Tıp Fakültemizde “Gönüllülük ve Diğergamlık” Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu Ahi Hekimler Gelişim ve Düşünce Topluluğu Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) ile birlikte 9 Aralık 2016 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda Gönüllülük ve Diğergâmlık adlı konferans gerçekleştirildi. Konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Prof. Dr. Mustafa Kurt, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, Uluslararası Doktorlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Yurtseven, AID Ankara Temsilcisi Dr. Eyüp Hazar, AID Ankara Öğrenci Temsilcisi Ömer Faruk Altun, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.   

“Gönüllülük ve Diğergâmlık” adlı konferansta Ahi Hekimler Gelişim ve Düşünce Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğrencisi Seda Nur Topçu bir konuşma yaptı. Konuşmasında doktor olmaya nasıl karar verdiğini anlatan Topçu, dünyadaki savaş ortamı ve kaosun doktorluk mesleğinin önemini gösterdiğini ifade etti. İlk etkinliklerini Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) ile gerçekleştirmenin kendilerini geliştirmelerinde önemli bir etken olduğunu belirten Seda Nur Topçu “Maddi kazanç ve değer kazanmanın ortaya çıktığı günümüzde önemli olan önlük kirlenmesi değil meslek kirlenmemesidir. Biz buna önem verdiğimiz sürece vazgeçmek ve ümitsizlik kavramlarının lügatımızda olmadığını göreceğiz” dedi.

Öğrencimiz Seda Nur Topçu’nun konuşmalarının ardından AID Ankara Öğrenci Temsilcisi Ömer Faruk Altun bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda 2015 yılının sonbahar döneminde Uluslararası Doktorlar Birliği ile birlikte çalışmalara başladıklarını belirten Altun, farklı bölümlerdeki öğrencilerle de işbirliği içinde olduklarını söyledi. 16 öğrenciden oluşan yönetim kurulundan bahseden Altun, şimdiye kadar gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahsetti. 

Konferansta bir konuşma da AID Ankara Temsilcisi Dr. Eyüp Hazar yaptı. Hazar konuşmasında gönüllülük ve diğergâmlık kavramlarının açıklamasını yaparak AID’e katılma aşamalarına değindi. Gönüllüğün içinde bulunulan durumda karşılık beklemeden yapılan yardımlar olduğunu söyleyen Hazar, diğergâmlığın ise insanın kendi yardıma muhtaç durumdayken bile başka yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım etmesi olarak tanımlandığını ifade etti. Şimdiye kadar Kenya, Van-Erciş ve yaklaşık 10 yıldır da Şanlıurfa’da kamplarda gönüllü çalıştığını söyleyen Dr. Eyüp Hazar, çok az insanın gönüllü olarak çalıştığını ve ülkelerin durumları göz önüne alındığında Türkiye’nin bu yüzdelik dilimde çok aşağılarda olduğunu belirtti. Öğrencilere de çağrı yapan Hazar konuşmasına şu şekilde devam etti:  “Gönüllü çalışacaksanız yardım ettiğiniz kişilerin dinini, dilini, ırkını sorgulamayacaksınız. Savaşta en çok çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar zarar görüyor. O insanlara yardım etmek için sizlere ihtiyaç var.” 

Uluslararası Doktorlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mevlüt Yurtseven de konferansta bir konuşma yaptı. Konuşmasında gönüllülük ve diğergâmlık kavramları üzerinde duran Yurtseven, dünyada 20 zengin ülkenin dışında diğer ülkelerin fakir, orta fakir ve çok fakir ülkeler olduğunu söyledi. Gönüllülüğün 18. Yüyılda başladığını vurgulayan Mevlüt Yurtseven, dünyada savaşların başlamasıyla bu kavramın ortaya çıktığını dile getirdi. Kırşehir ilinin gönüllülük ve diğergâmlık kavramlarının en iyi anlatılabileceği yer olduğunu söyleyen Başkan Yurtseven, Ahilik Kültüründe gönüllülük ve diğergâmlığın hayatın içinde olduğunu belirtti. Yardım etmenin sadece insana özgü bir kavram olduğunu dile getiren Mevlüt Yurtseven, “Gönüllülük bir merhamet eğitimidir. Azı ya da çoğu önemli değildir, önemli olanı düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesidir.” dedi. 

Konuşmaların ardından konferansa katılımlarından dolayı AID Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mevlüt Yurtseven ile AID Ankara Temsilcisi Dr. Eyüp Hazar’a,  Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ile Yrd. Doç. Dr. Fatma Çelik teşekkür belgesi ve çiçek verdi.