Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile Görüştü

‘Tarımsal Kalkınma ve Jeotermal’ alanında Türkiye’nin pilot üniversitesi olan Üniversitemiz, şehrin ve bölgenin gelişmesi ve kalkınması için var gücüyle çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalara liderlik eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında 17 Kasım 2016 tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığında düzenlenen toplantıya katıldı.

Rektör Karakaya: "Sahip Olduğunuz Motivasyonu Alt Birimlere İndirmemiz ve Yaymamız Gerekiyor"

Üniversitemize her açıdan kazanım sağlayacak olan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi sayesinde yapısal dönüşümlerin gerçekleşeceğini ve farklı uzmanlık alanlarının kazanılacağını sürekli vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, tarım ve jeotermal alanında bölgesel kalkınmaya destek sağlayacak önemli çalışmaları anlattı. Siyasiler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile görüşen ve kurum içi toplantılarını yoğun bir şekilde sürdüren Rektör Karakaya, projeyi önemseyerek tüm aşamalarını yakından takip ediyor. Toplantıda üniversitemizin proje kapsamında gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, çalışmaların son durumları ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Üniversitemizin tarım ve jeotermal alanında önemli ve adından söz ettiren bir üniversite olması için çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini belirten Rektör Karakaya, pilot üniversite sorumluluğu ile kaliteli işlere imza atacaklarının altını çizdi.


YÖK’te Yapılan Toplantının Ardından Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Görüşüldü

YÖK'te yapılan görüşmenin ardından YÖK Başkanı Saraç ve pilot üniversite rektörleri ile birlikte Rektör Karakaya, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ı makamında ziyaret etti. Söz konusu beş üniversitenin bölgesel anlamda ihtisaslaşmasının sadece Türkiye için değil, dünyanın birçok ülkesi için örnek olacak bir yapıya dönüşebileceğine vurgu yapan Bakan Lütfi Elvan, bu süreçte daha fazla kalite ve uzmanlaşma hedeflemeleri gerektiğine değindi. Elvan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bunu yaptığınız takdirde, sizlerin başarılı olacağına inanıyorum. Kaliteye odaklanmanız ve üniversitenin konumunu nasıl daha fazla yükseltebiliriz anlayışı içinde olmanız lazım. Bakanlığımızda ve YÖK'te bu kararlılık olacak, sizlerde de var, ama sizin alt kadrolarınızda da bu kararlılık olmalı. Sahip olduğunuz motivasyonu alt birimlere indirmemiz ve yaymanız gerekiyor."

Kalite ve İhtisaslaşma Odaklı Gelişim Süreci

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç da projenin Türkiye'nin kalkınması için çok önemli olduğunu söyledi. Kalkınma Bakanlığının üniversitelere sağladığı desteğin, takdiri hak ettiğini belirten Saraç, seçilen üniversitelerin rektörlerinin gayretleri, bakanlığın planlaması ve YÖK'ün koordinasyonunda projenin çok olumlu sonuçlar vermesini beklediklerini kaydetti. 18 Ekim 2016 tarihinde 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan pilot üniversitelerin proje alanları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, sürecin bundan sonraki aşamasında, seçilen beş pilot üniversitenin içinde bulundukları bölgenin kalkınma odaklı gelişimine yönelik olarak belirlenen alanlarda önerecekleri projeleri komisyon tarafından ayrıntılı olarak değerlendireceklerini ve YÖK'ün koordinasyonunda belirlenecek yöntemle destekleyeceklerini belirtti.

Yeni YÖK olarak yükseköğretim sisteminin kalite ve ihtisaslaşma odaklı gelişimi sürecine büyük önem verdiklerini belirten YÖK Başkanı Saraç, " Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" çalışmasının başarı ile gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.