Üniversitemizde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu bir panel düzenlendi. 8 Mart 2016 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen panele konuşmacı olarak Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Sarp Üner, üniversitemiz öğretim görevlilerinden Şükran Şimşek ve Gülcan Demir Özdenk katıldı. Panel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, öğretim elemanları, çok sayıda öğrenci ve basın mensupları tarafından takip edildi.

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Harun Çiftçi, “Kadın tamamlayıcıdır, planlayıcıdır, düzen kurucudur, yöneticidir, annedir, eştir, candan öte candır” diyerek başladığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Kadınlar tarihin her safhasında destanlarda, mitolojilerde, sağlıkta, ilim ve irfan yuvalarında kutsalımızda vardır. Milletin en küçük model şekli ailedir. Aile ne kadar sağlam temeller üzerine inşa edilirse millette o kadar güçlü olur. Geleceğe yatırım yapmak istiyorsak, yeni medeniyetler inşa etmek istiyorsak kadını merkeze koymamız lazım.”

Prof. Dr. Sarp Üner, kadın ve erkeğin iki birey olarak hiçbir ayrılığının olmadığını, kadının sadece anne olması yönünden ayrılık gösterdiğini ifade ederek cinsiyet kalıplarının her toplum içinde gelenek ve göreneklere göre değişiklik gösterdiğini söyledi. 

Konuşmasının devamında erkek ve kadın olmayı nasıl öğrendiğimiz hakkında da bilgiler veren Üner, toplumsal cinsiyet ayrımcılığının sadece kadınları değil erkekleri de etkilediğini vurgulayarak toplumsal cinsiyet ayrımcılığı konusunda politika ve ekonomi faktörlerinden bahsetti.

Geçmişten günümüze kadının eğitimi konusunu değerlendiren Öğr. Gör. Şükran Şimşek, kadın eğitiminde yasal çerçeve ve fırsat eşitliğini engelleyen sebepler konusuna değinerek ülkemizde bazı üniversitelerde Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin kurularak çalışmalara başladığını belirtti.  

Öğr. Gör. Gülcan Demir Özdenk ise toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlık üzerine etkileri hakkında bilgiler aktardığı konuşmasında biyolojik farklılıklara bağlı olarak erkek ve kadın rahatsızlıklarını karşılaştırmalı olarak anlattı ve sağlık faktöründe eğitimin önemli olduğunu ifade etti. 

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Harun Çiftçi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emine Tanış’ın panelistlere hediye vermesinin ardından öğrenciler tarafından hazırlanan tiyatro oyununu sergilendi.