Rektör Karakaya, Nasıl Pilot Üniversite Olduğumuzu Anlattı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Ön Değerlendirme Raporlarını kamuoyuna sunmak üzere kahvaltılı bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

28 Ekim 2016 tarihinde Yunus Emre Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, Garnizon Komutanı Albay Hüseyin Altuntaş, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı,  İl Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül, ilçe kaymakamları, idari amirler, il müdürleri ve basın mensupları katıldı. 

Vali Şentürk: “Projeniz Varsa Para, Projeniz Yoksa Hava Alırsınız”

Vali Necati Şentürk’ün açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, üniversitemizin başarılı projeleri ve Kırşehir’in kalkınmasına katkı sağlayacak projeler konuşuldu. Vali Şentürk, “Doğu Anadolu Bölgesinde DAP, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde GAP, Karadeniz’de DOKAP, Konya civarında KOP uygulanırken biz Kırşehir olarak hiçbir projede yoktuk. Ama Milletvekillerimin azimleri ve Rektörümüzün inisiyatifi ve çalışmaları sayesinde artık KOP’ un üyesiyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Maksatlarının bölgelerarası kalkınmışlık seviyesinde bir eşitlik meydana getirmek olduğunu söyleyen Vali Şentürk, aynı bölgeler içinde bulunan iller arasında kalkınmışlık seviyesini de belli bir limite getirmeyi hedeflediklerine vurgu yaptı. Şentürk sözlerini şöyle noktaladı: “Mutlaka yerel kaynakların, potansiyellerin tespit edilmesi gerekir. İl olarak proje kültürümüzü geliştirmemiz lazım. Kırsal kalkınmada çok yol kat ettik, önceleri sunduğumuz projelerin yarısı kabul edilirken şimdilerde tamamına yakını kabul ediliyor. Eğer projeniz varsa para alırsınız, yoksa hava alırsınız.” 

Rektör Karakaya: “Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlayan Bir Üniversite Olmak İstiyoruz”

Vali Necati Şentürk’ün konuşmalarının ardından söz alan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, YÖK tarafından 41 üniversite arasından nasıl 5 pilot üniversite içine girdiklerini anlattı. Ahi Evran Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Ön Değerlendirme Raporlarını konuklarıyla paylaşan Rektör Karakaya, raporun içeriği hakkında bilgiler verdi. Karakaya, “Biz mevcut bir plan çizdik. İlk stratejik adımımız buydu çünkü 2021’e kadar önümüzü görmemiz gerekiyordu” dedi. Stratejik planda 4 temel politika belirlediklerini söyleyen Karakaya, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan toplumsal gelişmeye öncülük eden bir üniversite olmak istediklerini belirtti. 

Hedeflerinin 2021 olduğunu söyleyen Rektör Karakaya, bölgesel kalkınmada potansiyel enerjileri etkin kullanma amaçları ile ilgili dört proje ve stratejik planları olduğunu dile getirdi. Orta ölçekli sanayilerle ilgili de araştırmaları olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu konuda yapılacak çalışmaları projelere dönüştüreceklerini ifade etti. 

Üniversitemizin, YÖK’ün 5 pilot üniversite içinde seçilmesinde öncülük eden projelerine de değinen Rektör Karakaya, hayvancılık, tarım, jeotermal ve yenilenebilir enerji kaynakları projeleriyle Kırşehir’in kalkınmasına katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Rektör Karakaya’nın konuşmalarının ardından kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, jeotermal enerji ile ilgili projede üniversitemiz ile birlikte çalışmak istediklerini söyledi. Başkan Bahçeci, Kırşehir’in kalkınmasında önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek üniversitenin jeotermal projelerine dahil olmak istediklerini söyledi.  

Bostancı: “Kırşehir’in Kalkınmasında Önemli Projelerin Çoğunu 2017 Yılında Başlatacağız”

Toplantı da Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da söz aldı. Bostancı konuşmasına KOP’ un açılımı, amaçları ve eylemleri hakkında bilgiler vererek başladı. 2017 projelerine Kırşehir’in de dahil edildiğini açıklayan KOP Başkanı Bostancı, turizm, tarım, ekonomi, ticaret gibi bir çok alandaki projeleri için ayrılan bütçenin 40 milyon civarında olduğunu dile getirdi. Gelen proje taleplerini belli bir potada eritip bir eylem planı oluşturmaya çalıştıklarının altını çizen Bostancı,  ulusal stratejilere uygun ve yerelden gelen talepleri yansıtabilen projelerin değerlendirmeye alınacağını söyledi. KOP Başkanı İhsan Bostancı, “Eylem planımızın en önemli başlıklarından birisi kurumsal kapasitesinin geliştirilmesidir. Proje üretimi, yönetimi bunlar sahada gördüğümüz ciddi eksikliklerdir. Bu eksiklikler tespit edilip destekler verilecektir”  şeklinde konuştu. 

Eylem planlarının uygulama şekillerine de değinen Bostancı, bünyelerinde bu işle sorumlu kuruluşların araştırmalar yaparak sonuca ulaştıklarını söyledi. KOP Başkanı İhsan Bostancı, Kırşehir’in KOP’ a önemli faydalar sağlayacağını, aynı şekilde KOP’ un da Kırşehir için hayırlı olmasını temenni ederek konuşmasını sonlandırdı. 

Konuşmaların ardından Kırşehir Valisi Necati Şentürk, ilçe kaymakamlarının projelerini dinleyerek olumlu projelerin değerlendirileceğinin sinyalini verdi. 

Milletvekili Mikail Arslan'ın da yaptığı bilgilendirmenin ardından toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi.