğu inancıyla” yeniden yapılanması ve milletin devlete olan güveninin garantisi olmayı üstlenmesi gerekmektedir. Bu kurumsal birikimlerin siyaset eliyle 100 yıllık planlara dönüştürülüp etkin takibi yapılmalıdır. Toplum katmanlarındaki bu hassasiyet, yeniden büyük ülke olma imkanını sağlayacak ve bin yıllık tarihe nice bin yıllar ekleyecektir. Bu millete yakışan, şanlı geçmişine bakarak şanlı geleceğini hazırlamak olmalıdır. Konuşmamı burada sonlandırırken 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize de hayırlı ömürler diliyorum.”

Karakaya, Özgün Olmanın Yerli Olmaktan Geçtiğini Özellikle İnformal Yoldan Gençlerimize Aşılanması Gerektiğinin Altını Çizdi

Rektör Karakaya, medyanın üzerine düşen görevinin, toplumun bilgi dağarcığının en az yüzde 40’ına hitap etme bilinciyle, kişilik haklarının önemsendiği, din, ahlak, tarih bilincinin işlendiği ve toplumun tarihi bağlarını zayıflatacak görsel, işitsel ve yazılı basın-yayını presleyerek toplumun özüne dönük çalışmaları güçlendirme olduğunu kaydetti. Karakaya, özgün olmanın yerli olmaktan geçtiğini özellikle informal yoldan gençlerimize aşılanması gerektiğinin altını çizdi.

Rektör Karakaya sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizin hareketini ve ilerleme hızını belirleyen bürokrasinin “zamanında yapılmamış bir işin, bir hak ihlali olduğu inancıyla” yeniden yapılanması ve milletin devlete olan güveninin garantisi olmayı üstlenmesi gerekmektedir. Bu kurumsal birikimlerin siyaset eliyle 100 yıllık planlara dönüştürülüp etkin takibi yapılmalıdır. Toplum katmanlarındaki bu hassasiyet, yeniden büyük ülke olma imkanını sağlayacak ve bin yıllık tarihe nice bin yıllar ekleyecektir. Bu millete yakışan, şanlı geçmişine bakarak şanlı geleceğini hazırlamak olmalıdır. Konuşmamı burada sonlandırırken 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize de hayırlı ömürler diliyorum.”

Başkan Bahçeci: “15 Temmuz’da Büyük Bir Tehlike Atlattık” 

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de söyleşiden önce bir konuşma yaptı. Bahçeci konuşmasında, ülke olarak çok büyük bir tehlike atlattıklarını, bundan sonra atılacak her adımda 15 Temmuz Darbe gecesini hatırlayarak ona göre hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Vali Şentürk: “15 Temmuz Darbesi ile Türk Milleti Milli Bir Dirilişe Kavuştu”

Kırşehir Valisi Necati Şentürk, “Her şerde bir hayır vardır” ayetiyle konuşmasına başladı. 15 Temmuz Darbesinin Türk tarihinin en alçak ihaneti olduğunu belirten Şentürk, Türk askerinin şimdiye kadar halkına silah doğrultmadığını, bu darbe ile ilk kez askerin kendi halkına ateş ettiğini söyledi. Vali Necati Şentürk, 15 Temmuz Darbesi ile Türk halkının milli bir dirilişe kavuştuğunu ifade etti.

Söyleşide medya mensupları 15 Temmuz Darbe gecesinin medya ayağını anlattılar. Anadolu Yayıncılar Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Yavuz Bakır, birçok üniversiteyi dolaştıklarını ve 15 Temmuz Darbe gecesini ve yaşananları paylaştıklarını ifade etti. 

Pazarcı: “Ben İte Kızmam Sahibine Kızarım” 

Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, 15 Temmuz Darbe gecesinin üç kahramanı olduğunu vurguladı. İlk kahramanın Cumhurbaşkanı olduğunu söyleyerek bundan önceki darbe girişimlerinde bir önder olmadığını belirten Pazarcı, “15 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanımız halkı sokağa davet ederek önderlik yaptı.” dedi. Pazarcı, medyanın ve halkın 15 Temmuz kahramanlarından olduğunu dile getirdi. “Ben ite kızmam, itin sahibine kızarım” diyen Emin Pazarcı, FETÖ’nün dış güçlerin adamı olduğunu vurguladı. Diğer darbelerden 15 Temmuz Darbesinin farklı olduğunu belirten Pazarcı, “Bundan önceki darbelerde medya yandaş olurken 15 Temmuz’da medya darbeye dur demiştir.” dedi.

Acet: “Dış Güçler Ekonomisi İlerlemiş, Siyaseti Güçlü Bir Türkiye İstemiyor” 

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet ise konuşmasında 15 Temmuz Darbe gecesini, Türkiye’nin yaklaşık dört yıldır yaşadığı sıkıntılı dönemlerin zirvesi olarak tanımladı. Acet, bu gecenin aslının 17 Mayıs 2013 yılında baş gösterdiğini söyledi. 17 Mayıs 2013 yılında ABD ile Türkiye’nin ters düştüğünü söyleyen Mehmet Acet, “31 Mayıs’ta başlatılan gezi olayları, Mısır’da yapılan darbe, 17 – 25 Aralık süreçleri, 15 Temmuz Darbe gecesinin ilk ayaklarıydı.” dedi. Türkiye’nin ekonomi ve siyasi alanda ilerlemiş olmasının dış güçler tarafından istenmediğini dile getiren Mehmet Acet, Türkiye’nin model alınan bir ülke olmasının istenmediğini vurguladı. 

Bursalı: “Darbe Kelimesi Türk Halkının Zihninden Silinmiş” 

ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, 15 Temmuz Darbe gecesinde yaşadıkları olayları anlattı. Darbe kelimesinin artık Türk milletinin hafızasından silindiğini, böyle bir dönemde darbenin olabileceğine Türk milletinin artık ihtimal vermediğinin sevindirici bir durum olduğunu vurgulayan Bursalı, 15 Temmuz’da böyle bir darbe girişiminin olmasının ise kötü bir olay olduğunu söyledi. 1981 yılında İspanya’da gerçekleşen darbe girişiminin 15 Temmuz Darbe girişimiyle benzer olduğunu dile getiren Şebnem Bursalı, Türk milleti ve medyanın artık darbelerin karşısında olduğunu ifade etti. 

Yiğitel: “15 Temmuz Darbesinin Amacı Türkiye’yi Suriyeleştirmekti”  

Kanal 24 Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel konuşmasında 15 Temmuz Darbe gecesinin parçalama ve işgal girişimi olduğunu söyledi. İşgali kanıtlayan üç somut örnek sunan Yiğitel, bunları şöyle sıraladı: “Suriye Kobani’de dört bin silahlı militanını bekletti. Ülkenin belli yerlerinde insanlar silahlandırılarak hazırlık yapıldı. Son olarak ise 15 Temmuz Darbe gecesinde hiçbir terör eylemi olmadı. 15 Temmuz Darbe gecesini gerçekleştirenlerin amaçları Türkiye’yi Suriyeleştirmekti.” Melik Yiğitel, medyanın zamanla çok değiştiğini de dile getirerek 28 Şubat ve 12 Eylül dönemlerine dair gazete manşetleriyle medyanın süreç içindeki değişimine örnekler verdi. Yiğitel, son olarak 15 Temmuz Darbesinin asıl kahramanlarının Türk milleti olduğunu söyledi. 

Söyleşinin ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan konuklara, söyleşinin sonunda hediye verildi.

Programın akabinde söyleşiye katılan davetliler, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette Rektör Karakaya’ya davetleri için teşekkür eden konuşmacılar, üniversite gençliğinin artık milli bilinci yüksek bireyler olarak yetiştiğini gördüklerini söylediler.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya da katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür etti.