Yerelden Evrensele Adlı Konferans Yoğun İlgi Gördü

Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 22 Kasım 2016 tarihinde Merkezi Araştırma Laboratuvarı Konferans Salonunda Yerelden Evrensele adlı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Mustafa Arlı katıldı. 

Konferansta yerel kültür ve özellikleri, kültür farkları konusunda kısa ve örnekleyici açıklamalarda bulunun Prof. Dr. Mustafa Arlı, kültür tanımının tarımdan tıpa kadar birçok alanda kullanıldığına değindi. Kültürde dil, yazı, din, bilim gibi öğelerin bulunduğunu ifade eden Arlı, maddi kültürden yeme içme kültürüne bakılarak hangi toplum olduğunun anlaşılabileceğini dile getirdi. Kültürde ağırlığın sanatın üzerinde olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Arlı, bir toplumun sanatına bakılarak o toplumun kültürünün ortaya çıkarabileceğini söyledi. Yerel sanatların kıymetli olduğunu belirten Arlı, sanatın ve zanaatın aslında aynı olduğunu ama farklılıklarının da bulunduğunu ifade etti. Zanaat ve sanatın özellikleri arasındaki farklardan dayanıklılık, sorumluluk, kişisellik, ihtiyaçtan doğma gibi maddelerin olduğunu ifade eden Arlı, kültürün en önemli parçasının sanat olduğunun altını çizdi. 

Hızla değişen dünyada artık ülkelerarası mesafelerin kalmadığını, ulaşımın kısa sürede her yere gerçekleşebileceğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Arlı, globalleşmeye, artan kalabalığa ayak uydurmanın artık çok kolay olduğunu söyledi. Değişen dünya ile birlikte artık yeni meslek dalları ve sanatın ortaya çıktığını dile getiren Arlı, artık daha fazla matematiğe, fiziğe, kimyaya, biyolojiye ve daha fazla sanata ihtiyaç duyulacağını vurguladı. Usta kavramından uzman ve mühendis kavramına geçilmesi gerektiğini belirten Arlı, evrensele adımın bu şekilde atılabileceğini dile getirdi. Evrensele geçerken dünyada her kesimi ifade edilebilen bir alanda söz sahibi olmanın gerekliliğini dile getiren Arlı, marka olmak, ulusallaşmak için bunun zorunlu olduğunu söyledi. 

Evrensele geçiş yaparken yerel, mahalli gelenekleri de inkâr etmemek gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Arlı, “Onları korumak, açığa çıkarmak ve yaşatmak hedef alınmalı” şeklinde konuştu. 

Konferans sonunda Prof. Dr. Mustafa Arlı’ya Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurhan Ölmez tarafından teşekkür plaketi, çiçek ve hediye verildi.