Üniversitemiz ile İŞKUR Ortaklığınca Düzenlenen 2016 Kariyer Günleri Paneli Gerçekleşti

Üniversitemiz Rektörlüğü ve Kırşehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği 2016 yılı Kariyer Günleri Paneli 23 Kasım 2016 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kocaoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen panele, öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi, Yrd. Doç. Dr. Oktay Aktürk, Yrd. Doç. Dr. Erman Akıllı ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ömer Faruk Akyol konuşmacı olarak katıldı. KOSGEB Kırşehir Şube Müdürü Hasan Akgümüş, İŞKUR personelinin de öğrencilerin sorularını cevaplandırdığı panele katılım yoğun oldu. 

Akyol: “Türkiye’de işsizlik değil; mesleksizlik, iş beğenmezlik sorunu var”

Panelde bir konuşma yapan İŞKUR İl Müdürü Ömer Faruk Akyol, İşkur’un 1946 yılında kurulduğunu, son 12 – 13 yıl içerisinde ise hızlı bir süreçten geçtiğini anlattı. İşkur’un amacının hem kamuda hem de özel sektörde istihdam sağlamak olduğunu belirten il müdürü Akyol, iş gücü piyasasına karşılığını bulabilecek insan gücünü yetiştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Öğrencilere seslenen Akyol, öğrencilerin okudukları bölümleri neden seçtiklerini, hedeflerini iyi belirlemeleri gerektiğini vurguladı. İŞKUR olarak öğrencilere birçok imkan sağlandığını belirten Ömer Faruk Akyol, İŞKUR’un belirli alanlarda öğrencilere okurken hem iş, hem maddi olanaklar sunduğunu söyledi. Sözlerini “Türkiye’de işsizlik değil, mesleksizlik, iş beğenmezlik sorunu var” diyerek sonlandıran Akyol, desteklerinden dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya teşekkür etti.  

 Kocaoğlu: “Mezun olan tüm öğrencilerin ortak sorunu iş bulamama”

İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kocaoğlu İŞKUR ile ortaklaşa düzenledikleri Kariyer Günleri Panelinde amaçlarının diğer fakültelerdeki öğrencilerin de deneyimlerden istifade etmelerini sağlamak olduğunu ifade etti. Tüm bölümlerden mezun olan öğrencilerin ortak sorunlarının iş bulamamak olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kocaoğlu kariyer günleri panelinde öğrencilerin mezuniyet sonrası nerelere başvurabileceklerini, hangi alanlarda çalışmalar yapabileceklerini anlattı. 

Güreşçi: “Birey ilk olarak kendini tanırsa kariyer basamaklarını kolay çıkar”

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi kariyer sözcüğünün tanımını yaparak, bu sözcüğün kariyer sahibi olmak kavramını tam anlamıyla karşılayan bir kelime olduğunu söyledi. Kariyer sahibi olmak için bireyin ilk olarak kendisini tanıması gerektiğini dile getiren Güreşçi, birey zayıf olduğu yeri bilirse onu bertaraf etmeyi de bilir ve kariyer basamaklarından emin adımlarla ilerler. Kendince başarılı olmanın belli ölçütleri olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi, azimli, kararlı, sabırlı, çok çalışarak ve inanarak başarılı olunabileceğinin altını çizdi. Öğrencilere mezun olduktan sonra kamu yerine özel sektörde çalışmalarının gerektiğini ifade eden Güreşçi, bir işletmenin yatay ya da dikey olarak büyümelerini sağlayacak kişilerin, üniversitelerin işletme ve iktisat bölümlerinden mezun olan bireyler olacağını belirtti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonra devlet kadrolarından ziyade kendi işlerinin patronu olmalarını istediğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi, kooperatif işletmeciliğinin önemini dile getirdi. 

Aktürk: “Girişimcilik bizim vatan borcumuz olmalı”

Yrd. Doç. Dr. Oktay Aktürk ise Kariyer Günleri Panelinde iktisat bölümü öğrencilerinin devlet kademelerine yerleştirilmesinin ötesinde ileriye dönük istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Ülke olarak girişimcilere ihtiyaç olduğunu belirten Aktürk, üniversitelerin işletme ve iktisat bölümlerinin girişimci yetiştiren bölümler olduğunu vurguladı. Aktürk “Avrupa’yı Avrupa yapan girişimciliktir. Bizim de buna ihtiyacımız var. Girişimcilik vatan borcumuzdur. İstihdam oluşturan insan olmak zorundayız, bunu da iktisat bölümü öğrencileri başarabilir” şeklinde konuştu. Öğrencilerin iş kurmayı hedeflemeleri ve risk almaları gerektiğini vurgulayan Aktürk, devletin artık daha gelişmiş imkânlarının olduğuna dikkat çekti.  Güçlü olmanın temel koşulunun üretmek olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oktay Aktürk, cesur ve dürüst olunduğunda başarılmayacak hiçbir şeyin olmadığını dile getirdi.  

Akıllı : “Birey kendini hangi meslekte mutlu hissediyorsa o işi yapmalı”

Yrd. Doç. Dr. Erman Akıllı Kariyer Günleri Panelinde kalifiye elaman olmanın gerekliliğine dikkat çekerek yabancı dilin önemine değindi.  Dünyadaki gelişmelerde Türkiye’nin de yerini alması gerektiğini vurgulayan Akıllı, dünyayı takip edebilen bireyler yetiştirilirse bu bireylerin kariyer planlamasına en büyük etkiyi yapacaklarını söyledi. Kendini tanımanın önemli olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Erman Akıllı, “Birey kendini hangi meslekte çalışarak mutlu hissedecekse o işi yapmalı” dedi. Öğrencilerin yurt dışı tecrübesine sahip olmasının iş bulma imkânlarını kolaylaştıracağına vurgu yapan Akıllı, üniversitemizin Erasmus programlarından da faydalanabileceklerini dile getirdi. 

Öğrencilerin sorularının cevaplamasının ardından panel İŞKUR Müdürü Ömer Faruk Akyol ile KOSGEB İl Müdürü Hasan Akgümüş katılımcılara teşekkür plaketi verdi. 2016 Kariyer Günleri Paneli hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.