Prof. Dr. Yahya Akyüz Üniversitemizde Türkiye’de Çağdaş Anlamda Öğretmenlik Mesleğinin Doğuşunu Anlattı

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi tarafından Öğretmen Okullarının kuruluşunun 168. yılı dolayısıyla “Türkiye’de Çağdaş Anlamda Öğretmenlik Mesleğinin Doğuşu” konulu bir konferans düzenlendi. 16 Mart 2016 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Akyüz katıldı. Konferans, Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Emre Şahinci, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci tarafından takip edildi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, Ahi Evran Üniversitesinin on yıl kadar genç, bin yıl kadar köklü bir üniversite olduğunu belirterek başladığı açılış konuşmasında okulların, mekteplerin bizim kültür ve medeniyet hayatımızda çok önemli yeri olduğunu söyledi. “Eğer bir millet, medeniyet yolunda ilerleyecekse, o milletin ruhu yer ve gök arasında dalgalanacaksa, bu rüzgârı elbette mektepten alacak” diyen Balay, okulun kökünün Peygamber Efendimize dayandığını ifade etti.

Prof. Dr. Yahya Akyüz, “Türkiye’de Çağdaş Anlamda Öğretmenlik Mesleğinin Doğuşu" başlıklı konuşmasında öğretmenlik mesleğinin tarihini bilmenin neden önemli olduğuna değinerek, Tanzimat Döneminden örnekler verdi. 16 Mart 1848 tarihinde kurulan ilk öğretmen okulu “Darülmuallimîn"in açılışını önemli noktalara vurgu yaparak ayrıntılı bir şekilde anlatan Akyüz, öğretmenlik mesleğini tarihsel gelişim süreciyle ele alarak günümüz eğitim sistemiyle karşılaştırmalar yaptı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Türk eğitim tarihi alanında önemli bilgiler sunan Prof. Dr. Yahya Akyüz’e konferansa katılım ve katkılarından dolayı hediye ve çiçek verdi. 

Prof. Dr. Yahya Akyüz, konferans sonrası Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı makamında ziyaret ederek Türk Eğitim Tarihi isimli kitabını hediye etti.