Üniversitemizde Ahi Evran Tıbbi Araştırmalar Grubu (ATAG) Kuruldu

Potansiyel ilaç öncü maddelerinin sentezi konusunda Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesinden farkındalık oluşturacak ATAG. 

Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 2007 yılında kurulması ile başlayan sürecin Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya ve ekibi tarafından faal hale geçirilmesi Kırşehir'e gönül verenlerin takdirlerini topluyor. 

Mevcut Üniversite yönetimi görevi devraldıkları 9 aylık süreçte Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesini, YÖK'ün belirlediği kriterlere göre altyapı, laboratuvar, derslik ve donanım gereksinimlerini karşılayarak yeniden yapılandırma gayretleri sonuç vermeye başladı. 

Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 2016–2017 eğitim-öğretim döneminde 60 öğrenciyle eğitime başlayacağı yakın zamanda kamuoyu ile paylaşıldı.

Bölge insanının ve tüm paydaşların sevinçle karşıladığı bu gelişmelerin ardından Dâhili ve Cerrahi Bilimlerdeki akademisyenlerimizin, hastalıkların teşhisi ve tedavisindeki özverili gayretleri birçok hastanın şifa bulmasına vesile oldu ve il dışı hasta sevkleri büyük oranda azaldı. 

Bunun yanında Temel Bilimlerdeki öğretim elamanlarının bilimsel araştırmaları ve yayın faaliyetleri de akademik camianın dikkatlerini çekiyor.

Bu doğrultuda Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Harun Çiftçi'nin Koordinatörlüğünde Ahi Evran Tıbbi Araştırmalar Grubu (ATAG) kuruldu. 

Konuyla ilgili olarak Doç. Dr. Harun Çiftçi'nin yaptığı bilgilendirmede; Organik Kimya, Analitik Kimya, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Farmakoloji/Toksikoloji ve Tıbbi Genetik alanlarında yetkin ekiple disiplinler arası daha nitelikli bilimsel çalışmalar ortaya koymayı, uluslararası düzeyde ve uygulamaya yönelik çalışmalara öncelik vermeyi, ülkemizin ihtiyaç duyduğu kalifiye elamanların yetiştirilmesine fayda sağlamayı ve bilimsel alanda ülkemizin rekabet edebilme gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Yakın zamanda ATAG'ın yeni potansiyel ilaç öncü maddelerinin tasarımı, sentezi, karakterizasyonu ve biyoaktif özelliklerin belirlenmesi ile ilgili çalışmalara başladığının altını çizen Çiftçi, sentezlenecek organik moleküllerin apoptoz, hücre proliferasyonu, DNA hasarında/tamirinde ve hücre döngüsünde görev alan genlerin ifade düzeylerinin araştırılacağını ve bu yönlerle literatüre katkı sağlanacağı açıkladı. 

Çalışmalarda elde edilecek moleküllerin, Normal hücreleri tahrip eden veya mutasyona uğratan yüksek aktiviteye sahip serbest radikallere karşı davranışlarının da belirleneceği ifade eden Çiftçi, serbest radikallerin, nörodejeneratif hastalıklardan bazı kanser türlerine kadar birçok hastalığın oluşumunda ve gelişiminde rol aldığı, canlı organizmada serbest radikallerin oksidatif hasarına karşı olan savunma mekanizmalarının yetersiz kaldığı durumlarda da dışarıdan antioksidan alımına ihtiyaç duyulduğu, antioksidan maddelerin hücresel sistemlerde oksidatif stres sonucunda oluşan hücresel hasarın giderilmesine yardımcı olduğu gibi diğer biyoaktif etkileriyle de önemli roller üstlendiği söyledi.

Antibiyotiklerin yaygın olarak kullanıldığı günümüzde antibiyotiklere karşı direnç gelişimi enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini açıklayan Doç. Dr. Harun Çiftçi, bu nedenlerle antimikrobiyal özelliğe sahip yeni moleküllerin geliştirilmesiyle bu problemlere çözüm bulmayı umduklarını söyledi.

Farklı disiplinlerden oluşturulan  Ahi Evran Tıbbi Araştırmalar Grubu (ATAG) Üyeleri şu isimlerden oluşuyor:

Koordinatör: Doç. Dr. Harun Çiftçi, Analitik Kimya-Tıbbi Biyokimya 

Üyeler:

Doç. Dr. Ergin Kariptaş, Mikrobiyoloji

Prof. Dr. Ahmet Çetin, Organik Kimya 

Doç. Dr. Serap Yalçın Azarkan, Farmakoloji/Toksikoloji

Yrd. Doç. Dr. Akın Tekcan, Tıbbi Genetik

Yrd. Doç. Dr. Gamze Turna, Tıbbi Biyokimya

Yrd. Doç. Dr. Rukiye Nar, Tıbbi Biyokimya

Öğr. Gör. Çiğdem ER Çalışkan, Analitik Kimya 

Arş. Gör. Esin Kıray, Mikrobiyoloji

Arş. Gör. Ayşe Erdoğan, Tıbbi Biyokimya