Üniversitemizde Kültürel Varlıkların Depreme Karşı Korunmasında Alınan Önlemler Konuşuldu

Üniversitemizde, Eskiçağ Kültürleri Topluluğu ile Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ortaklaşa “Konferans ve Fotoğraf Sergisi” düzenlendi. 14 Mart 2016 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Japon Sanat Tarihçi Prof. Dr. İsao Nakayama ile Çorum Müze Müdürü Önder İpek konuşmacı olarak katıldı. Konferans, Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan, öğretim elemanlarımız ve çok sayıda öğrenci tarafından takip edildi. 

“Hayat ve Kültürel Varlıklar, Japonya’da Deprem ve Müzeler” konusu ile ilgili konuşan Prof. Dr. İsao Nakayama, müze koleksiyonlarını tehdit eden en önemli faktörden birisi olan deprem ve depremin yarattığı hasarlara karşı önleyici ve koruyucu tedbirler hakkında bilgi vererek, afet durumunda kültürel mirasa yaklaşım yöntemleri ile ilgili bilgiler aktardı. Nakayama, kültür varlığı dediğimiz şeyin parayla değeri ölçülemeyeceğini belirterek, kültür varlıkları olmadan yeniden yapılanmanın mümkün olmayacağını söyledi.

Çorum Müze Müdürü Önder İpek ise “Çorum Müzeleri (Çorum-Alacahöyük-Boğazköy) Koleksiyonlarının Korunması ve Depreme Karşı Alınan Önlemler” başlıklı konuşmasında Çorum ilinde yer alan müzelerde sergileme ve depolama alanlarında deprem riskine karşı alınan önlemlerden bahsetti.

Çorum ile Kaman müzelerinde yer alan tarihi eser fotoğrafları, Fen-Edebiyat Fakültesi Sergi Alanında sergilendi.